Fredag formiddag beklager Aftenposten artikkelen «Dette skjedde på MS Thorbjørn» som ble publisert i 2012. 

I en kommentar hos Aftenposten, skriver avisas nyhetsredaktør, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, at «Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon. Vi beklager at den ikke ble løst på en mer hensynsfull måte».

Reportasjen baserte seg på lekkede politiavhør av dem som flyktet fra Utøya ombord på MS Thorbjørn 22. juli 2011. 

Med det føyer Aftenposten seg inn i rekken av medier som har beklaget tidligere omtale av 22. juli etter at det har blitt satt søkelys på medienes rolle denne uken i forbindelse med tiårsmarkeringen av terrorangrepet tilbake i 2011. 

Les mer: DN beklager 22. juli-kommentar: - Denne setningen ser ikke bra ut i ettertid

- Hensikten var å gi en nøktern gjengivelse
Både AUFs advokat og støttegruppen etter 22. juli reagerte sterkt negativt på artikkelen og bruken av avhørene. Aftenposten ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg, men ble ikke felt.

- Hensikten med artikkelen var å gi en nøktern gjengivelse av hva som skjedde basert på det som ble fortalt på et tidlig tidspunkt, skriver Strøm-Gundersen i kommentaren.

Aftenposten holder fortsatt fast ved at det var gode grunner til å publisere artikkelen. 

- Hensikten var å gi et svar, men når Hjetland og andre i stedet opplever det som at vi stiller spørsmål ved hvordan de reddet livet, må vi lytte til dem. Det var ikke vår intensjon, skriver Strøm-Gundersen, og henviser til Lars Fjærli Hjetland som var om bord i MS Thorbjørn.

Denne uken skrev han for første gang om sin opplevelse av artikkelen i Aftenposten. 

Les også: BT-redaktør om omstridt 22. juli-kronikk: - Ville ikke blitt publisert i dag

Debattredaktøren synes sosiale mediers rolle har blitt underspilt
Den siste uken har medienes rolle i debatten om 22. juli-terroren havnet under søkelyset, etter at flere Utøya-overlevende, blant dem Elin L’Estrange, har gått ut med kritikk av pressen. L’Estrange skriver i en kronikk i Aftenposten om hvordan det føltes at pressefolk var mer opptatt av å verne om ytre høyres ytringsfrihet enn AUF sin etter terrorangrepet.

Aftenposten varslet så en gjennomgang av avisens rolle. Forrige uke fikk de kritikk fra L’Estrange for å ha publisert et innlegg fra Peder Jensen, bedre kjent som «Fjordman».

Debattredaktør i Aftenposten Erik Tornes, opplyste tidligere denne uken at det var artikkelen om MS Thorbjørn de nå ville gjennomgå. 

- Vi har vært i kontakt med noen av de som var ombord for å høre deres tilbakemeldinger og hvordan de opplevde artikkelen og arbeidet med denne, sa han til Kampanje denne uken. 

Tornes mente likevel at det var et sammensatt bilde, og at sosiale mediers rolle hadde blitt underspilt i den pågående debatten omkring medienes rolle.

- Så langt synes jeg sosiale mediers innvirking på debattklimaet, ikke 22. juli alene, har blitt nedspilt. Både unge og uerfarne og eldre erfarne debattanter peker på det som en faktor som gjør det mer ubehagelig å ytre seg. Det har for mange blitt ekstra krevende med fremveksten av sosiale medier, hvor det er mindre kontroll på hvem som skriver hva. Det savner jeg litt i denne debatten, for jeg tror det også har betydning for hvem som ønsker å delta i ordskiftet, sa Tornes til Kampanje.

Les også: VG-topp tror ikke vi har tatt innover oss brutaliteten og ondskapen fra 22. juli: - Det var så massivt og jævlig