Tirsdag legger Venstre frem sitt alternative statsbudsjett. Der har de i motsetning til regjeringen funnet plass til et momsfritak for elektroniske nyhetstjenester i form av lyd og bilder, men de presiserer at fritaket kun skal gjelde nyhetstjenester som er «særlig rettet mot norske forhold eller et norsk publikum». Forslaget bygger på et innspill Mediebedriftenes landsforening (MBL) har sendt til Finanskomiteen. Det skal redusere provenyet fra 600 millioner kroner til rundt 225 millioner kroner ifølge beregninger MBL har gjort.
Da regjeringen la frem sitt forslag til budsjett tidligere i år, ville de fjerne hele fritaket og på den måten frigjøre rundt 600 millioner kroner i statsbudsjettet. Dette var et forslag kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) etter hvert fikk utfordringer med å forsvare.
- Alle statsråder i alle departementer har store kutt som vi på mange måter har kjempet imot, men som vi har måttet ta, forklarte Trettebergstuen da hun møtte mediebransjen én uke etter budsjettfremleggelsen.
Les mer: Mediebransjen starter lobbykampen for å redde momsmillioner
- Burde ha funnet en tilpasning
Samtidig argumenterte kulturministeren for at momsfritaket ikke har vært spesielt treffsikkert. Regjeringen mener mange aktører har brukt tiltaket for å redusere momsbelastningen ved salg av kanalpakker der sport og underholdning står vel så sentralt som nyhetsinnhold.
- Anette Trettebergstuen var veldig tydelig på at én av grunnene til at man foreslår å fjerne dette momsfritaket var at man slet med den uheldige tilpasningen blant annet fra utenlandske aktører. Hvis hun oppriktig mente det var noen man måtte få bukt med, så burde hun ha funnet måter å tilpasse regelverket på, i stedet for å fjerne hele ordningen, sier mediepolitisk talsperson i Venstre og leder av Familie- og kulturkomiteen, Grunde Almeland, til Kampanje.
- Vi lanserer en ny modell som har som hensikt å gjøre nettopp dette for å vise Anette Trettebergstuen at det er mulig å tenke ut en løsning og ikke bare fjerne hele grunnlaget for mediebransjen, fortsetter han.
Heier på SV i forhandlingene
- Hvem er det da som ikke får nyte godt av momsfritaket?
- Det er de som ikke har nyhetstjenester som retter seg mot norske forhold eller et norsk publikum.
- Som internasjonale nyhetskanaler?
- Og kanaler som er i grenseland med underholdning og andre ting.
Regjeringens forslag fikk en hel mediebransje til å steile tidligere i høst. Regjeringens forhandlingspartner SV har foreslått å videreføre hele momsfritaket i sitt alternative statsbudsjett.
- Vi håper dette blir en inspirasjon til de som sitter og forhandler om budsjettet. Vi heier veldig på at SV skal få gjennomslag for at ikke Trettebergstuen sin kalddusj blir gjeldende, sier Almeland.
Les også: SV skroter regjeringens budsjettsjokk - vil beholde momsfritak til en halv milliard kroner
Kommentér