Hele 400 millioner kroner skal Ringnes investere i sine merkevarer innen brus og vann for på den måten kunne bytte ut de gamle gjenbruksflaskene med splitter nye engangsflasker. Overgangen fra gjenbruk til engangsemballasje preger hele markedet for brus og øl og Coca-Cola er en av merkevarene som allerede har satset på den nye engangsemballasjen.
Ringnes starter nå opp med vannflaskene og det er merkevarene Farris og Bris som er først ut. Rundt 100 millioner kroner skal investeres i produksjonsanlegget i Larvik, mens de resterende 300 millionene kronene skal brukes på Gjelleråsen der Ringnes også tapper brusmerker som Pepsi og Solo.
- Det er en modernisering av merkevaren, flaskene og produksjonslokalene der vi ruster opp for 100 millioner kroner. Det er en betydelig investering som viser at Ringnes skal satse på Farris i mange år fremover og som åpner for mer innovasjon, sier produktgruppesjef for vann i Ringnes, Christine Nygaard-Andersen, til Kampanje.
Dermed skulle Farris være trygt sikret sitt 100-årsjubileum. For 100 år siden ga Kong Haakon tillatelse til at kildene i Larviksområdet kunne bære kongelige navn og 99 år siden Farris ble nettopp Farris. Samtidig er det en stor beslutning Ringnes og Nygaard-Andersen nå tar. Å endre på Farrisdesignet betyr også å skrote et design som har vunnet mye heder.
Selger for 500 mill.
Den nye blåfargede glassflasken til Farris vant flere designpriser på begynnelsen av 2000-tallet og vakte stor oppsikt både hos forbrukere og media da den ble lansert. Lanseringen førte til at Farris-salget tok seg opp etter flere års nedgang og Farris omsetter i dag for 500 millioner kroner i et vannmarked på rundt milliarden.
- Dere tør å endre på et design dere har hatt så stor suksess med?
- For oss er dette en evolusjon, mer enn en revolusjon og vi føler at vi tar vare på mange av de sterke verdiene som ligger i Farris. Vi forsterker samtidig som vi gjør noen grep for å modernisere, sier hun.
Det karakteristiske dråpeformede flaskedesignet og blåfargen er derfor beholdt og det samme er den tradisjonsrike kongekronen og den diamantformede etiketten.
- Vi har bevart mye, men diamantetiketten har fått en mer metallisk overflate som gir flasken et mer eksklusivt uttrykk og som gjør at den vil stå enda bedre ut. I tillegg har vi fått preget inn Farris-logoen på flasken, sier Nygaard-Andersen.
Droppet norsk byrå
Det var designbyrået Strømme Throndsen Design som stod bak designsuksessen sist, men nå er det internasjonalt anerkjente designbyrået JDO som har fått jobben.
- Vi er kjempefornøyd med den jobben vårt norske designbyrå gjorde, men valgte å gå med JDO denne gangen. De er blant Europas aller flinkeste på emaballsjedesign og har gjort mye for Carlsberg internasjonalt.
Samtidig er det også klart at Farris kommer til å følge opp designomleggingen med en stor reklamekampanje. I disse dager skyter Ringnes og reklamebyrået Try en film i utlandet.
- Ja, det blir en kjempestor mediesatsing på Farris i år og vi starter opp mot slutten av februar og vi vil ta i bruk både tv og satse på kjøpsnære medier for å gi påminnelser til norske forbrukere om å huske på Farris i hverdagen, sier hun.
- Kommer denne satsingen som en følge av et markedet har vært fallende de siste årene?
- Nei, de siste årene har vært drevet av vekst. Vi så et fall i 2007 og 2008, men tok grep og har siden 2010 hatt vekst i markedet med Farris, sier Nygaard-Andersen.
Skal vokse med 100 mill.
Ringnes har et godt grep om vannmarkedet i Norge med sin markedsandel på 50 prosent for Farris og 18 prosent for Imsdal. Ser en på Farris-andelen i markedet for vann med kullsyre alene, er den på over 73 prosent. Ambisjonen nå er derfor å utvide markedet og ikke nødvendigvis kapre nye markedsandeler. Konkurrentene Olden og Bonaqua har henholdsvis 13 og 10 prosent markedsandel, mens andre aktører deler på de resterende ni prosentene.
- Vi er kategorikaptein og markedsleder så det er vi som må drive markedet, sier Nygaard-Andersen.
Målet nå er å øke salget med ti millioner liter innen 2020. Det er er en vekst på rundt 20 prosent sammenlignet med de 47 millioner liter som Farris i dag selger i butikk. Det betyr at omsetningen til Farris skal opp med rundt 100 millioner kroner de neste seks årene.
- Det er en betydelig ambisjon, men slik vi ser det så er det to ting som driver markedet i dag og det er sunnhetstrenden, som vel kan sies ikke være en trend lenger, men som fører til at vi drikker litt mindre brus enn tidligere også er det dette med at vi liker å kose oss litt i hverdagen og bytter ut springvannet med Farris, sier Nygaard-Andersen.
- Er forbrukerne så enkle at de kjøper mer bare flasken blir ny?
- Både kommunikasjon og innovasjon spiller inn i tillegg til emballsje, men vi har tro på at de nye flaskene og emballasjen vil stå bedre ut i butikkhyllene. Flaskene vil se nye og freshe ut og spesielt den store flasken som frem til i dag har vært litt kjedelig, vil bli en flaske som du med stolthet kan sette på bordet, sier
Kommentér