Deler ut ny pris på Gullfisken - skal finne årets bærekraftsgründer

For første gang skal prisen «Gullspiren» deles ut på «Gullfisken». - Det var en naturlig arena, sier tidligere nestor i markedsføringsbransjen, Arve Heltne.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

På lørdag braker reklamefolkets festdag løs når TV 2 samler seerne foran TV-skjermen og bransjen til fest på Chateau Neuf. Da skal nemlig «Gullfisken» på nytt deles ut til den reklamefilmen som treffer hjertet til den norske TV-seeren best. Men i tillegg til å dele ut prisen for fjorårets beste reklame ifølge folket, blir det nå for første gang mer gull å hente på «Gullfisken». I år skal det også deles ut en ny pris i form av «Gullspiren».

- Gullspiren er kort og godt den første innovasjonen i «Gullfisken» på fryktelig lenge. «Gullfisken» er et meget godt arrangement, men det har vært lite fornyelser i det, sier Arve Heltne i MediaHub.

Heltne, som mange kjenner som en av landets mektigste reklamekjøpere fra sin tid som markedsdirektør i Orkla, har i mange år vært et svært profilert navn i den norske markedsføringsbransjen. Men rett før jul i 2019 endte en 25 år lang karriere i Orkla og Heltne har i stedet bygget opp et medie- og annonsørfelleskap i Media Hub.

- Gullspiren er en kåring hvor vi kårer årets bærekraftsgründer, sier Heltne til Kampanje.

Det er Media Hub og TV 2 som står bak den nye prisen. Heltne er av den oppfatning at medier- og markedsføringsbransjen kan spille en viktig rolle det grønne skiftet og «Gullspiren» skal være TV 2 og partnernes «bidrag til neste generasjon av bærekraft og en bedre verden».

- Den handler om at de etablerte selskapene gir tilbake til neste generasjon. Planen er at det skal bli en årlig konkurranse på Gullfisken. Så TV 2 står sentralt her, og jeg synes det er flott å se et så stort mediehus omfavne dette, sier han.

I tillegg har Heltne og TV 2 fått med seg store norske annonsører som Mills, Kavli, Storebrand og OBOS som alle spiller en rolle i den nye promofilmen som skal vises på kanalen frem mot «Gullfisken»-konkurransen lørdag.

- Begynner vi ikke å bli litt lei bærekraft i reklamesammenheng?

- Alle prater om bærekraft, og den jevne nordmann er nok veldig lei bærekraft. Man skjønner ikke helt hva det er, og «alle» er gode på det. Dette er noe annonsørene i ulik grad har satset på og kommunisert, samtidig opplever vi at i start up-miljøene så er det i stor grad bærekraft det handler om, sier Heltne.

Les også: Medie-comeback for Arve Heltne: - Jeg har ligget lavt med vilje

Her kan du se den nye promofilmen som skal vises i forbindelse med TV 2-konkurransen Gullfisken:

- Skulle gjerne vunnet Gullspiren

I tillegg til Mediahub og TV 2 så er også Ferds investeringsselskap Impact Startup og gründer Aman Tesfamichael med på laget.

- Vinnerne av «Gullspiren» har jobbet godt med å fremme sitt budskap. Samtidig tror jeg premien som vinneren får kan være med å ta selskapet til det neste steget, og åpne en del dører som har vært lukket eller vanskelige å komme inn. Det er det jeg håper på i hvert fall, sier Tesfamichael.

- I hvilke forstand tror du?

- Vi har en del store partnere med på laget. Det er naturlig å tenke at man kan jobbe bedre sammen med dem. Men også den dekningen og synligheten som prisen gir. Og selvfølgelig det vi som markedsråd kan bidra med, sier han.

Tesfamichael har selv erfaring fra flere start uper og legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt én Gullspire på peishylla.

- Ja, det skulle jeg gjerne ha gjort. Jeg synes det er spennende premier.

Marte Sootholtet fra Impact Startup tror prisen kan være med på å gi starten upen som vinner en solid anerkjennelse. 

- Det er en «high five» fra etablerte næringslivsaktører. At prisen kommer nå, er betimelig god timing. Det er på tide at annonsørene går foran og er tydelig på at de feier for egen dør, og samtid låser opp et mulighetsrom for flere nye aktører, sier hun.

Det farligste ville vært om noen er inne og kjøper en stor del av selskapet allerede på søndag. Det ville vært en absolutt no-go. Arve Heltne, Media Hub

- Vil heller satse på en jækla god idé

Arve Heltne forteller at de 30 selskapene som ble plukket ut senere ble finsiktet til et finaleheat på fem. Disse fem selskapene hadde så møter med markedsrådet og juryen før vinneren ble kåret etter den nevnte kriteriene.

- Hele poenget er å få vinneren til å bli en megasuksess. At de knekker koden. Gjør de det har vi en vinner som gjør forskjell på bærekraft. Det er et krav. At det må være en samfunnseffekt. Det er det som er selve grunnidéen, sier Heltne og legger til.

- Vi hjelper de som har en jækla god idé, og kanskje ikke de som er best på skalering og kommersialisering. Det er det som er litt fascinerende. Det er ufattelig mange gode idéer der ute, men de fleste dør før man får kjennskap til dem, legger han til.

- Men hvis idéen er god, bryter den ikke lydmuren uansett?

- Jeg skulle gjerne sagt ja, men i StartupLab og Impact Lab så er det under ti prosent av selskapene som lever et langt liv. De aller fleste blir borte i løpet av to-tre år. Har du ikke lykkes innen fem år hjelper det ikke. Du må ha flaks, timing og de rette kontaktene. Men det er det vi vil stimulere litt, forklarer Heltne.

- Ville vært en absolutt no-go

Den gamle markedsføringsnestoren mener «det var et stort spenn av selskaper blant de 30 nominerte», men at de var klare på at de måtte kunne legge frem noe konkret.

- De måtte ha et produkt eller en tjeneste klar til lansering. Vi har hatt selskaper opp til finalen som kanskje selv opplevde at de var klare, men da vi gikk dem i sømmene så var de ikke det likevel. Man må ha noe klart, for hvis det blir en suksess, så må man være klar på at det kan skalere ganske fort, sier Heltne.

- Og du tror markedsføringsbransjen kan være forskjell i det grønne skiftet?

- Ja, det tror jeg. I hvert fall er dette et hederlig forsøk. Det unike for «Gullspiren» er at TV 2 tror på det, og at vi har plass til det i et allerede kommersielt etablert produkt. Det er ingen tjener penger på dette, det er en dugnad som ligger bak her. Vi tror bransjen er tjent med dette og at man ikke bare jakter kortsiktige løsninger, sier Heltne.

- Noen av samarbeidspartnerne er store businesser. Kan det komme kritikk på at disse selskapene kommer for tett på den gode idéen?

- Det ville vært en absolutt no-go. Det farligste ville vært om noen er inne og kjøper en stor del av selskapet allerede på søndag. Det er vel ingen av disse selskapene som er spesielt aktive på det, sier Heltne som ikke tror oppkjøp vil bli et problem.

- Og til slutt, «Gullfisken» var en naturlig arena?

- Ja, jeg opplever det. «Gullfisken» er der for å hedre reklame og løfte opp den gode reklamen, samtidig er det et innarbeidet konsept. Når det kom opp som et forslag fra TV 2 å hedre «Gullspiren» på «Gullfisken» var det lett å omfavne, sier han.

Gullfisken 2023 presenter første Gullspire: Her er jurymedlemmene

  • Trond Bentestuen - juryleder
  • Albert Arli - TV2
  • Chris Samways - Mills
  • Kenneth Hamnes - Kavli
  • Daniel Kjørberg Siraj - OBOS
  • Charlotte Hillestad - Storebrand
  • Jan Morten Drange - ANFO
  • Marte Sootholtet - Impact
  • Sindre Beyer - Try
  • Hanan Jahr -Try
  • Arve Heltne -MediaHub
  • Gunn Berit Jomaas - konsulent
  • Aman Tesfamichael - Gründer
  • Daniel Granlund Bredahl - OBOS
  • Jenny R Sigurgeirsdottir - Mills
  • Jon Andre Sæther - Storebrand
  • Jeppe Skageng - TV2
  • Martin Bondlid - Impact

Deler ut ny pris på Gullfisken - skal finne årets bærekraftsgründer