Vixen-vinner kan bli tidenes første «gullspire» - her er finalistene i ny TV 2-konkurranse

Fem gründerbedrifter konkurrerer om å vinne den nye bærekraftsprisen som deles ut lørdag under Gullfisken.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Som Kampanje omtalte tidligere denne uken har en ny pris fått sin plass på «Gullfisken». Prisen har fått navnet «Gullspiren» og skal deles ut til en oppstartsbedrift som har bærekraft på agendaen. Det er Media Hub og TV 2 som står bak den nye prisen, men med som partnere er også akseleratoren Impact Startup, investormiljøet Startuplab og flere av landets største annonsører. 

- Hele poenget er å få vinneren til å bli en megasuksess. At de knekker koden. Gjør de det har vi en vinner som gjør forskjell på bærekraft. Det er et krav. At det må være en samfunnseffekt. Det er det som er selve grunnidéen, sa Arve Heltne i Media Hub til Kampanje denn uken. 

En jury har finsiktet oppstartselskaper i Norge og kuttet ned til et finaleheat på 30, før man nå sitter igjen med fem finalister. En av finalistene er klesmerket Shero der blant annet den rykende ferske Vixen-vinneren Emilie Voe Nereng er med som gründer sammen med NTNU-trioen Isabella McNeill Benestad, Eva Røgler og Linnea Tveraaen.

- Dette hadde vi ikke sett for oss. Men det er utrolig stas å bli tatt inn som én av de fem finalistene, sier Benestad til Kampanje.

I tillegg er også selskapene Chew, Helseoversikt, Moving Mamas og Vilda med i finalen som altså kjemper om den første Gullspiren-prisen som deles ut under Gullfisken-showet på TV 2 denne helgen.

Les også: Deler ut ny pris på Gullfisken - skal finne årets bærekraftsgründer

- De har virkelig fulgt med

Klesmerket Shero er treningstøy for kvinner som er laget av gjenvunnet havplast. Merket er laget av en produsent i Italia og blir produsert i Portugal.

- Det å lage klær er i seg selv ikke bærekraftig, men vi tar tak i verdikjeden. Vi har fått støtte fra Forskningsrådet siden dette er i tråd med sirkulærøkonomien, sier Benestad.

Benestad forteller at de ikke har lagt noe særlig med tid i PR og markedsføring, men at det er kraft i å ha Emilie Voe Nereng med på laget og at NTNU har gjort dem synlige for blant annet Forskningsrådet. Hun ble likevel overrasket da Mediahub og TV 2 ringte og inviterte dem inn til Gullspiren.

- De har virkelig fulgt med. Jeg vet ikke hvordan de har fått det med seg, men vi ble ringt. Det var skikkelig stas, sier Benestad.

- Hva vil det si for dere å vinne prisen?

- Det ville selvfølgelig betydd mye for oss, men jeg tror det ville betydd mye for andre gründere også. Særlig dem som utfordrer bransjer - og tenker nytt innenfor faste rammer og utfordre det som er satt. Så prisen ville betydd mye, og det ville vært et eksempel på at man ikke trenger å være nye Spotify for å utgjøre en forskjell, sier hun. 

Les også: - TV 2 burde droppet hele Gullfisken og erstattet den med Gullspiren

Gullspiren-finalist:

Mano Rashidi er gründer og daglig leder i oppstarten Chew og nominert som en av fem finalister i den nye konkurransen Gullspiren.

- Det hadde så klart betydd ekstremt mye

En annen finalist er Mano Rashidi, gründer og daglig leder i oppstarten Chew. Chew er i seg selv en plattform som skal inspirere barn og unge til å spise sunn og variert mat.

- Vi bruker virkemidler som barn kanskje er litt mer vant med og synes er spennende, fremfor litt sånn klinisk sunnhetslæring og kalorifokus. Målet vårt med Chew er å skape matglede blant barn og unge, gjennom å benytte oss av blant annet matinfluensere da vi vet hvilken påvirkning de kan ha hos målgruppen, og gamification for å sikre læring og at de vil fortsetter reisen sin, sier Rashidi.

Han forteller at matrelatert innhold er populært på sosiale medier-plattformene TikTok og YouTube, men at det der kan gå litt fort i svingene og at det kan virke avansert.

-  Det fører til at det for det meste blir passivt konsum og lite praktisk. Interessen er jo der. Men de mangler kanskje kunnskapen og ferdighetene. Vi vil lære barn grunnprinsippene på kjøkkenet for å skape mestringsfølelse og pirre nysgjerrigheten deres. Inspirere dem til å ikke bare lage comfort-food, men også å prøve andre sunne, enkle retter, legger han til.

- Hva ville det gjort for dere å vinne prisen?

- Det hadde så klart betydd ekstremt mye. Barn og unges kosthold er et problem som jeg tror de aller fleste foreldre kjenner seg igjen i og har et sterkt ønske om å finne gode løsninger på. Men å bygge en helt ny merkevare fra bunn og nå ut til hele Norges befolkning effektivt er både krevende og dyrt. Så det å få hjelp og støtte i dette arbeidet vil ha enorm verdi for oss som selskap, men også for samfunnet vårt, sier Rashidi.

Han sier det er en «ære bare å bli nominert og anerkjent ut av det blå.»

- Det gir en boost. Vi ønsker å utgjøre en forskjell og setter pris på støtten og anerkjennelsen, sier Rashidi.

Gründer:

Kirstine Holst er hjernen bak Moving Mamas. En start-up som skal gjøre det enklere for innvandrerkvinner å komme seg inn i det norske samfunnet. Foto: Oda Hveem.

- Har gått mye tid og energi

En tredje finalist er Moving Mamas, en non-profit, sosial entreprenør som er rigget for å få innvandrerkvinner ut i arbeidslivet og det norske samfunnet. Det forteller Tone Koppervik som er daglig leder i oppstartsselskapet.

- Vi har laget en arena som skal gi kvinnene mulighet til å lære seg norsk og samfunnsoppgaver vi tar forgitt og ikke tenker er et problem. Alt fra å sette opp mobilen, til å sette opp kontoer i banken og generelle ting oppimot arbeidslivet. Vi har lyst til å bidra og gi innvandrerkvinner muligheten til å bli selvstendige kvinner. Og å bli forbilder for de neste genrasjonene, betale regninger og løfte flere ut va norsk fattigdom, sier Koppervik.

Hun forteller at bedriften kan tikke av hele åtte av de 17 bærekraftsmålene til FN. Bærekraftsmålene til FN har også veid tungt med tanke på juryeringen i Gullspiren. Selv om det er Koppervik som nå er daglig leder, så er det Kirstine Holst som tilbake i 2015 startet opp Moving Mamas.

- Ja, det er jeg som er gründer. Men i dag er jeg styreleder og jobber dugnad for dem, sier hun.

- Hvor mye tid og krefter har du lagt ned i Moving Mamas?

- Jeg har ikke telling på timene, men som jeg pleier å si; det har blitt en del havregrøt, for det er ikke særlig penger i det. Det har gått mye tid og energi, men jeg har òg fått mye energi og glede jeg får tilbake. Dessuten liker jeg havregrøt, sier Holst.

Hun forteller at Moving Mamas til tider har hatt vanskelige tider, og at Gullspiren ville gjort mye for fremtiden til bedriften.

- Bare det å bli nominert betyr veldig mye. Det å bli sett for jobben vi gjør. Men hadde vi vunnet hadde vi feiret litt for å vise hvor glade vi er for den, og så hadde vi satt oss raskt ned med dem som står bak prisen. Litt fest, og mye arbeid, sier Kirstine Holst.

Gullspiren skal deles ut for første gang på Gullfisken: Her er de fem finalistene

  • Chew - Chew er en plattform og app som har som mål å lære, inspirere og oppmuntre barn og unges forhold til mat mot et sunnere og mer bærekraftig konsum.
  • Helseoversikt - Helseoversikt er en læringsplattform for gravide og småbarnsforeldre. De tilbyr blant annet en app hvor man finner helseinformasjon og verktøy for en enklere og trygg hverdag.
  • Moving Mamas - Moving Mamas er en sosial entreprenør for og med innvandrerkvinner. De er en arena som tilbyr integrering og inkludering i arbeidsliv og samfunnsliv. 
  • Shero - Shero er et bærekraftig alternativt treningstøy merke for kvinner. Visjonen til selskapet er å skape et samfunn som bruker sin påvirkningskraft til å skape holdningsendringer blant forbrukere.
  • Vilda - Vilda er en bedrift vil hjelpe boligeiere med råd om energitiltak, finansiering og gjennomføring. Målet er at forbrukerne skal spare penger, strøm og klima.

Vixen-vinner kan bli tidenes første «gullspire» - her er finalistene i ny TV 2-konkurranse