- TV 2 burde droppet hele Gullfisken og erstattet den med Gullspiren

Petter Gulli synes ikke en pris om bærekraft hører hjemme når den norske reklamebransjen skal feires.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV 2 har sammen med lederen av MediaHub, bransjenestor Arve Heltne, fått med seg flere av landets største annonsører og merkevarebyggere som Obos, Mills, Kavli og Storebrand til å dele ut prisen «Gullspiren» på reklamefesten og konkurransen Gullfisken på lørdag. Gullfisken er TV 2s årlige reklamekonkurranse der seerne stemmer frem den reklamefilmen de liker aller best fra året som har gått og på lørdag braker det hele løs.

- Gullspiren er kort og godt den første innovasjonen i Gullfisken på fryktelig lenge. Gullfisken er et meget godt arrangement, men det har vært lite fornyelser i det, sa Arve Heltne i MediaHub til Kampanje i dag.

«Gullspiren» skal være TV 2 og partnernes «bidrag til neste generasjon av bærekraft og en bedre verden», og under sendingen skal årets bærekraftsgründer kåres. Når Kampanje tar kontakt med den tidligere reklamemannen og i dag rådgiver innenfor kommunikasjon og bærekraft i selskapet 12 Years, Petter Gulli, er han imidlertid svært skeptisk til at en slik pris skal deles ut på Gullfisken. 

- At det finnes en prisutdeling som hyller de gründerne som står på døgnet rundt for å bidra til en bedre verden er bra, og jeg kommer aldri til å slutte å heie på dem som ønsker å løfte fram dem som virkelig jobber for en bærekraftig omstilling i Norge. For det skjer virkelig fantastisk mye spennende innovasjon landet rundt, Gulli til Kampanje.

Men hva den nye prisen Gullspiren har å gjøre på en reklamefest som Gullfisken, skjønner han lite av.

- Reklame og markedsføring er som Ingebrigt Steen Jensen en gang sa så klokt, «turboen på forbrukermaskineriet», sier han.

Petter Gulli har en lang karriere bak seg i flere av landets største reklamebyråer før han startet opp som rådgiver innenfor bærekraft og kommunikasjon. Han har som reklamemann vært flere ganger på Gullfisken-konkurransen og også vært nominert og hatt filmer i finalen.

Les også: Deler ut ny pris på Gullfisken - skal finne årets bærekraftsgründer

Her kan du se den nye promofilmen som skal vises i forbindelse med TV 2-konkurransen Gullfisken: 

TV-reklame skal i de alle fleste tilfeller få oss til å kjøpe mer. Petter Gulli, rådgiver i 12 Years

Vil bytte ut hele Gullfisken

Gulli viser til at vi som mennesker i dag «forbruker globalt 70 prosent mer enn kloden klarer å regenerere».

- Nordmenn har et personlig forbruk som er 25 prosent høyere enn snittet i EU, og vi vet at vi er nødt til å gjøre noe med det. Så hva har da en pris som skal være «et bidrag til neste generasjon av bærekraft og en bedre verden» å gjøre på Gullfisken, spør Gulli.

Han lurer på om TV 2 og Media Hub virkelig tror på at «det å dele ut en gründerpris som skal få fart på det grønne skiftet, har noe å gjøre midt i et program som hyller TV-reklame»?

- TV-reklame skal i de alle fleste tilfeller få oss til å kjøpe mer. Så om TV 2 hadde tatt dette på alvor hadde de droppet hele Gullfisken og erstattet den med Gullspiren.  Det hadde vært noe. Det kunne flyttet holdninger, inspirert gründere og startet en diskusjon i det norske folk om hva vi faktisk skal leve av i framtiden. Det hadde vært ekte samfunnsansvar og et ekte samfunnsoppdrag for TV 2, sier Gulli som forlot reklamebransjen i 2019. 

Les også: Gulli ferdig med reklamebransjen: - Ønsker å bruke tid på det jeg brenner for

Kritisk til promofilm

Fem finalister er uansett trukket ut av et finaleheat på 30, og i juryen har det sittet folk fra TV 2 og de fire annonsørene. I tillegg har kommunikasjonshuset Try engasjert seg sammen med startup-miljøene Impact og Startuplab og de skal bistå vinneren som kåres med å åpne dører og bli mer kjent på markedet.

- Skal vi klare å skape alle de små eventyreren som skal erstatte det store oljeeventyret trenger vi mer gründerskap, mer startup-kapital og en større forståelse i hele befolkningen og næringslivet på at vi faktisk kan bli ledende i verden på bærekraft og samfunnsansvar om vi bare vil. Men som Kampanje også skriver, lurer jeg på om «reklamefolkets festdag» er den perfekte dagen til å smette inn en pris som skal bidra til neste generasjon av bærekraft og en bedre verden, sier Gulli. 

Til å promotere den nye prisen er det også spilt inn en reklamefilm der toppene i Gullspiren-partnerne i Obos, Mills, Storebrand, og Kavli snakker om bærekraft.

- Hva tenker du om reklamefilmen?

- Jeg forstår heller ikke reklamefilmen som er laget for dette. Her virker det som om man har vært langt mer opptatt av å la store selskaper fortelle om hvor flinke de er, i stedet for faktisk å snakke om det prisen handler om. Det framstår veldig skrytete, og det er synd for dette er selskaper jeg har veldig stor respekt for, og som gjør veldig mye bra. Men hvorfor handler ikke filmen om hvordan de ser på gründerskap, sier han. 

- Kunne den vunnet Gullfisken?

- He, he... nei. Det er vel fortsatt noen kriterier som går på underholdning og kreativitet i Gullfisken, sier Gulli. 

Kampanje har vært i kontakt med TV 2, Media Hub og juryen som ikke ønsker å kommentere saken utover det som tidligere er kommunisert.

- TV 2 burde droppet hele Gullfisken og erstattet den med Gullspiren