Gulli ferdig med reklamebransjen: - Ønsker å bruke tid på det jeg brenner for

- Petter Gulli har tatt et livsvalg og det må vi bare respektere, sier byråsjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter to og et halvt år som partner i Good Morning, og over 30 år i ledende marketingbyråer i Norge og Singapore, går den erfarne reklame- og kommunikasjonsmannen Petter Gulli videre i sitt karriereliv.

- Det har vært utrolig spennende og lærerike år i Good Morning, men nå skal jeg satse 100 prosent på strategisk rådgivning innenfor bærekraft og merkevarebygging samt klimakommunikasjon, sier Petter Gulli som nå går fra å være partner i et selskap med god vekst til å starte for seg selv.

- For meg handler det om at jeg kun ønsker å bruke tid på det jeg brenner for: Hvordan man kan skape konkurransefortrinn ut av bærekraft - og hvordan vi skal få folk flest med oss i det grønne skiftet, sier han.

Tar klimakampen på alvor

Hvis noen skulle være i tvil, er Gulli helt overbevist om at klimakampen er verdt å kjempe for.

- Vi trenger en strukturell forandring og da er det to ting du kan gjøre som virkelig har effekt. Det ene er naturligvis å stemme på partier med god grønn politikk. Det andre er å bruke makta du har som forbruker til å tvinge store selskaper til å endre seg. 

- Du kaster deg ikke på en trend her?

- Dette er ikke en trend og det må det ikke få lov til å bli heller. Klimaforandringene kommer til å påvirke oss i lang tid framover, og merkevarer som tidlig nok forstår konsekvensen av det grønne skiftet kommer til å bli framtidens vinnere. Samtidig pleier jeg å si at det ikke finnes noe farligere for verden og merkevaren enn en markedssjef med dårlig samvittighet og behov for å være trendy. Bærekraft og samfunnsansvar er kompliserte områder der det er vanskelig å navigere og lett å trå feil, og jeg tror at mange kommer til å trenge hjelp til å finne en relevant og troverdig rolle. Det finnes allerede nok av eksempler på overivrige byråer og markedsavdelinger som har gått rett i grønnvaskingsfella eller på andre måte blitt avkledd av stadig mer bevisste forbrukere.

Ble inspirert av klimarapport

Han har allerede startet opp et nytt selskap der han skal drive med alt fra rådgivning, foredragsvirksomhet og kursing, men er ikke helt klar til å gå ut med navnet på det nye selskapet. 

- Det ble unnfanget under fremleggelsen av FMs klimarapport i oktober. Det var da jeg bestemte meg for at dette måtte jeg gjøre. Den rapporten ga oss 12 år og det ga meg også ideen til navnet på selskapet, sier han. 

- Hvor blir du å sitte?

- Det jobbes det med, men det er ikke helt klart enda. Jeg har imidlertid en ambisjon om ikke å sitte hjemme. Her skal det lenes fremover, ikke bakover.

Petter Gulli kan ufattelig mye og er utrolig flink, men så er han jo så enormt opptatt av bærekraft. Jeg tror vi har hatt bærekraft oppe på hvert eneste fredagsmøte siden han begynte i Good Morning. Eirik Fjellaksel, Good Morning

Tok et reklameoppgjør

Gulli har vært innom de fleste store byråene i løpet av sin karriere som Leo Burnett, McCann, Bates, Carat og DDB før han startet opp i Good Morning, men i 2016 tok han et oppgjør med egen bransje. Med tittelen «Bør vi si opp jobbene våre alle sammen» utfordret Gulli hele markedsføringsbransjen under INMA-konferansen «8 Minutes», noe som senere ga ham utmerkelsen «Årets foredragsholder». I november 2017 publiserte han et innlegg på Kampanje med samme tittel. 

- Jobber du med reklame, salg eller markedsføring, så sitter du i turboen på forbrukermaskineriet, skrev Petter Gulli den gangen.

- Så da var det kanskje ikke noe annet å gjøre enn å si opp jobben?

- Ja, nå har jeg jo gjort det selv. Men svaret jeg alltid selv har gitt på spørsmålet er jo egentlig «nei, det må vi ikke finne på». Hvis hele bransjen hadde sagt opp jobbene sine for å bli miljøforkjempere så er jeg redd det ikke kommer det ikke til å skje noen verdens ting. Vi er nødt til å bruke kraften vår som markedsførere og kommunikatorer til å være pådrivere i det grønne skiftet. Vi må endre innenfra. Og det er det jeg akter å bidra til.

Les også: Gulli til topps på «8 Minutes» - se vinnerforedraget her

Les også: - Burde vi si opp jobbene våre alle sammen?

Hvis hele bransjen hadde sagt opp jobbene sine for å bli miljøforkjempere, er jeg redd det ikke kommer det ikke til å skje noen verdens ting. Petter Gulli

Tviler på byrå-comeback


- Så du skal ikke kutte båndene til bransjen du har jobbet i hele ditt liv?

- Nei, absolutt ikke. Planen er å jobbe som strategisk rådgiver for merkevarer og bedrifter som ønsker å ta en tydelig posisjon på bærekraft. Gjerne også sammen byråene deres – enten de er interne eller eksterne. Litt ubeskjedent sagt, så har jeg tenkt til å bli den i Norge som kan mest om hva som skjer i skjæringspunktet merkevarebygging, markedsføring og bærekraft. Og så åpner jeg for å sitte i noen flere styrer. Der tror jeg nemlig at kombinasjonene av kreativ kompetanse og bærekraft kan være meget nyttig.

- Tror du at du kommer til å jobbe i et byrå igjen?

- Det er sikkert veldig dumt å svare nei på det, men hvis du mener reklamebyrå, så tviler jeg på det. Men livet har vel lært meg at ingenting er skrevet i stein. 

De siste årene har Gulli vært både høyt og lavt på det som er av marketing- og kommunikasjonskonferanser, men også stadig oftere på de store klimakonferansene.

- Blir det nå tid til enda mer Petter Gulli-show fra scenen også?

- Ja, jeg håper det. Jeg er så heldig at jeg har fått det benet å stå på, og kommer til å satse enda mer på kunnskapsdeling og inspirasjon. Jeg har heller aldri hatt flere henvendelser om dette enn nå. 

- Føler du på det å gå fra en fast stilling og en sikker jobb?

- Jeg har alltid vært fornøyd med å være lønnsmottager. Men jeg er egentlig veldig, lite redd. Alle sier at timingen er riktig og jeg holder allerede såpass mange foredrag og kurs at jeg har en grunnmur. Men jeg er spent på rådgivningsoppdragene. De må jeg ut å hente.

- Han er enormt opptatt av bærekraft


I Good Morning sier daglig leder, Eirik Fjellaksel, at det blir trist å miste Gulli.

- Ja, det er synd fordi Petter Gulli kan ufattelig mye og er utrolig flink, men så er han jo så enormt opptatt av bærekraft. Jeg tror vi har hatt bærekraft oppe på hvert eneste fredagsmøte siden han begynte i Good Morning, sier Fjellaksel.

Han sier videre at han respekterer Gullis valg.

- Gulli har tatt et livsvalg og det må vi bare respektere. I Good Morning må man gjøre andre oppgaver. Vi jobber mye med bærekraft, men vi jobber også med andre ting i byrået vårt. Det er kjipt å miste Gulli, men det er bare å respektere det.

- Blir dere å erstatte Gulli?

- La meg si det sånn at det skjer ting som er veldig spennende rundt Good Morning, men det må vi komme tilbake til.  Det har imidlertid ingen ting med at Gulli slutter. Det er to forskjellige løp. Vi skal også fortsette å jobbe sammen, men da på kunder og prosjekter. Vi får ikke Gulli på heltid.

Good Morning var tidligere et rent produksjonsbyrå, men har brukt de siste årene til å bli et mer selvstendig reklamebyrå som ikke bare produserer for andre. Omsetningen endte i 2017 på 11,4 millioner kroner og byrået gikk så vidt i pluss med et par hundre tusen kroner.

Fjellaksel sier tallene for 2018 ikke er helt klare enda, men kan fortelle at man i Good Morning sikter mot et overskudd på rundt to millioner kroner i 2019.

- Det går veldig bra nå og vi har som mål å klare to millioner i pluss i år. I fjor endte vi på rundt null.  Det tar tid å utvide kundegrunnlaget å bli et selvstendig selskap, sier han.

Gulli ferdig med reklamebransjen: - Ønsker å bruke tid på det jeg brenner for