Medie-comeback for Arve Heltne: - Jeg har ligget lavt med vilje

Nå skal den tidligere markedsdirektøren i Orkla samle mediehus, byråer og merkevarer i nytt felleskap på initiativ fra TV 2. - Norske annonsører kler norske medier, sier Heltne.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Som en av landets mektigste markedsdirektører med reklamebudsjetter de fleste bare kan drømme om, var den tidligere Orkla-toppen Arve Heltne både en fryktet og ettertraktet mann for norske mediehus. Bare på TV skal Orkla etter sigende ha svidd av et par hundre millioner kroner årlig på de største kanalene TV 2, TVNorge og TV3, men dersom betingelsene eller rabatten ikke stod i stil til forventningene, skal de første innledende salgsmøtene med TV-husene ha vært over før partene nærmest rakk å sett seg til forhandlingsbordet.

Men våren 2020, eller rett før verden skulle lære seg covid 19-viruset ordentlig å kjenne, fant Helte tiden inne for å forlate merkevaregiganten Orkla. Heltne sa opp stillingen før jul i 2019 og sluttet i mars året etter.

- Du slutter i mars 2020, rett før koronaviruset slår knockout på en hel verden. Så du hva som skulle komme? 

- Nei, det kan jeg ikke påberope meg. Det må ha vært en tilfeldighet velger jeg å tro. Men med det som et bakteppe så er det klart at en del av det som vi nå har etablert har noen følger ut ifra det.

Det har vært usedvanlig stille fra Heltne siden den gang og først nå to år senere er en av landets aller største reklamekjøpere klar til å fortelle hva han jobber med og, det bare å holde seg fast, denne gangen har Heltne fått mediehusene med TV 2 spissen på oppdragslisten i det nye selskapet MediaHub.

Visjonen for selskapet er at alle har noe å lære av hverandre, forteller Heltne.

- Det handler om at i min karriere i Orkla, i det minste de siste ti årene, så så vi at Orkla er stort, Norge er lite og selv Orkla har ikke en størrelse som gjør at man kan gjøre alt man vil hele tiden. Og for meg ble det til at norske annonsører kler norske medier, og det er utgangspunktet for det. 30 års erfaring på én side av bordet har vist meg at det er alt for mange hemmelige skott. Det er for mange som opplever at man skal holde veldig tett på læring, fakta og kompetanse. Det tror jeg vi må slutte med.

Her kan du se et helt ferskt videointervju med Arve Heltne i det nye TV-studioet til Kampanje:

- Har med oss TV 2 og Amedia fullt ut

Arve Heltne dukket også nylig opp som en av investorene i det nye oppstartselskapet Coright i en sak Kampanje omtalte sist uke. Men det er første gang den tidligere markedsdirektøren snakker om det han har brukt mest tid på de seneste årene.

- Det er første gang jeg snakker om MediaHub utad, men timingen synes jeg riktig nå, sier Heltne til Kampanje.

Han sier at hele MediaHub-prosjektet bygger på et samarbeid med, ikke bare mediehusene, men også norske merkevarer. I tillegg har Mediahub også med seg et par partnere fra Caulis, med Thomas Straw og Bjarte Humborstad.

I mars i fjor ble det kjent at Thomas Straw, tidligere digitaldirektør i OMD, sammen med tidligere digitaldirektør i Red Media, Bjarte Humborstad, lanserte det nye byrået som jobber med å utvikle nye annonsestrategier.

Les også: Bygger byrå på cookie-døden - har Norgesgruppen på kundelisten

- Den tilliten som disse to har i hele bransjen er avgjørende for at vi allerede har med oss TV 2 og Amedia fullt ut, men også for syv store annonsører med OBOS, Storebrand og Mills i spissen, sier Heltne.

- Er det en eksklusiv annonsørklubb dette?

- Nei, MediaHub er ikke en eksklusiv klubb for noen utvalgte annonsører, men vi ønsker velkommen alle norske medier og norske annonsører på de samme vilkår som de som allerede er nevnt. Vårt hovedprinsipp for deltakelse er vilje og evne til å dele læring og kompetanse med andre annonsører og medier for at vi sammen skal skape høyere ROI (return of investment, red.ann) og win-win for alle parter både på kort og lang sikt, sier han.

- Er det andre partnere med her?

- ANFO er en selvsagt partner for MediaHub da våre visjoner og ønsker om gode rammebetingelser for norske annonsører er felles. ANFO vil også være MediaHubs kommunikasjonskanal til de som ikke er en del av MediaHubs nettverk og prosjekter, sier han.

Fikk ideen under koronapandemien

I tillegg er også Omnicom-byrået Annalect valgt som hovedpartner på research, men Heltne sier Mediehub også skal jobbe med Norstat og andre

- MediaHub er også helt mediebyråuavhengig, og vi har allerede med oss fem mediebyråer i nettverket. I tillegg til alle disse dyktige fagfolkene inviterer MediaHub også inn andre viktige ressurspersoner som Bjørn Solvang og Rune Albertsen. Målet er at vi skal fasilitere for økt samarbeid, læring og win-win på tvers og for alle parter. Jeg mener vi er godt på vei, og vi gleder oss til å komme tilbake med funn og læring fra våre store research prosjekter, sier Heltne.

Salgssjef i TV 2, Marius Høgebøl, sier initiativet om en slik arena for deling og læring, som det Mediahub skal være, kom som en følge av koronapandemien.

- Opprinnelig var det et initiativ fra TV 2 og det kom som en konsekvens av korona og viktigheten av norske medier på en tid med stort informasjonsbehov og mye fake news. Da fikk vi som norske publisister mye støtte fra norske annonsører og det var da MediaHub ble en realitet , også har Arve Heltne vært involvert fra starten, sier Høgebøl til Kampanje.

Han sier det var TV 2 som tok kontakt med Heltne ettersom den tidligere markedsdirektøren i Orkla da nettopp hadde sluttet i stillingen sin etter 30 år. 

- Han var en naturlig partner for oss. Arve Heltne brenner veldig for dette i tillegg til at han har et stort nettverk blant norske annonsører og det var noe av bakgrunnen for at vi ville samarbeide med Arve.

- Hvorfor er MediaHub et viktig prosjekt?

- Vi ønsket å skape et fora eller en arena for annonsører som prioriterer norske publisister og som ønsker å dele sine erfaringer i et sånt fora. Hensikten er at de som er del av del dette kan dele erfaringer og lære av hverandre slikt at det man kan oppnå best mulig effekt av sine investeringer, sier Høgebøl.

- Etter mange år med knallharde TV-forhandlinger med Orkla og Heltne, hvordan blir det å samarbeide?

-  Vi har jo forhandlet med Arve i 20 år, og det var sjelden god stemning i Sandakerveien med kald kaffe og lite luft i møterommet. Så det å nå sitte på samme side av bordet og å få møterapporter av Arve Heltne er noe vi naturlig nok har stor glede av, men det er også litt morsomt, sier Høgebøl spøkefullt.

Les også: - Oppfordrer alle annonsører til å flytte investeringene fra sosiale til norske medier

Medie-comeback for Arve Heltne: - Jeg har ligget lavt med vilje