Det stormer rundt flyselskapet SAS. Mandag la SAS frem sin nye kriseplan som skal gi tre milliarder svenske kroner i årlige resultatforbedringer. Lønninger skal reduseres og selskaper skal selges, deriblant Widerøe, i en snuoperasjon som skal redde flyselskapet fra konkurs etter å ha tapt penger i over fem år.

Det har resultert i en heftig jakt etter folk i ledelsen i SAS fra både norske og nordiske medier. På et informasjonsmøte på Gardermoen tidligere denne uken opplevde den norske konserndirektøren for salg og marked i SAS at medieinteressen nådde nye høyder.

- Jages konstant
- Jeg trodde rett og slett ikke at vi ikke var av interesse for paparazzier, men da vi hadde informasjonsmøter på tirsdag, så vi journalister som hadde kjøpt seg billett for å komme på innsiden av sikkerhetssjekken og tok bilder av oss, sier Eivind Roald til Kampanje.

Dagen etter at kriseplanen ble lagt frem kunne SAS telle 1050 saker i Skandinavia som handlet om det hardt pressede flyselskapet og mediehenvendelser tikker inn jevnlig på Roalds mobiltelefon.

- Vi har vært svært godt forberedt mediemessig og vært «spot on» i forhold til forventningene våre, men det har vært et ekstremt trykk og vi jages konstant alle sammen av alle journalister,

- Har du vært med på mer dramatiske tider?

- Nei, det har jeg ikke, sier Roald til Kampanje.

Vil tilby medieinnhold på reisen
Roald var torsdag denne uken til stede for å snakke om flyselskapets digitale forretningsmodeller på Digital Winners-konferansen og da kunne Roald fortelle at selskapet tenker i helt nye baner når det gjelder «å gjøre reisen enklere» for kundene. En av planene SAS-direktøren har er å tilby medieinnhold til de reisende på en helt ny måte.

- Vi vil gjøre det enklere for deg å få tak i innhold slik at du i stedet for ti passord og kredittkort kan trykke på knappen og få 10.000 filmer. Vi skal si: «her ligger Kampanje, her ligger Dagbladet, Dagens Industri og Financial Times». Bare trykk på symbolet. SAS skal ta aggregatorrollen og det vil bare være å bestille og laste ned. Det er noen teknologiske begrensninger i forhold til streaming i dag, men vi kommer dit, sier Roald.

- Hvor langt frem i tid er vi da?

- Ambisjonen er at vi skal ha den første varianten vår klar før sommeren. Men dette skal vi ikke gjøre i det hele tatt på egen plattform. Dette skal vi gjøre med eksterne selskaper. Vi skal eie konseptet og gjøre avtalene, men vi skal ikke gjøre det alene. Her appellerer jeg til hele det teknologiske miljøet: «Call us», sier Roald.

I dialog med mediehus
SAS-direktøren sier han allerede er i dialog med flere mediehus som skal sikre passasjerene til SAS innhold.

- Vi skal én avtale på filmsiden, men på digitale tidskrifter må vi snakke med alle de store forlagshusene. Hele vår tenking går på å gjøre reisen din enklere og i den reisen som du skal ha i fremtiden så vil innhold være en del av dette, sier han.

Roald sier SAS' nye medieplattform vil være interessant i flere henseende.

- Vi har 80 millioner besøkende på nettsiden vår og nesten 30 millioner passasjerer og jeg har de som betaler og de som reiser mye. Dette er høyinntektsgruppene. Hvor mye vil du som annonsør for å ligge på en slik «on demand»-tjeneste på en device på en flight? Det ganske mye interessant her, sier Roald.

De neste dagene blir ikke mindre spennnende for SAS-direktøren. Søndag er fristen SAS-ledelsen har satt for å komme til enighet med fagforeningene om den siste krisepakken. Dette er helt avgjørende for at SAS skal klare å komme i en posisjon der de tjener penger.

Skjebnedag
Det er en krystallklar forutsetning fra både banker og de statlige eierne om ytterligere kredittfasilitering på flere milliarder kroner.

- De enorme restrukteringene vi nå gjør, bringer selskapet «back on track» i forhold til å tjene penger. Vi har lagt frem noe som er så annerledes og som gjør oss i stand til å tjene penger, Nå må vi innfri på planen og det går på endringer av kollektivavtalene med de flyvende. Den fristen er satt til søndag det er den første «gaten» vi må igjennom. Kommer vi gjennom den, så skal vi levere på alt det andre, sier Roald.

- Søndag blir en skjebnedag?

- Ja, det er jo det. Men jeg opplever en utrolig fightingvilje, men vi har lagt frem noe som er så annerledes enn tidligere. Det vi nå planlegger gjør oss i stand til å tjene penger, og når vi tjener penger så kan vi investere, sier Roald.