Norsk Tipping går inn i en avgjørende tid der regjeringen skal utforme sin nye spillpolitikk og der styreleder Linda Bernander Silseth skal finne ny sjef etter Thorbjørn Almlid.
Les også: - Jeg er ikke aktuell som Norsk Tipping-sjef
Størst spenning er det nok knyttet til hva eieren og dermed hele generalforsamlingen i Norsk Tipping, Kulturdepartementet ved statsråd Linda Hofstad Helleland, vil anbefale i sin stortingsmelding som skal ta stilling om enerettsmodellen og monopolet skal fortsette i Norge eller om det skal åpnes for lisensmodell.
- Vi vil foreslå hvilken modell som skal gjelde for norsk pengespillregulering. Skal vi videreføre dagens modell om monopol eller skal vi innføre en lisensmodell, sa Helleland.
Hun sier den nye modellen og meldingen vil komme i løpet av året.
- Vi jobber på spreng med meldingen og har en klar ambisjon om at den skal sendes til stortinget før jul eller så fort vi er klare, sa Helleland.
Kulturministeren gikk ikke dypere inn i problemstillingen og nevnte ikke hvordan reklameforbudet mot markedsføring av spill fra internasjonale spillaktører vil berøres av dette. Men statssekretær Bård Folke Fredriksen sier til Kampanje at «kulturdepartementet tar sikte på å gjennomføre en grundig og prinsipiell gjennomgang av dagens regelverk for pengespill og lotterier»
- Vi vil se på behovet for endringer. Dette gjelder også markedsføringsforbudet. Hvis det viser seg at det er behov for å styrke lovhjemlene eller Lotteritilsynets virkemiddelapparat for å redusere omfanget av reklame for spill uten tillatelse i Norge, så vil vi drøfte potensielle forslag til endringer i meldingen, sier Folke Fredriksen.
Mange smutthull
De store internasjonale spillselskapene som Betsson, Unibet og Bet24 og de mange casino- og pokerselskapene finner stadig nye veier og kanaler inn til den norske forbrukeren det være seg gjennom kjendiser og tidligere fotballspillere som opptrer som ambassadører for spillselskapet, reklame på norske tv-kanaler som sender fra utlandet eller fra internasjonale nettsteder.
Det er med andre ord liten tvil om at de internasjonale spillselskapene og bettingaktørene truer det 70 år gamle spillmonopolet i Norge mer og mer gjennom stadig nye smutthull i reklamelovgivningen.
- Hva er den største svakheten ved dagens lovgivning med tanke på forbudet mot markedsføring av spill?
- Den største enkeltutfordringen for å gjøre noe hva gjelder markedsføring i dagens regelverk, er at det er lovene i avsenderlandet for tv-signalene som styrer reglene. Det gir fjernsynskanaler etablert i andre land i EØS-området adgang til å rette pengespillreklame mot norske tv-seere på en lovlig måte, sier han.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Bård Folke Fredriksen er ny statsekretær på kultur- og medieområdet. Noe av det Fredriksen og regjeringen skal jobbe med fremover er den nye spillpolitikken.
- Reklame som ville vært ulovlig
Det er dette punktet som også er problematisk i forhold til den nye rettighetsavtalen mellom Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund på den ene siden og Discovery på den andre. Disocvery kjøpte før jul rettighetene til norsk fotball for 2,4 milliarder og flere av kampene skal på kanaler som sender fra London og dermed kan vise reklame fra internasjonale spillgiganter som Betsson, Unibet og Bet24.
- Dette kan være reklame som ville vært ulovlig om den var sendt fra Norge. Det store omfanget av slik reklame fra andre land utfordrer selvsagt enerettsmodellen, sier Folke Fredriksen.
Administrerende direktør Thorbjørn Almlid i Norsk Tipping skal gå av som sjef, men han sier indirekte at hele samarbeidet med fotballen kan ryke som en følge av salget av rettighetene. Almlid sier at noe av det siste han kommer til å gjøre er å finne ut om Norsk Tipping skal fortsette som sponsor av eliteserien i fotballen og med det som i dag bare går under navnet Tippeligaen.
Les også: - Discovery-avtalen viser at det er smutthull og gråsoner (krever innlogging)
- Vil Norsk Tipping fortsette med Tippeliga-sponsoratet?
- Jeg vil ikke forskuttere noe. Vi skal inn i en grundig prosess og respekterer at fotballen er i knipe og rettighetene må ut på anbud. Men vi liker ikke utfallet. Dette illustrerer at det er smutthull og gråsoner som jeg håper vil bli berørt og diskutert i stortingsmeldingen, sa Almlid.
Kommentér