Pengene sitter alltid langt inne når TV-kanaler som TV 2 og Discovery skal ut i forhandlinger med de store TV-distributørene. Det kom klart til syne i våres da Telia og TV 2 endte opp i et brudd som resulterte i svarte skjermer for rundt én million TV-seere. Innholdsprodusenten vil ha mer penger ut av distributøren som i deres øyne «bare skummer fløten». Nå er sirkuset i gang igjen. I slutten av juli skal TV 2 ha sendt ut et varsel om en ny veiledende pris på Premier League-produktet på etter det Kampanje kjenner til ligger på 699,- kroner til distributørene. Det skal ha blitt særs dårlig mottatt av forsvarsfireren til distribusjonslaget (Telenor, Telia, Altibox og Allente)

Veiledende pris er viktig fordi det er på den prisen TV 2 avregner salget av Premier League via distributørene. 25-30 prosent av salget beholder Telenor og Telia og resten går til TV 2. Mer penger til distributøren. Men mest penger til TV 2 som har tatt risikoen med å kjøpe de svinedyre fotballrettighetene. Alle så imidlertid ut til å være fornøyde.

De siste ti årene har det da også vært et noenlunde likt prisbilde mellom Sumo og distributører, men det blir det nå brått slutt på. Så langt er det ikke kjent hva TV 2 selv kommer til å ta seg betalt for Premier League, men TV 2s kommunikasjonsdirektør bekrefter onsdag at Sumo-fotballen sannsynligvis blir billigere når kanalen selv skal selge Premier League direkte til kunden. Det er billigere å kjøpe på nett (TV 2 Sumo) enn i butikk (Canal Digital, Altibox og Telia), er tydeligvis prinsippet.

Hvor mye billigere er ikke kjent, men kilder sier til Kampanje at de forventer en pris ned mot 499 kroner direkte på Sumo – det vil si to hundre lavere enn veiledende prisen. TV-distributørene kan sette ned prisen (slik Altibox gjør) for å sikre seg flere kunder, men da spises man også opp avansen. Distributørene står imidlertid fritt til å sette sin pris ut til kundene.

Les mer: TV 2 vil selge Premier League billigere på Sumo: - Mye større verdi å ha kundene i sitt eget univers (abo.)

Uansett vil prisen TV 2 kommer med i månedsskiftet skape bølger i TV-markedet, og dersom TV 2 lykkes med sin plan og prisen oppfattes som lav nok, vil de lykkes med å vri enda flere kunder over til TV 2 Sumo. TV 2 håper nok at de blir værende der, også når Premier League-fotballen melder overgang til Viaplay og Nent-gruppen i 2022.

Rettighetskostnaden til TV 2 har steget markant mer de siste årene, enn prisen ut til fansen.

Svinedyrt er det og svinedyrt kommer det til å fortsette å bli - for supporterne. Det er rundt 250.000 av dem i Norge og de kjennetegnes av en uendelig kjærlighet og en ekstrem høy betalingsvilje for å se sine favorittlag Liverpool, Manchester United og Chelsea. Det vet både det engelske fotballselskapet Premier League og de norske og nordiske TV-kanalene er med på leken og sender prisen oppover.

Men om det skulle være noen trøst. Enkelte av oss husker det var mulig å se Premier League for 199 kroner i måneden. Der prisveksten på rettighetene har vært 500-600 prosent de siste ti årene, har forbrukerne møtt en prisvekst på 250 prosent. Rettighetskostnaden til TV 2 har steget markant mer de siste årene, enn prisen ut til fansen.

Men så er det også gullet i TV-industrien vi snakker om. Prisen på gull går som kjent i været når det er urolige tider, men selv ikke gullprisen har lagt på seg så mye i år.  Så hva er så årsaken til denne prisgalloppen? Råvaren (engelsk fotball) blir dyrere, den norske krona svakere målt mot pund og euro, men først og fremst skyldes veksten et svært konkurranseintensivt marked og et produkt det er mulig å bygge nye virksomhetsområder og forretningsdrift rundt.

Den største prisveksten kom i 2015 da Discovery utfordret TV 2 i Norge og TV4 i Sverige i betal-TV-markedet. Nå er det frykten for at Netflix, HBO og Disney+ skal stikke av med alle kundene som får de nordiske strømmeaktørene til å grave så dypt i lommeboken.

I en utrygg verden der det meste er usikkert, det være seg covid-19, rentenivå, oljepris og presidentvalget i USA, er det én ting TV-kanalene anser som sikkert. Direktesendt sport. Det er den eneste garantisten i en svært usikker TV-industri. Det er et sikkert kort mot amerikanske giganter og telekomselskaper som begynner å røre på seg med tanke på innhold.

TV-sport er blitt norske og nordiske TV-kanalers livbøye – og den viktigste rettigheten for å ha et langt liv. Derfor selges disse rettighetene stadig dyrere og for stadig lengere tidsperioder.

Så når Viaplay-eier Nordic Entertainment Group denne våren bladde opp enda mer penger for den engelske fotballen for de neste seks årene, er det bare å feste sikkerhetsbeltet.

Med mindre Viaplay-eieren har funnet en ny måte å pakketere fotballen på, kan prisen for å se engelske fotball komme til å øke helt frem til 2028.  En dobling fra dagens nivåer er ikke utenkelig.