TV 2 vil selge Premier League billigere på Sumo: - Mye større verdi å ha kundene i sitt eget univers

- De kommuniserer bare halvparten av saken, sier VG-sportskommentator.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at TV 2 valgte å øke sine veiledende Premier League-priser til distributørene. Mandag kveld kunne VG røpe at Canal Digital øker sin pris til 699,- i måneden, en prisøkning på hele 40 prosent. Tirsdag sa Altibox at de også kommer til å øke sin pris og legge seg på 649,- kroner i måneden.

Samtidig som distributørene har vært ute og annonsert prishopp, har TV 2, rettighetseier i Norge, sittet stille i båten. Et av de store spørsmålene er hvilken pris TV 2 vil sette på sitt Sumo-abonnement som i dag koster 449,- i måneden. 

Onsdag morgen fortalte kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 at de vil legge seg på en lavere pris. Willand sa på TV 2 Nyhetskanalen at også TV 2 Sumo vil øke prisen på Premier League, på grunn av rettighetskostnader, men hvor mye har de ikke tatt stilling til enda.

- Vi kommer til å komme ut med det i løpet av månedsskiftet, men prisen vil nok ligge lavere enn ute hos distributørene, sa Willand.

- Grunnen til det er i hovedsak at vi selger direkte på TV 2 Sumo, uten noe fordyrende mellomledd. Det koster mer når det blir et ekstra salgsledd. Vi selger Premier League direkte på TV 2 Sumo, distributørene har ekstra utgifter og skal ha sine marginer når de presenterer og selger dette videre på sine plattformer, fortsatte kommunikasjonsdirektøren på TV 2 nyhetskanalen.

Leif Welhaven, sportskommentator i VG, kjøper ikke budskapet om at prisøkningen alene skyldes rettighetskostnader.

- Hvor stor del av denne boomen er en reell konsekvens av rettighetskostnader, og hva handler i realiteten vel så mye om TV 2s strategi om posisjonering av seg selv, spør Welhaven i en VG-kommentar.

- Nå har TV 2 sagt at det vil bli billigere på Sumo, hva tenker du om det?

- Det underbygger det jeg skriver. Hvis det blir en tiltagende forskjell på å se Premier League gjennom Sumo og andre leverandører, så underbygger det poenget mitt om at dette i stor grad handler om å posisjonere seg selv for fremtiden, sier Welhaven til Kampanje.

- Handler om å ha kontroll over kunder

Welhaven sier TV 2 prøver å posisjonere seg ved å skape lojalitet hos kundene.

- Det er ikke likegyldig om det er kunder som er innenfor TV 2-universet eller Canal Digital- eller Altibox-kunder som bestiller Premier League gjennom de leverandørene. Det er mye større verdi for TV 2 å ha kundene i sitt eget univers. Derfor synes jeg kommunikasjonslinjen deres er merkelig. Det fremstår tydelig at det er en bakenforliggende politikk her, som handler om å ha kontroll over kunder. I tillegg til at det er en realitet at rettighetene er kostbare, utdyper Welhaven.

VG-kommentatoren mener TV 2 posisjonerer seg for tiden etter Premier League. Nent overtar nemlig de ettertraktede rettighetene i 2022.

- De kommuniserer bare halvparten av saken, de snakker om dyre rettigheter, men de snakker ikke like høyt om at dette er en nødt til å være en politisk strategi som handler om TV 2s posisjon etter Premier League-rettighetene er over, og at en da får en relasjon til kundene som gjør at de velger å beholde et Sumo-produkt også uten Premier League, sier Welhaven.

Handler om TV 2s posisjon:

VG-kommentator Leif Welhaven tror TV 2 tar grep for å være rustet for tiden etter Premier League. Foto: Frode Hansen / VG

Den typiske seeren er en mann og han har et favorittlag, og han er som regel villig til å betale for å se alle kampene med United, Liverpool eller hva det måtte være. Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi

NTNU-professor: - Spesiell situasjon

Professor Harry Arne Solberg ved NTNU Handelshøyskolen har forsket på sportsøkonomi. Han kaller prishoppet en spesiell situasjon. 

- Det er en litt spesiell situasjon. TV 2 skal ha Premier League i bare to sesonger til. Man kan jo bare spekulere i årsakene, men det blir en test av hva markedet er villig til å betale, sier Solberg til Kampanje.

Han sier det har vært interessant å følge utviklingen.

- I begynnelsen av 2000-tallet var vi litt trege, men så blir man gradvis mer vant til, og villig, til å betale. Men vi har enda ikke hatt et så kraftig prishopp som dette her, sier NTNU-professoren.

Han sier Premier League og den nasjonale ligaen, Eliteserien, er det som stort sett gjør seg best på betal-TV.

- Det min egen forskning viser er at den typiske seeren er en mann og han har et favorittlag og han er som regel villig til å betale for å se alle kampene med United, Liverpool eller hva det måtte være. Men han er ikke villig til å betale for landslaget, VM eller EM eller kvalifiseringskamper, sier Solberg.

NTNU-professoren sier nordmenn ofte oppgir langrenn og skiskytting når spurt om hva de vil se av idrett på TV, men når det kommer til betalingsviljen skurrer det når det gjelder de idrettene. 

- De er ikke villig til å betale for å se langrenn og de andre idrettene. De er villig til å betale for fotball og for å kunne følge laget sitt. Det er det dreier seg om, sier Solberg. 

- Hvorfor tror du vi ser et så høyt prishopp nå?

- Det kan være flere årsaker. Ofte når rettighetspriser offentliggjøres, så pleier media å dele prisen på tre år, men det er ofte dyrere de siste årene. Vanlige mønstre er at de siste delene av avtalene er dyrere. Det kan være en forklaring, sier Solberg, før han legger til:

- Jeg kan bare spekulere i hvorfor de øker såpass mye, men det skal bli interessant å se hva prisen på Sumo blir, om det for å dirigere folk over på nettet.

Tilbake til VG-sportskommentatoren så mener han prishoppet illustrerer en «kvalm» milliardindustri. 

- Når du får sånne priser for å se fotball, så blir det tydelig hvor kvalm denne milliardindustrien her er. Til syvende og sist handler det om å melke hver og en av oss, for at noen unge fotballspillere skal tjene millioner i uken. Det er det noe grunnleggende usympatisk over, sier Welhaven.

TV 2: - Dyrere å se Premier League i Norge

Pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 sier det ikke er noen tvil om at Premier League-interessen er veldig veldig stor i Norge.

- Og kanskje større i noe annet land i verden, utenfor selve balløya. Det gjenspeiler igjen hvor mye en rettighetshaver må betale for rettigehtene, når interessen er stor, og derfor er det mye dyrere å se Premier League i Norge, kontra i for eksempel våre naboland, sier Dahl til Kampanje.

- Skviser dere nå ut det siste som er igjen av Premier League-sitronen ved å øke prisene før Nent overtar?

- Det gjør vi ikke. Rettighetskostnadene har økt betydelig fra forrige rettighetsperiode og det er derfor nødvending med en ytterligere prisøkning nå. Vi forsøker å minimere prisøkningene og valgte derfor å ikke ta ut hele økningen i fjor, sier Dahl.

- Sesongen er allerede i gang, når kommer prisøkningen på Sumo?

- Vi kommer til å kommunisere rundt dette innen utgangen av måneden og da skal kundene få vite dette først, svarer pressesjefen.

- Tror du seerne er villig til å betale mer?

- Det må vi bare se når prisene kommer ut, om alle er med oss videre, sier Dahl.

- Kan det tenkes at dere får flere Sumo-kunder på grunn av dette?

- Det kan jeg ikke spekulere i. Det viktigste for oss er å være tilgjengelig på alle plattformer, sier Dahl.

TV 2 vil selge Premier League billigere på Sumo: - Mye større verdi å ha kundene i sitt eget univers