Det Nye fra Egmont Publishing mistet 30,6 prosent av opplaget i fjor. Dette er andre år på rad at opplaget faller med 30 prosent. På to år har opplaget falt fra 23.827 til 11.429. Samtidig har antall utgivelser blitt redusert fra 12 til 8 i året.

Fersk målgruppesjef og redaktør for segmentet ung kvinne i Egmont Publishing, Elin Reitan, mener fallet er som forventet.

- De unge blir stadig mer heldigitale og har ikke samme forhold til print som mange av de andre segmentene. Derfor satser vi så tungt på unge med digitale produktene våre. Vi har fokus på å rigge oss enda bedre i de digitale flatene. Ser du hele bredden av produktporteføljen vår, med Side2, blogg.no, influencere og event, er vi totalt sett usedvanlig sterke. Print er bare én del av det universet vi tilbyr, sier hun til Kampanje.

Les flere saker fra dagens tallslipp: Se og Hør for første gang under 100.000 - her er alle magasintallene

Les også: Digital opplagsrekord for hardt presset VG: - Vi satte oss et hårete vekstmål

- Litt lugging på print
Elin Reitan kom fra Nordea til jobben i Egmont i mars i år, og nedgangen på print er noe av det første hun har fått i fanget i sin nye stilling.

- Vi er ikke overrasket over at det er litt lugging på print, slik tendensen er i hele mediebransjen når det gjelder dette segmentet, legger hun til.

- Men Det Nye har fått opplaget halvert på to år, det må likevel oppleves som litt kritisk for dere?

- Vi har enda større fokus på å rigge oss digitalt. Det er nettopp der vi ser at de unge ønsker å være, på de digitale flatene. Vi ser målgruppen under ett, og derfor bekymrer dette oss heller ikke i stor grad.

- Hvordan ser fremtiden til Det Nye ut på print?

- Det Nye er en viktig brikke i den totale pakken vi tilbyr. Vi vil være der de unge ønsker at vi skal være, og vi vil være der på deres premisser. Print er fortsatt en viktig brikke i totalen. Det er fortsatt unge som ønsker oss på plattformen.

Det er ifølge Reitan ingen planer om å gjøre ytterligere endringer i frekensen til Det Nye.

Stella stupte i fjor
Det Nye er langt fra det eneste kvinnebladet som opplevde nedgang i fjor. Stella reduserte opplaget sitt med 33,3 prosent i 2018. Allerede i august i fjor valgte Bonnier å kutte Stella-redaksjonen, og i år kommer bladet ut kun to ganger. 

I en tidligere versjon av denne saken kom Kampanje i fare for å skrive at Stella er nedlagt. Det skal ikke være riktig.

Bonnier-bladene Costume og Tara skal fortsatt utgis i Norge, men også disse sliter med opplagsnedgang på henholdsvis 17 og 13,6 prosent.

Elle er tilbake på listen under sin nye utgiver United Influencers med et opplag på 14.049. Bladet var ikke med i fjorårets måling, men i 2016 var opplaget på 23.436 eksemplarer. Da ble bladet utgitt av Egmont Publishing. 

Her ser du opplagsutviklingen til kvinnebladene, fra størst til minst:

Magasin 2018 2017 Endring i prosent
Kamille 36 075 38 149 - 5,4
KK 31 169 27 448 + 13,6
Tara 29 668 34 349 - 13,6
Costume 23 228 27 989 - 17
Stella 15 643 23 469 - 33,3
Elle 14 049 - -
Det Nye 11 429 16 474 - 30,6

Kilde: MBL/Kantar.

Kuttet utgivelser og økte opplaget
KK
fra Aller Media er det eneste kvinnebladet som kan vise til opplagsvekst i fjor. Opplaget økte med 13,6 prosent til 31.169 per utgave. Det er også mer enn noen andre blader i målingen, uavhengig av segment.

Det skjedde riktig nok med 25 utgaver i 2018 mot 38 i 2017.

- Vi har hatt en veldig vellykket frekvensendring. Vi gikk fra å være ukesmagasin til å komme to ganger i måneden. Det vet vi at leserne har tatt veldig godt imot, sier ansvarlig redaktør i KK, Ingeborg Heldal, til Kampanje.

Tilbakemeldingen fra leserne var at de fikk dårlig samvittighet for at de ikke rakk å lese bladet helt ferdig før det kom et nytt, forteller Heldal.

- Så dette har helt klart hatt en positiv innvirkning. Samtidig har vi dratt i gang en del prosjekter på redaksjonell side, blant annet et mangfoldsprosjekt. Vi har valgt å utfordre en del gamle stereotypier som magasinbransjen har sluppet unna med altfor lenge, sier hun, og viser til at de blant annet har hatt den funksjonshemmede idrettsutøveren Birgit Skarstein på forsiden, og den samiske artisten Ella Marie Hætta Isaksen i sin kautokeinokofte.

Mantraet i KK er «You can sit with us», sier Heldal, og viser til et populært sitat hentet fra filmen «Mean Girls», ofte illustrert med et bilde av modellene Kate Moss og Naomi Campbell der budskapet er det motsatte.

- Vi vil ta en tydelig posisjon i markedet og har lyst til å være noe mer for folk enn bare en inspirasjon. Vi vil være med på å sette fokus på kroppspress og fortelle leserne at du er bra nok. Magasinforsider skal ikke bare være forbeholdt en bestemt type mennesker, sier Heldal.

Se også videointervju med Ingeborg Heldal her:

Les også: KK er årets vekstvinner - øker opplaget i et marked i fritt fall

Saken fortsetter etter bildet.

Gjør plass på forsiden: KK-redaktør Ingeborg Heldal vil at forsiden skal være et utstillingsvindu for mangfold og tror det gir effekt på salget. Foto: KK

Mister en fjerdedel av totalopplaget
Selv om KK øker opplaget per utgivelse, kommer ikke Heldal utenom at totalopplaget går ned med nesten 264.000 (-25,3 prosent) som følge av færre utgivelser.

- Med færre utgivelser er det klart at totalopplaget går tilbake. Det er ingen hemmelighet. Vi er omtrent der vi hadde regnet med og er veldig glad for at det fortsatt er mulig å selge mye papirmagasin og at mange lesere begynner å forstå at KK er en digital merkevare. Mange av de store portrettene vi lager på print, har 100.000 lesere på nett. Vi vet at totalopplaget på print vil fortsette å gå ned, det handler om å flytte brukeren over på andre flater også.