- Jeg er kritisk til at en nestleder i et regjeringsparti og statsråd har valgt å ikke stille til intervju med journalister som jobber med et sakskompleks som skriker etter åpenhet. Når hun i tillegg velger å bruke en metode for å begrave saker som man i større grad forbinder med aktører som har noe å skjule, så er det problematisk, sier Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore til Kampanje.

Han har fulgt debatten som har utspilt seg mellom Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik og Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen etter at førstnevnte gikk ut på Facebook før helgen med ramsalt kritikk av Aftenposens fremgangsmåte i en sak om Tajiks bruk av pendlerbolig i 2019 som på dette tidsounktet ikke var publisert.

Tajik mener Aftenposten presser henne til å fortelle mer om egen sikkerhetssituasjon enn hun er komfortabel med og da partene møttes i «Politisk kvarter» på NRK P2 mandag morgen, kalte Tajik det hele for «en presseskandale».

- De har presset meg inn i en situasjon der jeg må velge mellom å fremstå som jeg har utnyttet systemet for å få pendlerbolig i tre måneder, eller å selv åpent fortelle om min sikkerhetssituasjon. Noe jeg ikke har ønsket å gjøre, sa hun til NRK.

Trine Eilertsen legger på sin side vekt på at de har forsøkt å få Tajik i tale siden 31. januar.

Oppdatert 17.36: Etter at denne saken ble skrevet, har Aftenposten publisert saken om Hadia Tajiks pendlerbolig.

Les mer: Tajik i krangel med Aftenposten-redaktør: - De har presset meg inn i en situasjon

- Forsøker å styre pressen
Vårt Land-redaktøren stiller seg bak Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen i debatten.

- Statsråden og nestleder i et regjeringsparti bør ikke forsøke å styre pressen på denne måten, mener Bjørn Kristoffer Bore.

- Som redaktør, frykter du at dette skal bli en trend?

- Når man gjør gravende journalistikk er det viktig at man får den man retter søkelyset mot i tale tidlig og bruker tid på å vurdere informasjonen man får fra dem. Hvis alle som får et kritisk spørsmål fra pressen går ut og kommer med sin ufullstendige og ikke-balanserte versjon, så legger dette et press på den grundige og balanserte journalistikken. Det er veldig uheldig at en ledende norsk politiker benytter seg av denne metoden. Spesielt når det viser seg at det er problematiske sider fra henne i denne saken, sier Bore.

Han viser til at VG søndag avslørte at Tajik i 2006 fikk skattefri pendlerbolig med leiekontrakt hun aldri brukte.

- Er det ikke demokratiserende at også politikere har plattformer der de kan gå ut med sin versjon av saken?

- Det er det, men folk som går ut på denne måten gir sjelden det fulle og hele bildet, som vi så her. Dette har selvsagt politikere og andre rett til å gjøre. Om det er klokt, er en annen sak.

- Tajik sier at dette er en presseskandale. Vil du si det er en politikerskandale?

- Vi vet ikke hva Aftenpostens sak ville inneholdt, så det er ikke avgjort ennå. Vi vet heller ikke om VG jobber videre med nye avsløringer, men hennes sak minner om Ropstad si. Det er ikke forskjell på pikerom og gutterom.

Saken fortsetter etter bildet.

Bjørn Kristoffer Bore_Foto Adrian Nielsen.jpg

Kritisk: Ansvarlig redaktør i Vårt Land, Bjørn Kristoffer Bore, mener Hadia Tajik legger seg på en uheldig linje i sin kritikk av Aftenposten. Foto: Adrian Nielsen

- Ikke hele sannheten
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, mener personer med makt, og spesielt politikere, må være forsiktig med å gjøre noe som kan «undergrave medias rolle».

- Det er ingen tvil om at det er hennes rett å gå ut og publisere et innlegg på Facebook. Problemet er at det blir en ensidig fortelling fra ett perspektiv og ikke nødvendigvis hele sannheten, sier Solbrække.

Hun er bekymret for at andre vil følge i Tajiks fotspor.

- Faren er at man kan undergrave den rollen media har, for sånne fortellinger blir ensidige og uten kontekst.

- Er det Aftenposten som sitter på sannheten her, mener du?

- Ikke nødvendigvis, men nå er ikke saken publisert og jeg stoler på norske redaktørstyrte medier og jobben vi har med å belyse saker fra flere sider. Nå er den belyst fra én side og det er fra Tajik selv. Vi ser fra VGs reportasje at det var all grunn stille spørsmål ved statsrådens historikk når det gjelder stortingsleiligheter, sier Solbrække.

- Umulig for leserne å vite
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund liker heller ikke grepet Tajik har tatt.

- Tajik velger naturligvis selv hvordan hun vil drive mediehåndtering, men det gir ikke et fullgodt bilde av saken når hun går ut med sin versjon av en sak som ikke er publisert. Det gjør det umulig å vite for leserne hva som er riktig versjon, sier Floberghagen til Kampanje.

- Er du kritisk til metoden?

- Ja, den gjør i hvert fall ikke leseren opplyst. Det jeg er mer kritisk til, er det Trine Eilertsen sier om at de i lang tid har forsøkt å få Tajik til å stille til intervju uten å lykkes. Det er veldig uheldig av en statsråd. Mitt beste råd til folk som får kritiske spørsmål fra journalister er å stille til intervjuer. Det gjør journalistikken bedre, rett og slett.

Saken fortsetter etter bildet.

Elin Floberghagen (Mal_980x674).jpg

Kritisk: Elin Floberghagen i Norsk presseforbund mener Hadia Tajik burde ha stilt opp til intervju med Aftenposten. 

- Bør klage til PFU

Generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, ønsker ikke å vurdere kontakten mellom Tajik og Aftenposten, men han har en oppfordring til statsråden.

- Dersom Tajik virkelig mener dette er en presseskandale, så bør hun klage saken inn til Pressens faglige utvalg, sier han.

Hovedregelen for klager til PFU er at man må klage på konkrete etiske brudd i konkrete publiseringer, forteller Elin Floberghagen i Presseforbundet. Det finnes imidlertid en åpning for å klage medier inn for saker de ikke har publisert.

- Det er mulig for generalsekretæren å gjøre en vurdering der saker er av stor prinsipiell interesse. Det som veldig ofte er problemet med å klage på ting som ikke er publisert er at man klarer på metode, og det blir veldig ofte ord for ord, sier hun.

Kampanje har vært i kontakt med Hadia Tajiks pressekontakt, men det har foreløpig ikke lyktes oss å få en kommentar fra statsråden.

Her kan du lese hele Facebook-innlegget til Hadia Tajik fra fredag kveld: