23. september har den nye, norske storfilmen «Kongens Nei» premiere. Filmen handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, da kongen, regjeringen og stortingspolitikerne flyktet fra den tyske okkupasjonsmaktens soldater og bombefly. Markedsføringen av filmen, som torsdag ble valgt som Norges kandidat til kategorien «Best Foreign Language Film» – Oscar for beste ikke-engelskspråklige film, er i full gang. På VG Nett rulles krigsdramaet ut for leserne under den kommersielle vignetten VG Partnerstudio, som er mediehusets kommersielle annonsørinnhold. Oppdragsgiver er den Egmont-eide filmdistributøren Nordisk Film. Innholdet er skrevet av tidligere journalist og nyhetsredaktør i VG, og nåværende rådgiver og partner i First House, Hans-Christian Vadseth.
Vadseth forteller til Kampanje at det var hans gamle kollega Svein Arne Haavik, nå innholdssjef i VG Partnerstudio, som kontaktet ham. De planla å legge inn tilbud på å lage annonsørinnhold for filmen «Kongens Nei», og hadde god erfaring med å bruke ekstern kompetanse i lignende prosjekter tidligere. Kjetil Østby har tidligere skrevet saken om filmen «Bølgen, Hans Olav Lahlum saken knyttet til filmen «Birkebeinerne».
- Hyggelig å kunne bidra til VG-inntekter
Vadseth er ikke ukjent med kongehuset. Som journalist dekket han i en årrekke det norske kongehuset, både under kong Olav og under kong Harald.
- Han mente at jeg som gammel VG-mann og kongereporter både ville ha grep om formen og innholdet. Selv syntes jeg det var en veldig hyggelig forespørsel å få, sier Vadseth, som brukte deler av sommeren til å gjenoppfriske gammel kunnskap gjennom omfattende informasjonsinnhenting.
Dette er første gang Vadseth har jobbet med annonsørinnhold på denne måten. Han sier han er imponert over det solide apparatet og den grundigheten VG legger inn i prosjektene.
- Selv om dette er frikoblet fra VGs redaksjonelle virksomhet, har Partnerstudio tatt med seg det beste av VG-redaksjonens arbeidsform, rutiner og kvalitetssikring. Samtidig er det for meg, en tidligere VG-redaktør, hyggelig å kunne bidra til inntekter for bedriften som de igjen kan omsettes i kvalitetsjournalistikk. Og så har det vært mye smil og latter i proessen; nesten like morsomt som i First House, sier Vadseth.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Dramatiske døgn: Storfilmen «Kongens Nei», regissert av Erik Poppe, handler om de tre dramatiske krigsdøgnene i april 1940. Her flykter kong Haakon og kronprins Olav, spilt av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen, fra de tyske bombeflyene i Nybergsund 11. april 1940. Foto: Agnete Brun.
Er blitt kalt «redaksjonell gjøkunge»
Da VG lanserte satsingen på innholdsmarkedføring, ble det fort bråk rundt VG Partnerstudio og forholdet til pressens etiske regelverk. VG ble klaget inn og felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for den kommersielle reportasjen «En norsk tsunami», og samarbeidet med Rema 1000. Internt har det også vært skarpe ordvekslinger.
- En redaksjonell gjøkunge som er ikledd et fjollete navn fra den anglofiserte språket i PR- og konsulentbransjen, og som på norsk like godt kunne ha fått navnet reklamejournalistikk, skrev VG-profil Anders Giæver i kommentaren «Journalistikk på tilbud».
Les mer: VG kaster seg på content marketing-bølgen
Les mer: Content marketing-satsing skaper VG-splid
Hans-Christian Vadseth måtte ikke gå i tenkeboksen før han takket ja til oppdraget fra sin gamle arbeidsgiver.
- Noen har spurt meg om jeg synes det er problematisk å jobbe for den kommersielle siden i et mediehus. Det synes jeg selvsagt ikke. Jeg er verken journalist eller redaktør lenger, men jeg er kommunikatør. Dette er historiefortelling, og virkemidlene er universelle. Dersom noen synes dette hadde vært godt nok til å kunne ha stått på redaksjonell plass, tar jeg det som en hedersbevisning. Men det er fortatt betalt annonsørinnhold, sier han til Kampanje.
Les også: VG felles i PFU: - Dette er farlig for journalistikken
Les også: Felt i PFU: - Vi kan gjøre dette bedre
Kommentér