Store jobbkutt i Warner Bros: - Føles urettferdig og forferdelig

Også sjefen i selskapet som har produsert fredspriskonserten i mange år slutter.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Over halvparten av de ansatte i Warner Bros. Norge fått beskjed om at de ikke lenger har jobb i produksjonsselskapet. Nedbemanningen har omfattet både ledelse, administrativ stab og produksjonsstab. Når arbeidet med jobbkuttene er avsluttet vil tv-produksjonsselskapet som har stått bak produksjoner som «Kakekrigen» og «Nobels Fredspriskonsert» være en stab på inntil åtte fast ansatte. Ved inngangen av 2017 talte Warner Bros. Norge 20 årsverk.

- Det er ingen hemmelighet at tv-bransjen er inne i en krevende tid. Vi har over en periode hatt et misforhold mellom fast kostnadsbase og produksjonsbestillinger. Totalt omfatter nedbemanningen hos oss åtte faste stillinger, sier programsjef Skjalg Solstad som tar over som ny sjef i selskapet. 

Solstad skal sammen med økonomisjefen Stine Ore lede selskapet med ansvar både med tanke på økonomi, administrasjon, utvikling og produksjon.

- Dette skal vi gjøre i samarbeid med våre eiere i London og en topp motivert kjernestab her i Norge. I tillegg kommer selvfølgelig midlertidig ansatte på kontrakt som er knyttet til spesifikke prosjekter. Dette gir oss helt nødvendig fleksibilitet i et svingende marked, sier Solstad.

Strømstad slutter – går videre til ny jobb

Dermed er det også over og ut for den profilerte tv-mannen Odd Arvid Strømstad (66) som slutter i Warner Bros., selskapet han i sin tid etablerte som Dinamo Film og TV. 

- Odd Arvid Strømstad har ledet dette selskapet i 19 år, så det er vemodig at han nå forlater Warner, men vi er glade for at vi skal samarbeide på enkelte prosjekter i tida framover, sier Solstad.

Dermed forlater Strømstad norsk tv-bransje, en bransje han har vært del av i 30 år hvorav ti av dem i NRK og deretter nesten 20 år som leder av selskapet som ar gått under navn som Dinamo Film og TV, Eyeworks Dinamo og nå sist Warner Bros. Norge.

- Vi har i en lengre periode sett at Warner måtte nedbemanne og jeg kan vel innrømme at vi har vært litt sent ute med å gjøre det. Vi kunne med fordel gjort dette for noen måneder siden og kanskje allerede for ett år siden, erkjenner administrerende direktør i Warner Bros. frem til for en uke siden, Odd Arvid Strømstad.

- Jeg var enig med eierne om at alt som kunne kuttes, burde kuttes, inklusive administrerende direktør-stillingen.

Strømstad sier hans avgang skjer «i samråd med Warner-ledelsen i London».   

- Vi ble enige om det. Man kan klare seg uten en administrerende direktør en stund, men ikke en kreativ leder og en finansdirektør. Derfor kommer Skjalg Solstad og Stine Ore til å fortsette i Warner, også slutter jeg.

- Måtte du gå?

- Jeg var enig med eierne om at alt som kunne kuttes, burde kuttes, inklusive administrerende direktør-stillingen. Parallelt kjente jeg litt på at jeg har gått mange runder i tv-bransjen og kanskje trøtnet litt på det. Når du har dratt pulken lenge, blir det tungt etter hvert og de så vel også det i London. I fellesskap ble vi enige om denne løsningen var den beste og på den måten kunne også firmaet spare penger ved at jeg ikke lenger var direktør.

- Så det er ikke noe ondt blod mellom deg og Warner?

- Nei, overhodet ikke. Jeg ønsket det og de ønsket det i London også. Jeg har fortsatt veldig gode relasjoner til mine sjefer i London og har hatt det hele tiden. Jeg skal også være tilknyttet Warner for fremtiden i forbindelse med produksjoner som Fredspriskonserten og EAT-konferansen fremover.

- Drevet 17 år med overskudd

De tøffe tidene i produksjonsselskapet Warner Bros. Norge er godt dokumentert. Selskapet hentet halvparten av inntektene sine på å produsere «Eurojackpot» og «Nabolaget» for Norsk Tipping, men da avtalen utløp i 2016 og begge disse trekningene ble tatt av skjermen, fikk Warner problemer med å kompensere for inntektstapet. 

I 2016 var omsetningen i Warner nærmere 85 millioner kroner. I 2017 falt omsetningen med 33 prosent til 56 millioner kroner. Det resulterte i et tap på 8,9 millioner kroner, og for første gang i selskapets 20 år lange historie valgte ledelsen å nedbemanne med tre årsverk.

- Vi har drevet 17 år med overskudd og to år med underskudd og det er ikke noe gøy. Det er ikke noe morsomt å rapportere røde tall i måned etter måned. Å skjære ned til beinet er derfor riktig å gjøre, sier han.

Han sier han og folkene i tv-produksjonsselskapet har vært «vært litt for optimistiske» i troen på fremtiden.

- Kanskje på grensen til overoptimistiske. Vi har prøvd å holde på folkene våre så lenge som mulig og kanskje på den måten vært litt defensive i forhold til å gå inn i en nedbemanningsprosess.

- Det er mitt ansvar

Da Kampanje snakket med administrerende direktør Odd Arvid Strømstad i sommer, kunne han ikke love bedre tall i 2018, men troen på bedring var fortsatt til stede. Men da Discovery ikke gikk i ny produksjon med «Kakekrigen» og prestisjeoppdraget med å produsere Nobel Fredspriskonsert uteble, ble det for tøft. Nobelinstituttet valgte tidligere i år å avlyse årets konsert etter flere år med sviktende økonomi. Strømstad vedgår at han burde «lest terrenget litt bedre» og handlet raskere.

Les også:  Rema 1000 trakk seg som sponsor - årets nobelkonsert blir avlyst

- Oppdraget til Norsk Tipping var så stort at det er veldig vanskelig å erstatte. Det var nok tidspunktet hvor vi burde sett at forhåpningene våre til fremtiden var litt vel optimistisk. Det er blitt et tøffere marked og vi hadde også stang ut på noen av prosjektene våre som vi hadde stor tro på, sier han.

- Det tar du ansvaret for?

- Ja, definitivt. Det er mitt ansvar også får vi dele på ansvaret på at vi ikke klart å selge inn nok nye ideer selv om det også til syvende og sist er mitt ansvar. «Kakekrigen» ble en skuffelse som vi hadde forventet å jobbe med i år.

Også i 2017 ble det dratt ned på bemanningen og det med tre stykker, men det er først nå Strømstad og resten av Warner-ledelsen går til det dramatiske skrittet det er å nedbemanne.  

- Det er forferdelig og jeg unner ingen å drive med nedbemanninger. Du sitter med folk som har jobbet lenge og noen så lenge som opp mot 12 år og som også er kjempeflinke. Det føles urettferdig og forferdelig.

Han sier han «valgte å stå i jobben til nedbemanningen var gjort».

- Jeg følte jeg skyldte de ansatte og selskapet det. Det er utrolig trist for de som må forlate selskapet men satt i perspektiv så er det ikke det verste som kan skje, selv om det ille nok. Det er flinke folk som må gå og jeg velger å tro at de får seg nye jobber, sier han.

Selv om det knapt har gått en uke siden han sluttet i selskapet, har han i hvert fall selv fått seg en ny jobb som partneransvarlig i konsert- og eventarrangøren Live Nation.

- Parallelt med alt som har skjedd i Warner, har jeg funnet ut etter 20 år i selskapet og 30 år i tv-produksjonsbransjen at hvis jeg noensinne skulle gjøre noe annet så var tiden for det nå. Jeg er jo tross alt 66 år. Men litt ut av det blå fikk jeg et for meg veldig attraktivt tilbud fra Live Nation, et av verdens største konsertarrangører, som jeg har takket ja til og har allerede jobbet der en uke, sier han.

- Tror du de som er igjen vil styre Warner-skuta trygt videre?

- Ja, det er jeg helt overbevist om. Hvis ikke hadde det vært surt å slutte. Jeg har et emosjonelt forhold til dem som er igjen og selskapet er jo på sett og vis litt min baby.

Legger dramasatsing på is

Den nye sjefen i Warner Bros. Norge, Skjalg Solstad, sier inneværende år vil bli krevende økonomisk.

- 2018 er et krevende år for oss, og det er også bakteppet for de endringene vi nå gjør i selskapet. Når det gjelder Nobels Fredspriskonsert, så har den ikke vært inntektsbringende de siste par år. Beslutningen om å bruke 2018 på å utvikle konseptet videre for å relansere konserten i 2019, har derfor ingen innvirkning på årets resultat.  

Med siste sesong av «Kakekrigen» på lufta i våres er det produksjoner som «Første date» på Discovery og «Sporløs» på TV 2 i tillegg til produksjonen av EAT Stockholm Food Forum det som skal holde hjulene i gang på Warner.Bros. Dermed utsettes også den varslede dramasatsingen til Warner. Tidligere i sommer ble det kjent at tv-selskapet hentet inn den tidligere Rubicon-sjefen Pål Kruke Kristiansen.

 - På sikt har Warner Bros Norge ambisjoner også innenfor dramaproduksjon, men dette er både tid- og kostnadskrevende arbeid som vi ikke kan prioritere slik situasjonen er i dag, sier han.  

 - Hva blir Warners ambisjoner på det norske markedet fremover?

- Vi har store ambisjoner. Den prosessen vi er inne i nå er smertefull og nødvendig på samme tid. Men den gjør oss enda bedre rustet til å levere attraktivt innhold fleksibelt, raskt, nøyaktig og kostnadseffektivt til våre kunder framover. Vi skal fortsatt være en høykvalitets leverandør av innhold til det norske tv-markedet, og vi har ambisjoner om å vokse fra der vi er i dag.

 

 

Store jobbkutt i Warner Bros: - Føles urettferdig og forferdelig