Det blir ingen Nobels fredspriskonsert i år. Arrangøren ønsker å tenke nytt om innhold og format, opplyser Nobelinstituttet.

Beslutningen avspeiler arrangørenes ønske om å tenke nytt om konsertens innhold og format, samt at konserten de siste årene har hatt en anstrengt økonomi, heter det i en pressemelding tirsdag.

– Vi har opplevd at finansieringen av konserten er svært krevende og ønsker derfor å bruke det neste året på å utvikle et nytt konsertformat. Ambisjonen er å relansere konserten i ny drakt i 2019. Sammen vil vi blant annet se på hvordan konserten kan tilpasses flere plattformer enn tradisjonell lineær TV, sier direktør Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinstitutt.

Sponsorbrudd
Konserten hører inn under selskapet Nobels Fredspris Forskning og Informasjon AS, som ikke mottar offentlig støtte og som de senere år har basert seg utelukkende på bidrag fra norske sponsorer og billettinntekter. Ifølge Dagbladet har Rema 1000 valgt å ikke fornye sponsoravtalen, etter å ha bidratt i tre år.

- Da måtte vi se realiteten i øynene etter flere tøffe år økonomisk. Produsentene for sendingene, Gyro og Warner Bros. Norge, valgte å ikke ta risikoen i år, sier Njølstad. 

Den første fredspriskonserten ble holdt i 1994. Siden da har folks medievaner endret seg kraftig, og de tre samarbeidspartnerne bak konserten – Nobelinstituttet, Warner Bros. Norge og Gyro – ønsker å ta dette inn over seg.

– Et sterkere økonomisk fundament
– Fredsprisens renommé og konsertens høye status både i Norge og internasjonalt gir oss mange muligheter. Vi ønsker å bruke tid på å videreutvikle formatet og styrke finansieringen utover støtten fra de solide norske partnerne som har fulgt konserten gjennom mange år, sier produsentene av konserten, Odd Arvid Strømstad i Warner Bros. Norge og Kristian Kirkvaag i Gyro.

– Ved å sikre et sterkere økonomisk fundament, vil vi stå friere i valg av format og profil, føyer de til.

Kronprinsparet var blant gjesten under fjorårets konsert, som ble ledet av den britiske skuespilleren David Oyelowo. John Legend, Lukas Graham, Zara Larsson, Matoma og Sigrid var blant artistene på scenen.