Tirsdag kveld ble en mann skutt i foten utenfor IKEA på Furuset i Oslo og dramaet fikk naturlig nok mye omtale i landets største medier. Kort tid etter ble en annen mann pågrepet og siktet for drapsforsøk.

- Jeg er helt sjokkert. Hva i all verdens land og rike er det som foregår? En AK-47 rundt Ikea på Furuset, sa byrådsleder Raymond Johansen da han ble intervjuet av NRK tidligere denne uken.

Torsdag ble skuddramaet på Furuset på nytt omtalt i mediene ettersom den pågrepne ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, men VG kunne senere på dagen fortelle at siktede står i en nær relasjon med en av lederne i Dagbladet. Først etter at VG publiserte saken «Furuset-siktet gift med medieleder» bestemte Dagbladet seg for å opplyse om dette.

- Det er en vanskelig situasjon for vår kollega. Det er uheldig for vedkommende. Det er sånt som kan skje når man jobber i media og det dukker opp en sak av offentlig interesse. Vi har faglig forståelse for det, samtidig er det en tid preget av medfølelse for vår kollega. Stemningen nå er at vi vil ivareta personen, sier klubbleder i Dagbladet, Anders Holth Johansen, til Kampanje.

Ansvarlige redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, forteller at den ansatte ikke har vært involvert i den omtalte saken.

- Personen har ikke hatt befatning i denne saken, naturlig nok, sier Beverfjord til Kampanje.

- Jeg er kjent med at vi har en ansatt som har en nær relasjon til den siktede. Det er selvfølgelig en utfordrende situasjon. For oss er det viktig å kommunisere ut dette. Derfor har vi valgt å informere om relasjonen i både saken og retteloggen. Vi ønsker å være transparente i henhold til leserne og Vær Varsom-plakaten punkt 2.3, legger hun til.

- Hvorfor ble det ikke lagt ut med en gang?

- Det var flere hensyn vi måtte ta i vurderingen. Vi besluttet i går at vi skulle legge ut denne informasjonen, sier Dagbladet-redaktøren.

Kampanje har vært i kontakt med den ansatte i Dagbladet, men vedkommende ønsker ikke å kommentere saken.

Kjent med relasjonen
Sjefredaktør Alexandra Beverfjord forteller at «de var klare over bindingene som siktede og den Dagbladet-ansatte hadde til hverandre.»

- Dette var en relasjon vi var kjent med tidligere. Det er også grunnen til at vi har tatt fortløpende vurderinger på habilitet der det har vært nødvendig, sier Beverfjord.

- Tror du informasjonen dere har lagt ut svekker eller styrker tilliten til Dagbladet?

- For oss er det viktig å være åpen om relevante bakenforliggende forhold som leserne skal være klare over. Det er viktig å understreke at vedkommende ikke har hatt noe med Dagbladets dekning av saken å gjøre, sier Beverfjord.

Kampanje er kjent med at saken er blitt diskutert på interne møter i dag på Hasle hvor Dagbladet har kontor og at saken har engasjert mange ansatte. Beverfjord sier saken nå blir håndtert både internt og eksternt av Dagbladet.

- Hva skjer videre med vedkommende nå?

- Personen får tett oppfølging av oss

- Hvordan har vedkommende det nå?

- Dette er en utfordrende sak, sier Beverfjord.

- Viktig å oppgi bindinger
Norsk Redaktørforening mener på generelt grunnlag at det er viktig å være åpen om eventuelle koblinger. 

- Hva tenker du om at Dagbladet ikke omtalte koblingen?  

- I utgangspunktet tenker jeg at hvis en redaksjonell leder har direkte koblinger til en sak som man har ansvar for dekningen av, så er det veldig viktig å oppgi bindingene. Eventuelt oppgi at personen det er bindinger til, ikke jobber med saken, sier assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforeningen, Solveig Husøy, til Kampanje.

Hun legger imidlertid til at det i saker «hvor det ikke er en naturlig linje til vedkommende, så er det heller ikke nødvendig å oppgi dette.»

- Jeg kjenner ikke vedkommende ansvarsområder i Dagbladet inngående, men dette har helt sikkert vært en vurdering internt. Det er klokt at Dagbladet har lagt til en kommentar når dette har blitt kjent gjennom andre medier, uansett, sier Husøy.

- Hva gjør hva sånne saker med tilliten til media?  

- Tillit er noe publikum bestemmer. Men jeg tenker at det var klokt at de var åpne om det, når kolbingen ble gjort av andre medier, sier hun.

I Vær Varsom-plakaten punkt 2.3 står det blant annet at pressen skal vise «åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.»