Mandag kveld møtte partilederne Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum til statsministerdebatt i regi av VG på Ingensteds i Oslo.

Der barket de tre statsministerkandidatene sammen over spørsmål om arbeidsledighet, regjeringsalternativer, distriktspolitikk og klima. 

Ifølge VG var det Støre og Vedum som kom best ut av debatten. Stikk i strid med hva folket selv mente. 

VGs kommentator Tone Sofie Aglen trillet terningskast på partiledernes innsats i debatten, og endte opp med å gi både Støre og Vedum en femmer hver, mens Solberg måtte nøye seg med en firer. 

- Erna og Jonas er ofte jevne i dueller. Jonas har gjerne mer retorisk snert enn Erna, men statsministeren med sin erfaring og elefanthukommelse slår ham ofte på detaljer og kunnskap om sakene. Jokeren Trygve var debattens store overraskelse som ga ny dynamikk til debatten. Men i dag var det feige lag, og det tapte Erna på, sier VGs kommentator Tone Sofie Aglen.

- Blir gjort om til målbare objekter
Folkets dom var derimot ganske annerledes. 

Der fikk Solberg en femmer, mens henne konkurrenter, Støre og Vedum, fikk en treer hver. 

Professor i politisk sosiologi ved Universitetet i Oslo, Anne Krogstad, mener det er grunn til å være kritisk overfor terningkastene.

- Politikerne blir gjort om til målbare og tingliggjorte objekter, som så forenkles hardt for å kunne sammenliknes med hverandre. Man glemmer at det er personer som bærer partiene, sier Krogstad til Klassekampen mandag ettermiddag.

I en undersøkelse før stortingsvalget i 2001, gjennomgikk hun 152 terningkast fra journalister i VG og Dagbladet. 

- 14 av 15 politikere var negative, til dels veldig negative til terningkastjournalistikken. En av dem omtalte praksisen som systematisert idioti. Det var bare én som sa at terningkast var helt greit og noe politikerne måtte tåle.

De små partiene kommer dårligst ut
Forrige uke hadde Klassekampen en gjennomgang av 36 terningvurderte partilederdebatter fra 2013 til 2020. VG og Dagbladet sto for de fleste vurderingene, men avisa inkluderte også terninger kastet av Aftenposten, TV 2 og Nettavisen.

Undersøkelsen viste at de små partiene kommer dårligst ut: Rødt får en gjennomsnittsscore på 2,6, mens KrF og MDG har et snitt på 3.

Arbeiderpartiet scorer høyest, med 4,6. Høyre, Frp og SV ligger alle godt over fireren. 

Rødts partileder Bjørnar Moxnes sa til Klassekampen at de ikke er spesielt opptatt av terningkast.

- Vi er mindre opptatt av hva kommentatorene mener. Problemet er at vi får mindre taletid enn større partier.

Les mer: Rødt taper når journalistenene triller terningen: - Mediene bør gå i seg selv