Dentsu Aegis-sjefen måtte erstatte fire ledere under koronakrisen: - Ekstremt krevende

Nå advarer Paal Fure om langtidseffektene av krisen. - Ingen data støtter de største optimistene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Oppdatert 29.07: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at Magnus Strømnes Bøe har sluttet i Dentsu Aegis. Det riktige er at han har sagt opp sin stilling, men er ansatt ut oppsigelsestiden. Han befinner seg nå i pappapermisjon.

Vizeum fikk et tøft 2019 med tapet av Freia-eier Mondelez som kunde, men flere av de andre byråene i Norges største mediebyrågruppering Dentsu Aegis Networks forbedret resultatet sitt i fjor. Det gleder konsernsjef Paal Fure, selv om fjoråret allerede føles som en helt annen tid.

- Det er absurd å sitte i et så annerledes 2020 og se tilbake på 2019 som om ingenting har skjedd. Jeg må nesten anstrenge meg, men det er jo nødvendig, sier han til Kampanje.

For første gang utarbeides det ikke et konsernregnskap for Dentsu Aegis Networks Norge, og ei heller et regnskap for datterselskapet Red Dentsu X, som oppstod etter kjøpet av Red-byråene, men Fure er i all hovedsak fornøyd med utviklingen i byrånettverket.

- Vi hadde en veldig positiv utvikling fra 2018 til 2019 og nådde alle våre målsettinger, men det var takket være en durabelig laginnsats fra alle fagområder, sier Fure.

Året bød også på «noen tunge løft» knyttet til satsingen på CRM ifølge konsernsjefen.

- Det er kanskje den strategisk viktigste satsingen vår siden vi gikk inn i performance marketing i 20016. Der var vi tidlig ute og det har vi hatt stor glede av.

Samtidig var året preget av lite «new biz» og det ga store utslag for enkelte av byråene.

- Det var et roligere år, og det tror jeg alle mediebyråaktører kan vitne om. Det ble ikke helt som vi forestilte oss eller hadde håpet på, men vi opprettholder konkurransekraften. Det vitner seieren i Møller-gruppens byråpitsj om. Man vinner ikke Møller hvis man ikke har konkurransekraft.

Det var i oktober i fjor at det ble kjent at Møller-gruppen, som er en av Norges største annonsører, flytter mediekontoen sin fra Mediacom til Dentsu Aegis. Der skal merkevarer som Volkswagen, Audi, Skoda og Volkswagen Nyttekjøretøy fordeles på Carat og Red Dentsu X.

- Hadde en uheldig inngang på året

Dentsu Aegis-gruppens største byrå, Carat, hadde en omsetning på 1,861 milliarder kroner i 2019. Det er så vidt ned fra omsetningen på 1,862 milliarder i 2018. Byrået hadde et resultat før skatt på 32,1 millioner kroner (- 12,1 prosent).

Flaggskipet i Red Dentsu X, Red Media, hadde en omsetning på 946,7 millioner kroner (- 5 prosent), og et resultat før skatt på 22,5 millioner kroner (+ 45 prosent).

Red Performance hadde en omsetning på 100,6 millioner kroner (- 27 prosent) og et resultat før skatt på 10,1 millioner kroner (+ 51 prosent).

Iprospect hadde en omsetning på 150,5 millioner kroner (- 10 prosent) og et resultat før skatt på 4,2 millioner kroner, etter et underskudd på nærmere en halv million kroner i 2018.

Omsetningen til allerede nevnte Vizeum falt med 17 prosent og resultatet med 60 prosent.

- Var det Vizeum som tok den største støyten i fjor?

- Ja, det kan man trygt si. De hadde en uheldig inngang på året med noen oppdragsgivere med redusert aktivitetsnivå. Det er en krevende situasjon som de har håndtert godt. Vizeum-kundene er de som i størst grad omfavner nye markedsføringsverktøy, det har en uvanlig progressiv kundeportefølje, sier Fure.

Les mer: Sjokosjokk for Vizeum - 150 millioner rant ut da Freia-eier byttet byrå

Måtte erstatte fire ledere på kort tid

Tilfeldighetene skal ha det til at koronakrisen treffer Dentsu Aegis-byråene samtidig som flere av deres ledere har trådt til side. Den mest profilerte, som Kampanje omtalte tidligere i sommer, er Maria Aas-Eng som forsvant til Komplett.no. Men også lederne av Red Performance, Magnus Strømnes Bøe, og Isobar, Lars Kristiansen, har valgt å slutte av ulike årsaker i løpet av våren (Magnus Strømnes Bøe er fortsatt ansatt i Dentsu Aegis, men har sagt opp stillingen sin, red. anm). I tillegg har Dentsu også ansatt en ny sjef i performance-byrået Iprospect etter Christian Fure.

- Hvordan har dere vært rustet på ledersiden til å håndtere denne krisen?

- Vi er en stor virksomhet med over 300 ansatte, og da har man også «succession-planning» for alle kritiske lederroller som en helt naturlig og veldig viktig del av lederarbeidet. Disse lederne har tatt sine beslutninger på ulike tidspunkter og av ulike grunner, og de har gått til veldig ulike steder, sier Fure.

De nye byrålederne i Dentsu er dermed Christian Espeseth (Red Dentsu X), Michael Legendre (Isobar), Erik Lae Solberg (Iprospect) og Thomas Faye Willoch (Red Perfomance).

- Det å bytte ledere i en kriseperiode er ekstremt krevende, både for de påtroppende lederne og oss andre. Det er en honnør verdig til Christian som har tatt over for Maria, Thomas, som har tatt over for Magnus, Erik, som har tatt over for Christian, og Bobby og Michael som har tatt over for Lars, for Isobar er i sannhet en nordisk struktur.

- Er lederavgangene et tegn på at entusiasmen for nye Dentsu Aegis etter Red-kjøpet er dalende på toppnivå?

- Nei, jeg tror ikke det finnes noe som støtter en sånn påstand. Det er relativt sett få lederbytter og de har vært godt kommunisert og planlagt. Det er en god del mennesker på pluss-minus samme alder i bransjen som har tenkt at de vil gjøre noe annet, sier Fure.

- Ingen data støtter de største optimistene

Dentsu Aegis Norge er landets største mediebyrågruppering med en medieomsetning på rundt 3,5 milliarder kroner, men i kraft av sin størrelse er Dentsu også svært eksponert for utviklingen i mediemarkedet. Her har kampen mot koronaviruset vist seg å bli kostbar med et fall i reklameinvesteringene på minus 40 prosent i april og 42 prosent i mai.

Paal Fure var ikke helt uforberedt da myndighetene innførte de strengeste tiltakene Norge har sett i fredstid og på den måten sendte reklamemarkedet rett nedover. Han hadde allerede rukket å foreta enkelte justeringer i kursen før Norge «stengte» i midten av mars.

- Vi planla for det verste og håpet på det beste for å sikre alles interesser, alle kollegaene og kundene, og ikke minst alle eierne. Det er jeg glad for at vi gjorde, for det verste er ikke så langt unna hva som har skjedd.

Mens virksomheten innenfor data, martech og CRM har blitt minst rammet av krisen, har virksomheten innenfor opplevelsesbasert markedsføring, event og «brand activation» blitt desto hardere rammet.

- Der ble så godt som alt forskjøvet, satt på pause eller kansellert innen to døgn.

Fure deler kundene inn i tre grupper: de som får påført strenge begrensinger i virksomheten, som Norwegian, Hurtigruten og Sats, kunder som opplevde økt aktivitet, men som likevel blir satt på prøve, som Norgesgruppen, og kunder som får et lavere og annerledes aktivitetsnivå når forbruket til folk går ned.

- I sum vil det ikke overraske meg om den delen av markedet vi tilhører går ned sånn cirka 15 prosent, sier han om året som helhet.

Dentsu Aegis-byråene har fortsatt ansatte i permisjon i ulike prosenter. Selv om Fure håper på en styrking i økonomien utover høsten, tror han ikke vi vil se en rask forbedring over sommeren. Han tror vi må vente ytterligere noen måneder før vi får en indikasjon på hvordan markedet vil utvikle seg.

- Oktober kommer til å være ekstremt viktig for alle byråer og konsulentselskaper, og for alle våre oppdragsgivere som vi er et produkt av.

Fure synes det kan virke som om andre miljøer i markedet «rett og slett ikke har tatt innover seg» at bruttonasjonalproduktet ligger an til å lande et sted mellom minus seks og ti prosent som følge av koronakrisen, oljekursen og kronekollapsen.

- Det er kraftige mekanismer som har ført oss dit vi er nå, og det er tilsvarende kraftige motkrefter som skal til for å få oss tilbake, sier han.

- Du tror ikke på et snarlig comeback?

- Det er lov å være optimistisk, men det er ingen data som støtter de største optimistene nå. Jeg foretrekker å forholde meg til data og sånn sett er jeg mer en realist.

- Når ser du for det at omsetningen til Dentsu Aegis vil være tilbake på et normalt nivå?

- Hvis vi snakket om totalomsetningen, inkludert medieomsetning, kan vi forvente oss at den er tilbake i andre kvartal 2021, kanskje tredje kvartal. Når det gjelder inntektstnivået vårt, tror jeg det vil være tilbake noe tidligere. Vi har flere underliggende inntektsstrømmer, som for eksempel veksten i content og creative data, martech og CRM, som synes i mindre grad i omsetningstallene, men som gjør utslag på inntekten.

Dentsu Aegis-sjefen tar «alle mulige forbehold» om hvordan smittetallene vil utvikle seg utover høsten.

- Kommer det flere varsler om en andre bølge nå fra land som Sverige, Tyskland, England og Danmark, som gjør at folk sine arbeidsplasser står i fare, da har vi et lavere forbruk over lengre tid. Hvis man vil vite noe om fremtiden, så må man se på hva folk er redde og usikre for, og det er en god del redsel som er bredt distribuert ute blant folk og i næringslivet.

Dentsu Aegis-sjefen måtte erstatte fire ledere under koronakrisen: - Ekstremt krevende