Sjokosjokk for Vizeum - 150 millioner rant ut da Freia-eier byttet byrå

Tapet av storkunden Mondelez sendte Vizeum-resultatet ned 60 prosent.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Dentsu Aegis-byrået Vizeum mistet en av sine største kunder da det amerikanske matvarekonsernet Mondelez, eieren av Freia, flyttet mediebyråkontoen sin til WPP og norske Wavemaker i en internasjonal pitsj høsten 2018.

Byråbyttet slår kraftig inn på Vizeum-resultatet for 2019, som falt med 154 millioner kroner til 771,6 millioner kroner. Det utgjør en nedgang på 17 prosent på ett år.

- Mondelez var på pitsj i 2018, og det fikk en fullårseffekt for oss og slo kraftig inn på 2019-tallene. De var virkelig en betydelig kunde, så det medførte en betydelig nedgang i omsetningen, sier Vizeum-sjef Kristin Brimi til Kampanje.

- Hvor involverte er dere i en pitsj som denne som kjøres globalt?

- Det varierer veldig. Dette var en pitsj som var ledet fra Sverige og der har man delvis påvirkning, men det er mange markeder som er involvert og på generelt grunnlag er det begrenset hvor mye påvirkningskraft Norge som et mindre marked har i internasjonale pitsjer. Det er fordeler og ulemper med å jobbe med så mange store, internasjonale kunder. Det vil alltid være en risiko for at de ønsker å endre byråsammensetning i andre markeder, noe som vil ramme oss.

I tillegg til Freias sjokolade-, bake- og kjeksprodukter, sitter Mondelez på merkevarer som Oreo og Philadelphia i Norge.

Les også: Hentes fra Geelmuyden Kiese for å lede en av Norges mest kjente merkevarer

Klarte ikke å erstatte tapet

2019 bød heller ikke på mange nye bekjentskap på kundesiden for Vizeums del, med enkelte unntak som Red Bull.

- 2019 var et ganske stille newbiz-år. Det var få store kunder i markedet som var i bevegelse. Samtidig slår konkurranseklausuler inn på hva man kan delta på av de som er i bevegelse. Det ble dessverre et år med svakere vekst i kundetilfang enn ønsket, sier Brimi.

Vizeum fikk et resultat før skatt på 10,5 millioner kroner (- 60 prosent).

Byrpet lønnet 33 årsverk i 2019 og det ble ikke foretatt noen nedbemanning i forbindelse med tapet av Mondelez.

Dramatisk halvår:

- Vi ble rammet umiddelbart da korona slo inn, sier Vizeum-sjef Kristin Brimi. Hun har både Norwegian, Hurtigruten og Stena Line på kundelisten.

Hardt rammet av koronakrisen

Vizeum stod også i en veldig sårbar posisjon da koronakrisen var et faktum i midten av mars.

- Det er ingen tvil om at det har rammet oss hardt. Vi er et selskap som er sterk på reiselivskunder og har både Norwegian, Hurtigruten og Stena Line i kundeporteføljen. Vi ble rammet umiddelbart da korona slo inn. Det har vært et kjempetøft første halvår og det kommer til å bli tøft en stund til, men ting er i bevegelse og vi ser optimistisk på fremtiden.

Vizeum har fortsatt ansatte i permisjon, noe Brimi håper de vil kunne gjøre noe med etter sommerferien og etter hvert som behovet for arbeidskraft tiltar.

- Hvordan vil koronakrisen påvirke omsetningen til Vizeum i 2020?

- Det vil jeg ikke kommentere på helt enda. Nå starter Norge opp igjen, og det vil gi positive konsekvenser for Vizeum sine kunder også, men det er for mange faktorer til stede til at jeg vil spekulere i hvordan bildet vil se ut.

Vizeums 2019-resultatResultatnedgang på 60 prosent

Vizeum 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 771,6 925,6 - 17
Byråinntekt 62,0 77,4 - 20
Resultat før skatt 10,5 26,3 - 60

Tall i millioner kroner.

Sjokosjokk for Vizeum - 150 millioner rant ut da Freia-eier byttet byrå