Dentsu tar med seg 150 millioner i bagasjen – Mediacom utelukker ikke nedbemanninger

Men dramatikken var også stor i forkant av Møller-pitjsen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

En av Norges største annonsører, Møller-gruppen, slapp torsdag en liten byråbombe da bilimportøren og selskapet bak Norges meste solgte personbil Volkswagen byttet mediebyrå. Administrerende direktør i Harald A. Møller AS, Ulf Tore Hekneby, sier selskapet nå avslutter samarbeidet med Mediacom og i stedet psrkerer sine mange bilmerker hos konkurrenten Dentsu Aegis.

- Det var ingenting feil med det arbeidet Mediacom har gjort, men verden er i endring og vår bransje spesielt. Da er det helt naturlig å sjekke markedet. Vi valgte å gjøre en grundig pitsj for å se på hvor står vi og hvor skal vi være i fremtiden. Det er ikke noe dramatikk i dette. Det er veldig naturlig, sier Hekneby.

Etter det Kampanje kjenner til stod det slutt mellom Dentsu-byråene, Mediacom og PHD i kampen om kontrakten om å levere tjenester til Møller-gruppen. Harald A. Møller er Norges største bilimportør, og har siden oppstarten importert mer enn én million biler til norske kunder. De fire merkene Volkswagen personbil, Volkswagen nyttekjøretøy, Audi og ŠKODA.

- Vi har hatt en stor og bred pitsj, sier Hekneby.

Helt udramatisk er beslutningen ikke. I hvert fall ikke for Mediacom som mister kunden som i løpet av året brenner av opp mot en halv milliard annonsekroner brutto. Etter det Kampanje kjenner til, dreier seg om rundt 150 millioner kroner i netto medieomsetning.

- Det vil jeg ikke kommentere. Men det er på det rene at vi er en stor annonsør med merkene våre i Norge som innenfor sine kategorier er den største aktøren, sier Hekneby.

Les også: 

Når vi som byrå ikke får de samme inntektene neste år, da må vi gjøre tilpasninger i organisasjonen. Sånn er det. Britt Skjeppestad, Mediacom

Mister Harald A. Møller etter 12 år

Hos Mediacom er tapet av Møller avslutningen på en lang kunderelasjon.

- Vi mister en veldig god relasjon som vi har hatt i mange, mange år. Vi har vært med å skape verdier for Møller i 12 år og da er det kjempetrist at vi nå skilles. Men vi er superstolte over det vi har fått til i løpet av disse årene sammen med Møller, sier sjefen for Mediacom, Britt Skjeppestad, til Kampanje.

Hun sier at hun har «forståelse for at man har lyst til å se om det er byråer som kan tilføre nye verdier»

- Dette er valg man av og til tar. Det har jeg forståelse for og det er «the name of the game». Det handler om å fornye seg og fornye samarbeidspartnerne. Nå skal vi i stedet bruke kraften til å vinne noen nye kunder.

- Name of the game:

Mediacom-sjefen Britt Skjeppestad tar tapet av kunden Harald A. Møller med fatning. Men konsekvensene kan bli store.

Utelukker ikke nedbemanninger

Men med rundt 150 millioner kroner i omsetning er det ikke til å komme unna at en kunde som Møller sysselsetter mange folk i Mediacom. Skjeppestad vil ikke bekrefte hvor mange mennesker som blir berørt av tapet av kunden, men når Kampanje spør folk med bransjekunnskap, snakkes det om en 10-12 personer.

- Må du se over bemanningen som en følge av dette?

- Møller er en stor annonsør og når vi som byrå ikke får de samme inntektene neste år, da må vi gjøre tilpasninger i organisasjonen. Sånn er det.

Ifølge 2018-regnskapet til Mediacom hadde mediebyrået en medieomsetning på en drøy milliard kroner og en byråinntekt på 107 millioner kroner. Det ga et overskudd på 6,7 millioner kroner.

- Vil du gi et anslag på hvor mange er det snakk om?

- Det vil jeg ikke kommentere på nåværende tidspunkt. Det er ikke ting som behøver å være offentlig i Kampanje, sier hun.

Stupte inn i Bertel O. Steen-konkurranse

Det er imidlertid ikke bare Møller som har vært på pitsj i år, og selv om Mediacom-sjefen nå sier hun skal ut og jakte nye kunder, kan toget være gått med tanke på å finne en ny bilannonsør.

Konkurrenten til Møller-gruppen, Mercedes-Benz-importøren Bertel O. Steen, luftet nemlig kontoen sin tidligere i år. Det skal etter det Kampanje kjenner til ha stilt Mediacom overfor en utfordring med tanke på deltagelse i denne pitsjen som fant sted på vårparten i år. Mediebyrået satt da i kundeforhold med Møller-gruppen, som enn så lenge ikke hadde kommunisert sin byråkonkurranse.  

- Mitt generelle svar på det er at vi ofte har en dialog mellom mediebyrået, eksisterende kunder og pitsjende kunder. Noen kunder synes det er greit med konkurrerende virksomheter i samme byrå, men der hvor eksklusivitet er en viktig del av avtalen unngår vi det. I Mediacom har vi også flere kundeteam hvor det er vanntette skott hvis det er nødvendig, sier Skjeppestad. 

Etter det Kampanje kjenner til deltok derfor aldri Mediacom i Bertel O. Steen-pitsjen før helt mot slutten. Først når det var kjent at også deres egen kunde Møller skulle i gang med en byråkonkurranse, ble det aktuelt å kaste seg inn i kampen om Bertel O. Steen.

- Det er no hard feelings mellom oss og Møller. Når du outsourcer dine byråtjenester står du fritt til å fornye samarbeidet. Vi rakk å delta i Bertel O. Steen-pitsjen og leverte hele pitsjen i 11. time. Det gikk med et nødskrik og vi var med helt i sluttrunden. Det sier litt om hva som bor i teamet vårt og hvilken kapasitet og erfaring vi har på dette området, sier Skjeppestad.

Til slutt var det imidlertid Starcom som endte opp med å beholde Mercedes-Benz og kunden Bertel O. Steen. Skjeppestad i Mediacom sier byrået hadde en «ærlig og åpen dialog» med Møller-gruppen rundt pitsjen til Bertel O. Steen.

- Vi fikk ikke noe stort konkurransefortrinn i Bertel O. Steen-pitsjen, men jeg følte at vi leverte veldig bra på oppgaven.

Les også: 

- Alle har gitt alt i denne konkurransen

Dentsu Aegis-eide Carat og Red Dentsu X kommer nå til å fordele bilmerkene Volkswagen, Audi, ŠKODA og Volkswagen Nyttekjøretøy jevnt mellom seg. I tillegg blir Dentsus spesialistavdelinger innenfor innsikt, data, martech og datadrevne kjøp tungt involvert i arbeidet på tvers av merkene. Pelle Stensson, leder for Dentsu Aegis’ byråvirksomhet i Norge er naturlig nok fornøyd med å vinne storannonsøren.

- At Norges ledende bilimportør velger Dentsu Aegis er vi veldig stolte av. Å få lov til å jobbe med konkurransekraften til så sterke merkevarer i et tøft og konkurranseutsatt marked i endring gleder vi oss virkelig til, sier Pelle Stensson, leder for Dentsu Aegis’ byråvirksomhet i Norge.

Han sier også han har dyp respekt for konkurrenten i Mediacom når Kampanje snakker med Stensson på Mediaforum som arrangeres denne helgen.

- Vi er gode venner i bransjen. Alle har gitt alt i denne konkurransen, og vi vet at 300 meter fra oss sitter det noen som har mistet en av sine største kunder. Derfor kan vi ha en ydmyk profil. Denne gangen var det vi son vant, men det kunne også ikke ha vært det, sier han.

- Hva må man risikere når man går inn i en sånn pitsj?

- Man må ikke risikere noe, men man må hele tiden kalkulere hva man må gjøre for å komme til neste steg. Det er mange leverandører som er med fra start og vi konkurrerte mot Mediacom, som vi vet er et bra byrå. Samtidig må vi selvsagt sørge for at det ikke rammer kundene våre, som er minst like viktig.

Mediacom-sjefen Britt Skjeppestad sier hun allerede har vært i kontakt med byrålederne Pelle Stensson i Carat og Maria Aas-Eng, byråleder i Red Dentsu X, for å gratulere, men også for å si at de har mye å strekke seg etter.

- Jeg har sagt til både Stian og Maria at de har fått store sko å fylle og at hvis de ikke klarer å ta vare på Harald A. Møller så kommer jeg og henter dem tilbake, sier hun. 

Dentsu tar med seg 150 millioner i bagasjen – Mediacom utelukker ikke nedbemanninger