Det amerikanske medieselskapet AOL satser mer og mer på produksjon av levende bilder distribuert over internett og på tv og det som er blitt en helt ny kanal for både medieselskap og annonsører. På den siste målingen til Mediebyråforeningen er veksten innen denne delen av markedet på formidable 95 prosent for årets to første måneder i form av salg av reklamespotter før web-tv-innslag, men stadig flere annonsører og merkevarer satser også på levende bilder på egne nettsider og i egne mediekanaler. Og det er her AOL og toppsjefen Rene Rechtman ser de største mulighetene.

Ifølge Rene Rechtman, som til daglig er leder av AOLs hovedkontor i Europa og Storbritannia, er vi inne i en brytningstid.

- I dag er du «always on». Du sitter i resepsjonen og venter, og hva gjør du? Du sjekker mailen på telefonen også finner du et videoklipp som du ser på. I dag konsumeres 25 prosent av all video på nett via mobilen og tar du med mediebrettene, nærmer du deg 40 prosent. For to år siden var det to prosent. Det har eksplodert, sier Rechtman til Kampanje.

Forza Roma
AOL har derfor økt trykket på produksjon av levende bilder på nett kraftig de siste årene. Gjennom AOL On tilbyr selskapet en nett-tv-pakke på samme måte som kabel-tv-operatøren samtidig som selskapets egne medier som The Huffington Post, TechCrunch og Engadget produserer mer og mer video på sine nettsider. Samtidig satser AOL mer og mer på å utvikle godt innhold sammen med annonsørene, men da som produsent av reklamefilmer. I forrige uke lanserte selskapet i samarbeid med reklamebyrået The Brooklyn Brothers en egenprodusert minidokumentar eller reklamefilm for den italienske fotballklubben AC Roma med stjernespiller Francesco Totti i hovedrollen som i disse dager rulles ut på nettet gjennom selskapets egen distribusjonsselskap, som nå bytter navn fra Goviral til Be On (se egen sak).

- Eieren av Roma ringte oss fordi han ville skape en global merkevare av fotballklubben Roma og da laget vi en dokumentarfilm på mindre enn tre minutter som vi nå har distribuert på internett. De vil ha en global fanskare og en global «business», sier Rechtman til Kampanje.

Rechtman sier filmen er å betrakte som en tv-reklame, men ettersom kvaliteten og historien er så god vil folk konsumere det som innhold.

- Vi behandler det som en reklame, men den vises ikke i de vanlige annonseplasseringene. Du kan gjøre det, men dette er innhold som også vil få visninger på for eksempel de mange sportsavisene på nett. Vi kan kalle det en «advertorial», sier Rechtman.

Se filmen «The Derby» her.

- Prisene faller
- Hvordan kan du love Roma visninger av filmen?

- Det kan jeg fordi jeg betaler for distribusjonen. Hvordan behandler du en reklame, jo du kjøper medier. Alle våre partnere får betalt når de viser våre videoen som en relatert video eller du erstatter en reklameplass med vår video. Får du redaksjonell dekning i tillegg så er det bonus, men det vil alltid stå at filmen er promotert av Roma og du får betalt for visningen, sier han.

I tillegg til distribusjonen i AOLs egne medier og blant partnere er spredningen i sosiale medier som YouTube og Facebook også viktig.

- Det er 72 timer siden filmen ble lansert og den har allerede fått 500.000 avspillinger og det 100.000 registrerte aktiviteter knyttet til filmen på Facebook og Twitter, sier Luke Aviet global salgsdirektør i AOL.

Nylig var også AOL,med å distribuere Hennes & Mauritz nye reklamefilm med Beyoncé på nettet i noen av verdens største markeder og selskapet jobber også med kunder som LG og Nike.

- Dere jobber med store merkevarer. Det er ikke alle som har råd til produksjoner som den dere har gjort for Roma?

- Roma er ikke et så stort selskap og prisen på slike produksjoner har falt mye. Tidligere kostet en slik produksjon kanskje tre-fire-fem millioner kroner. Nå kan du gjøre dette for under én million kroner og det med ekstremt god kvalitet, sier Rechtman.

Opp av asken
Forretningsmodellen til AOL og Rechtman på distribusjonssiden er enkel nok. I tillegg til produksjonskostnadene drypper det noen kroner inn til selskapet for hver gang filmene til AC Roma og Hennes & Mauritz vises og med flere millioner visninger av hver film blir det slutt penger. Totalt kommer idag 68 prosent av omsetningen til AOL i dag fra reklame og selskapet har dermed totalt endret sin forretningsmodell fra å være et selskap som tidligere levde av å selge internettabonnement.

Selskapet er dermed i ferd med å reise seg fra asken etter den fatale 100 milliarder dollar-fusjonen med Time Warner for over ti år siden. Tidligere i år kunne selskapet legge frem tall som viste at inntektene til selskapet for første gang på åtte år vokser. AOLs inntekter økte sist kvartal med fire prosent til nesten 600 millioner dollar, mens overskuddet økte med 58 prosent til 35,7 millioner dollar.

- Du betaler for det du vil ha. Vil du ha én million visninger, betaler du for én million visninger selv om filmen vises to millioner, sier Rechtman.

Fortsatt er det langt dyrere å betale for en AOLs nett-tv-seer enn det er for andre tv-seere, det være seg både tradisjonelle tv-seere eller i kraft av en seer som ser en «preroll» foran et tv-innslag på en nettavis. Etter det Kampanje kjenner til ligger prisnivået her hjemme på mellom 1,5-2,0 kroner per visning hvis du skal få vist din film for målgruppen på et relevant nettsted.

- Selv om prisene på tv, banner og prerolls går ned. er folk er villig til å betale ekstra for vårt produkt. I stedet for å skape oppmerksomhet i massemarkedet skaper du oppmerksomhet innen for en målgruppe. Vil du ha kvalitetsseere og engasjement så er det dyrere, sier Rechtman.

Store oppkjøp
Deler av strategien for å gjenreise AOL har handlet om å styrke seg på egne medier gjennom oppkjøp. Mer enn 600 millioner dollar har den nye AOL-sjefen Tim Armstrong brukt på å kjøpe opp redaksjonelle nettsteder og den største avtalen så langt har vært kjøpet av Huffington Post i 2011 for 315 millioner dollar. Selskapet har også kjøpt tekonologinettstedet TechCrunch i tillegg til at selskapet også satser på å bygge opp AOLs egne innholdsvertikaler innen underholdning, nyheter, finans og livsstil.

- Er det viktig for AOL å eie medier?

- Ja det er veldig viktig å eie og drive egne medier fordi det gir oss en redaksjonell stemme, sier han.

Men Huffington Post har fortsatt til gode å tjene penger etter at det ble kjøpt av AOL i 2011 for 315 millioner dollar. Med Huffington Post har AOL gradvis ekspandert i en rekke markeder som Canada og Storbritannia, men nå også Frankrike, Spania, Italia og nå sist Japan. I tillegg har selskapet sagt de ønsker om å starte opp i Tyskland.

- Er oppkjøp for fortsatt strategien til AOL?

- Ja. Strategien til AOL er å bli det sterkeste mediekonsernet på produksjon av premium innhold fra start til mål. Når Google ønsker å være best på søk på internett så skal vi være det på premium innhold online på nett og det skal vi være både lokalt og globalt, sier Rechtman.