- Akkurat nå er tiden inne for VR, sier Jeremy Bailenson, forsker ved Stanford University.

I dag gjestet han Gulltaggen for å snakke om hvordan VR-teknologi kan brukes til alt fra å endre atferd og holdninger til å trene atleter.

VR kom for alvor på alles lepper da Facebook-gründer Mark Zuckerberg kjøpte selskapet Oculus Rift i 2014. «Vårt oppdrag er å gjøre verden mer åpen og tilkoblet», sa Zuckerberg etter oppkjøpet.

Les mer her: Facebook kjøper teknologiselskap

Det få kanskje vet, er at Zuckerberg besøkte nettopp Bailensons lab bare noen uker før Oculus Rift-oppkjøpet.

- Mark Zuckerberg kom innom laben vår i Silicon Valley, og han fikk en presentasjon som var ganske lik den dere har fått av meg i dag.

Bailenson har med årene blitt vant med celebert besøk, og forteller at representanter fra Apple, Samsung og Google hyppig er innom for å høre om VR-teknologien.

- Alle disse selskapnene jobber med å få VR-teknologi inn i din stue.

- Kan endre folks atferd og holdninger
Kampanje har tidligere skrevet at VR kommer til å være viktig teknologi spesielt innenfor områdene opplæring, bygg- og boligsalg og helse. Flere annonsører, særlig internasjonalt, har også begynt å eksperimentere med teknologien.

Les mer her: (krever innlogging) Slik lykkes du med VR-reklamen din

Bailenson forteller at VR kan brukes til å få folk til å ta bedre beslutninger i livet, og til og med endre holdninger.

- Vi har gjort mange eksperimenter som viser at folks holdninger og atferd kan forandres ved bruk av VR, sier han.

Som eksempel trekker han frem at forskerne ved Stanford gjorde en studie hvor de lot en hvit mann innbille seg at han var en sort kvinne som ble utsatt for rasisme av en data-animert tredjepart.

- Kun ved å ha på VR-briller og være i en fiktiv situasjon, hvor du selv blir utsatt for diskriminering, kan du få en følelse av hvordan det er å bli utsatt for rasisme eller annen diskriminering. Vi kan lære folk om hvilke holdninger de skal og bør ha, men det er lettere for folk å få disse holdningene om de opplever hvordan det er å faktisk bli utsatt for diskriminering.

Skal få amerikanere mer miljøbevisste
Bailenson mener VR-teknologi også kan få folk til å handle mer miljøbevisst.

- Mange amerikanere har miljøvennlig holdninger, men det reflekteres ikke gjennom handlingene deres. Mange kjøper for eksempel ikke miljøvennlig produkter selvom de hevder å være miljøbevisste. Vi gjorde et forsøk hvor vi fikk folk til å ta på seg VR-briller, og virkelig se og oppleve hvordan trær flittig felles på grunn av vårt papirforbruk. Det gjorde veldig inntrykk på dem som var med.

Bailenson hevdet at de som var med på eksperimentet ble motivert til å kjøpe gjenvunnet toalettpapir etter å ha vært med.

- Alternativet hadde vært å ta dem med ut i skogen for å vise hvordan trær og natur blir skadet av at vi ikke er miljøbevisste, men det er mye mer omfattende enn å bare ta på seg et par VR-briller.

Balienson mener også at man ved å spille superhelt i et virkelighetsnært VR-spill, kan bli mer hjelpsom og medmenneskelig i den virkelige verden.

- Det blir et nisjeprodukt
Målt opp mot salget av smarttelefoner i verden i år, blir VR «et nisjeprodukt». Det mener Deloitte.

- Alle snakker om VR, men ingen bruker det, sier forskningsleder i Deloitte,  Paul Lee, til Kampanje.

- Når vil VR bli mainstream?

- Sannsynligvis aldri, rett og slett fordi det ikke er en mainstream måte å konsumere filmer og annet innhold på.

Lee mener VR er altfor oppslukende, da mange mener mediekonsum er en aktivitet de liker å gjøre sammen med venner og familie.

- De fleste av oss liker å konsumere innhold sammen med andre mennesker, og derfor kommer VR til å bli et nisjeprodukt. Det som skapes av VR-innhold vil fokusere mest på folk som spiller videospill, sier han.

Det er likevel en stor nisje VR-industrien kommer til å utgjøre. For ifølge Deloitte-forskeren vil det omsettes for en milliard dollar på VR-markedet i 2016.

- En tredjedel vil være salg av spill og to tredjedeler vil være salg av VR-briller og headsets, sier Lee.

- Tror ikke VR blir stort innen markedsføring
Totalt regner Deloitte med at det vil selges to millioner headsets og nettopp antallet mener Lee viser at dette blir et nisjeprodukt.

- To millioner tilsvarer antallet smarttelefoner som selges før klokken tolv i dag globalt. Det er ikke mye, men nok til å gjøre det til en milliardindustri i dollar, sier Lee.

Rundt regnet selges det fire millioner smarttelefoner daglig på verdensbasis eller fem milliarder årlig. Målt opp mot dette mener Lee at et salg av to millioner VR-headset blir smått.

- Veksten innenfor VR vil bli massiv i år, men da sammenligner vi med fjoråret hvor det var nesten ingenting, sier han.

Han tror heller ikke VR kommer til å bli veldig stort innenmarkedsføring.