For første gang forbigår strømming fysiske musikksalg i USA. Om trenden fortsetter, kommer strømming til å forbigå digitale musikksalg som den største inntektskilden i musikkindustrien innen 2016.
Daniel Nordgård forsker på internasjonal musikkbransje og underviser i music business ved Universitetet i Agder. Han er ikke i tvil omhvorfor strømmemarkedet har tatt seg kraftig opp den siste tiden.
- At strømming tar en større del av musikkmarkedet i USA skyldes først og fremst én faktor; Apple. Apple og Itunes har en veldig sterk posisjon i USA, og det amerikanske digitale musikkmarkedet har vært svært dominert av Itunes. At Apple går inn i strømmemarkedet har derfor en stor effekt i USA, og selv om det var mange som ventet på at Apple skulle rulle ut sin nye strømme-plattform, var det ikke sikkert helt når dette skulle skje.
Les mer her: Tar opp kampen med Spotify og Google
Nordgård peker også på at Tidals inntreden i markedet ikke har gått så bra som flere forventet.
- Likevel tror jeg ikke man skal overse effekten av at Jay-Z har tatt en såpass tydelig rolle i strømmemarkedet. Jeg tipper mange har dratt nytte av at han har involvert seg i strømming, og dermed fått økt fokus på modellen.
Tror flere tjenester øker strømmepopulariteten: Daniel Nordgård forsker på internasjonal musikkbransje og underviser i music business ved Universitetet i Agder. Han tror Apple Music og lignende tjenester er hovedårsaken til at stadig fler amerikanere konsumerer musikk gjennom on-demand-strømming.
- Spotify har også hatt en meget målrettet kampanje mot det amerikanske markedet. Det er klart at dette har hatt en effekt.
Har brukt annen modell
Nordgård sier at det har vært strømming i det amerikanske markedet over lang tid, men etter en annen modell enn i Norden.
- Det amerikanske markedet har lenge brukt musikkstrømmetjenestene Pandora og Sirius XM, som generer store penger. Men, dette kategoriseres som digital radio og ikke on-demand subscription-based streaming som vi kjenner gjennom tjenester som Wimp, Spotify og Tidal. Disse tjenestene innebærer andre pengestrømmer, og er et annet produkt for publikum, og man kan spørre når det amerikanske markedet vil adoptere on-demand modellen.
- Skjer dette tidligere enn forventet?
- Både ja og nei. I utgangspunktet kan man spørre seg hvorfor det amerikanske markedet ikke har vært tidligere med på on-demand-strømming? Her har jo de Skandinaviske landene, med Sverige og Norge i spissen, ført an, mens det amerikanske markedet har hengt litt etter. Derfor var det flere, inkludert meg selv, som spådde at det ville ta litt tid før det amerikanske markedet tok strømme-modellen fullt ut.
-Tror du økning i utvalget av strømmetjenester gjør at stadig flere benytter seg av dette?
- Jeg tror helt klart at et mangfold i tilbydere gjør at flere benytter seg av det. Ikke minst begynner vi å få en viss spesialisering rundt produktene, som for eksempel lydkvalitet og kuratering, som gjør at det blir lettere for publikum å finne noe som passer deres behov. Det er nok her vi vil se en spennende utvikling i tiden fremover.
Kommentér