Beforeigners-skaper vil lage minst tre sesonger og er åpen for spin-off-serier: - Får heller bli flaut hvis vi kanselleres

Hvordan ser det ut når fremvandrerne dukker opp i Spania, Polen eller Kina?

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

De to første episodene av Beforeigners er de mest sette episodene av en førstesesong noensinne på HBO Nordic i Norge - men hverken Anne Bjørnstad eller ektemannen Eilif Skodvin har peiling på hvor mange som faktisk har sett serien. 

- Vi vet jo litt mer enn andre, men det er ikke sånn at vi har fått vite noe mer enn de relative tallene. HBO har vært veldig hemmelighetsfulle, sier Bjørnstad. 

Kampanje møtte en av de to skaperne bak Beforigners under Seriedagene 2019,  og serien var   ikke uventet –  en av bransjefestivalens store snakkiser. Blant annet røpet NRKs dramasjef, Ivar Køhn, at dersom han kunne rappet én serie fra TV 2s, TV 3s eller HBO Nordics katalog – hadde det vært Beforeigners. Ellers kom det også frem at serieskaperne brukte mye lenger tid på casting enn det HBO ønsket, at de helst skulle få serien til å se ut som at den var filmet på «Hollywood-budsjett» - og at serieskaperne sendte HBO Nordics innholdsansvarlig en ordbok med noen av ordene som brukes i serien –  som tidsisme og nowsplaining – for overtale dem om at ideen var verdt å gjennomføre. 

- Fram til vi møtte Hanne Palmquist (innholdsansvarlig i HBO Nordic, red. anm) tenkte vi at ideen var for crazy, at ingen ville gå for den, og at hele prosjektet var alt for sprøtt. 

Nå ligger alle de seks Beforeigners-episodene ute via HBOs strømmetjeneste i hele 20 land. Og slik Bjørnstad forstår det, har serien blitt mer populær i Spania enn i Norge: 

- Det er lett å få et intrykk av hvor bra serien har gått via sosiale medier. Den spanske traileren for Beforeigners har blitt sett 1,5 millioner ganger. Vi har også fått mange og ekstremt gode anmeldelser i Spania, sier Bjørnstad, og legger til at spanjolene har lagt sin elsk på karakteren Alfhildr, en tidligere vikingkriger. 

- De synes det at hun putter mose i trusa istedenfor å bruke bind er hysterisk morsomt, ler Bjørnstad. 

Selv om HBO Nordic ennå ikke har bekreftet at det faktisk blir en sesong to, har hun og ektemannen allerede skrevet de to første episodene av den neste sesongen. Til Kampanje sier serieskaperen, som også står bak den norske Netlix-suksessen «Lilyhammer» at det er «veldig sannsynlig» at det blir en sesong to. 

- Og dersom HBO ikke vil ha serien, er dere da åpne for at en annen strømmetjeneste kan ta over serien?

- Selvfølgelig, det vil vi jo helt sikkert vurdere. De som lager Heimebane er jo litt der nå.  Det synes jeg er veldig interessant - at man kan flytte hele serien på den måten. Det er egentlig veldig lovende, dersom de får det til, sier Bjørnstad og legger til: 

- Foreøplig hører Beforeigners hjemme hos HBO Nordic. De har jo også vært med å utvikle serien. 

Les mer: NRK dropper ny Heimebane-sesong - nå vurderer serieskaperne andre strømmetjenester

Vil utvide Beforeigners-universet

Hvor mange sesonger har Beforeigners-fansen i vente? Minst tre, hvis ekteparet bak serien får viljen sin. 

- Det føles som at det er veldig mange veier å gå i serien, og veldig mange ting som kan skje i universet vi har skapt. Så jeg vil tenke at det kan bli mange flere sesonger, men foreløpig tenker vi at det blir minst tre. Så får det heller bli flaut hvis vi kanselleres etter andre sesong, sier Bjørnstad og ler igjen. 

Bjørnstad forteller at hun og mannen er åpne for å spille inn «lokale serier» i «Beforeigners»-universet. For «fremvandrerne» fra steinalderen, viktingtiden og 1800-tallet ender jo ikke bare opp i Norge. Det betyr at istedenfor å lage remakes på andre språk i andre land - skal publikum kunne følge historier som foregår parallelt med den norske, i andre land. Denne ideen er også luftet for HBO Nordic. 

- Det er noe vi har snakket om, som en spennende mulighet.

Bjørnstad, som også er dramasjef i produksjonsselskapet Rubicon, mener norske og skandinaviske serier nå er inne i en gullalder. 

- Det foregår en stor bølge av interesse for skandinavisk drama. Det er ingen tvil om at vi er inne i en gullalder. Vi har et stort marked utenfor Skandinavia, av folk som ønsker å se på skandinaviske serier. Det var ganske utenkelig for ganske kort tid siden.

Noen av seriene Bjørnstad trekker frem som en del av gullalderen er Vikingane, som også ble produsert som Norseman på engelsk, den svenske Netflix-serien Quicksand, NRK-serien Valkyren som har blitt solgt til England - og selvfølgelig den verdensomspennende NRK-suksessen Skam. 

- Det handler ikke bare om at seriene er gode eller at mange ser dem, men også at det blir laget så mange serier, som delvis blir finansiert med penger utenifra. Det eksisterer jo ikke lenger serier som ikke også finansieres fra utlandet. 

Bjørnstad mener det nå er en slags Klondike-stemning (et gullrush) i dramabransjen. 

- Før var det egentlig bare NRK som kunne kjøpe et vanlig dramaprosjekt, fordi det er så dyrt. Nå er det blitt sånn at du kan dra til HBO Nordic, hvis NRK ikke vil ha serien din. Alle er liksom på jakt etter en egen serie å lansere strømmetjenesten min med. Dette er en veldig god tid for folk som drømmer om å lage dramaserier. 

Hovedroller:

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller Lars og Alfhildr i «Beforeigners». Foto: HBO Nordic

- Det er slike ideer HBO tenner på

Hanne Palmquist, innholdsansvarlig hos HBO Nordic, ble intervjuet under scenesamtalen «dramasjefenes toppmøte» under Seriedagene. Der skrøt hun av samarbeidet hun har hatt med ekteparet: 

 - Samarbeidet jeg hadde med Anne og Eilif var «second to none». Den tilliten jeg hadde til dem gjorde at jeg tok sjanser jeg ikke ellers ville tatt, sa Palmquist fra scenen.

Hun fortalte også at hun mener Beforeigners er et frisk pust etter alle krimseriene som har blitt produsert i Skandinavia (såkalt Nordic Noir) de siste årene. I Beforeigners serverer Anne og Eilif oss «noen nye, originale måter å se verden på», mener hun.

- Serien har originalitet. Man forstår universet de har laget, samtidig er det en side ved det som man ikke har sett innenfor film eller tv før. Det er slike ideer jeg tenner på.

Pamlqvist røpet også at HBO Nordic ønsker å gi ut flere lavprisproduksjoner i fremtiden. Hun avviste at Beforeigners hører til i denne kategorien, men ville heller ikke si noe om hvor mye den kostet å lage.

- Sånt prater vi ikke om.

Beforeigners-skaper vil lage minst tre sesonger og er åpen for spin-off-serier: - Får heller bli flaut hvis vi kanselleres