Slik skal Dentsu-toppene beholde Red-sjefen: - Vil trygle henne om å bli værende

Peker på Maria Aas-Eng som ledestjerne i det globale byrånettverket.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Toppsjefen i Dentsu X, Mike Nakamura, er på Oslo-besøk sammen med byrånettverkets globale strategisjef Sanjay Nazerali, og han skryter mer enn gjerne av sine norske kollegaer i Pilestredet.

- Det er ett år siden fusjonen med Red og tre år siden vi lanserte Dentsu X Global Networks, og det har i stor grad vært en vellykket reise, takket være lidenskapen og talentet som finnes i hele nettverket, og spesielt takket være folk som Maria og Christian sier Nakamura.

Toppsjefen i Dentsu X-nettverket sitter rett overfor Red Dentsu X-sjef Maria Aas-Eng og leder for markedsstrategi, Christian Espeseth, i mediebyråets lokaler i hovedstaden. Han mener det er spesielt tre ting som holder markedsdirektører våkne om natta, og det er hvordan de skal hente den beste innsikten fra data, integrere tjenestene sine og kvalitetssikre forretningsresultatene. Dentsu X ble skapt for å svare på disse bekymringene.

- Red Dentsu X leverer virkelig på denne visjonen og er et av nettverkets ledende byråer. Ikke bare på grunn av størrelsen og resultatene deres, men også på grunn av produktene, talentene og det sterke lederskapet.

Han forteller at Red Dentsu X er gruppens tredje største byrå i Europa og et av de ti største i hele verden.

- I tillegg er Maria ansett som en av våre beste ledere, ikke bare i dette markedet, men i hele nettverket. Maria og Christians resultater er veldig oppmuntrende for hele Dentsu X, sier han.

- Hvordan vil dere sørge for at Maria blir værende i selskapet når kontrakten hennes utløper?

- Jeg vil trygle henne, ler Nakamura.

- Det er det eneste jeg kan gjøre, legger han til, før han gir ordet videre til Dentsu Aegis norske sjef, Paal Fure.

- Alle i dette rommet står fritt til å jobbe hvor de vil, men det er åpenbart noen mekanismer som slår inn når man kjøper en virksomhet som regulerer noe av det. Vår ambisjon er alltid at folk skal bli værende, og når vi ser fremover, så er vi avhengige av å ha de riktige jobbmulighetene som passer hver enkelt og deres ambisjoner, sier Fure.

- For oss handler det om å være et inspirerende og attraktivt sted å jobbe. Jeg tror ikke på gylne håndjern eller å låse folk inne, legger han til.

Fure vil ikke kommentere på de individuelle arbeidskontraktene.

Les også: Dentsu Aegis fosser frem med Red-byråene - rigger seg for nye annonsestrømmer

Tror ikke forbrukerne vil ha direktedialog med annonsører

Sanjay Nazerali er ikke bekymret for at Red-toppene skal øyne bedre muligheter andre steder.

- Folk jobber her fordi organisasjonen har en historie og nå har den blitt en del av Dentsu X. Jeg ville personlig ikke ha jobbet for noen av de andre byrånettverkene, sier Nazerali.

- Det er en historie her som er veldig kraftig, og den handler om å ta tilbake hva markedsføring pleide å være, noe som gir verdi til forbrukere, samfunnet og kunder, sånn at markedsføring ikke lenger er det skitne ordet det helt ærlig har blitt. Dette er en vakker historie som ikke bare vil bevare lederskapet her, men også inspirerende de unge talentene i organisasjonen, sier han.

Ett år etter oppkjøpet, er det fortsatt rundt 100 anstte i Red. Gründer Nils Røang mener disse er den største motivasjonsfaktoren.

- Vi visste hele tiden at hvis vi skulle selge, så ville Dentsu være en foretrukket partner. Det handler om menneskene der og hvordan vi diskutert og jobbet med Paal og Pelle i ulike bransjesammenhenger. Det beste med denne fusjonen har vært å se kulturen utvikle seg, og jeg er veldig stolt av hvordan samarbeidet har blitt med alle våre nye kolleger i Dentsu og jeg vet det skjer selv om Maria, Christian og jeg ikke er til stede i rommet. Våre ansatte har lyst til å jobbe i Red og de utfordrer hele tiden både oss og seg selv. Det er det som motiverer meg mest, sier Røang.

- De siste årene har vi sett at bransjen har endret seg litt...

- Ja, og ikke bare litt. Det kommer til å skje mye mer! ler Nakamura.

- Ja, og vi ser at flere annonsører knytter tettere bånd med forbrukerne. Hvilken rolle vil mediebyråene spille fremover?

- Jeg tror ikke at mediebyråene vil forsvinne, men de vil kanskje bli mer integrerte. Jeg nevnte at kvalitetssikring av investeringene er en av de tre tingene som plager markedsdirektører i dag. Det handler nemlig ikke bare om tallene, men om kvaliteten. Det er blitt en utfordring å håndtere kompleksiteten i økosystemet, og på den måten blir byråene mer en businesspartner enn en mellommann. Man må ta i bruk et business-perspektiv og identifisere det virkelige målet, som ikke er forbrukerens adferd, men motivasjon, sier Dentsu X-sjefen.

Men Nazerali vil utfordre ideen om at annonsører har skapt seg tettere bånd til forbukerne.

- Grunnen til at man hører folk i bransjen si sånt som det, er at vi har den teknologiske muligheten gjennom bruk av data, men 30 prosent av amerikanske voksne har installert adblock. Forbrukerne vil ikke ha den dialogen med annonsørene, og årsaken er at annonsører har forfulgt forbrukerne gjennom digitale medier. Vi blir målrettet med reklame for ferier vi tok for flere måneder siden og som vi ikke har lyst til å dra på igjen. I morgen, når jeg er tilbake i London, kommer jeg til å bli målrettet med reklame for supermarkeder i Oslo, sukker han.

Den digitale økonomien har tatt for gitt at mennesker er deres adferd, «men det er ikke sant», ifølge strategisjefen.

- Mennesker er deres motivasjon. Alle kan kjøpe data i dag. Men en av suksessfaktorene til Dentsu X er at vi forstår hvor viktig det er å hente innsikt fra data.

- Maria, kan du si at dere aldri har målrettet annonser til kunder med ferier de allerede har vært på?

- Hele bransjen har gjort det. Vi har vært for ivrige med de mulighetene teknologien har gitt oss og derfor har vi også fått GDPR, som har vært veldig bra for både byråer, annonsører og forbrukere. Men jeg tror vi er blitt mer sofistikert på dette området. Vi må jobbe med innsikt og ha respekt for forbrukerne. Hvis ikke, går det utover kundene våre, sier Maria Aas-Eng.

Hun trekker frem teknologien som finnes i Dentsu X som en av de store gevinstene med fusjonen for deres del.

- Men selv om du har teknologien til å gjøre noe, så bør du ikke alltid gjøre det, legger hun til.

Kraftig aksjefall

Aksjekursen til Dentsu Aegis viser at markedet ser behov for en ny kurs. I løpet av de siste 12 månedene har den falt med 28 prosent.

Nazerali har en forklaring på det bratte fallet.

- Bransjen som helhet har vokst ganske kraftig på data- og teknologitjenester som har kuttet kostnader og økt effektiviteten, og det har vært fantastisk for alle som har omfavnet denne trenden. Vi vokste mer enn størrelsen vår skulle tilsi fordi vi var tidlig ute, men effektivisering har avtagende avkastninger og analytikerne som trodde veksten ville fortsette i en rett linje er gærne, sier Nazerali, og legger til:

- Du kan bare gi en mann et visst antall hårklipp før han er skallet.

Den neste vekstfasen til Dentsu Aegis skal handle om å bli en business-produsent ifølge strategisjefen.

- Det er en modell som går ut på å øke verdien i stedet for å fjerne kostnader. Vi har egentlig hatt en eksistensiell dialog internt om hvordan vi går fra å være et selskap som er kjent for å fjerne kostnader, til å bli et selskap som tillegger verdi. Nå har vi en veldig sterk strategi og en modell der vi jobber med kunder, og ikke for kunder, sier Nazerali.

- Det er et godt tidspunkt å kjøpe, sier Nakamura med et smil.

Slik skal Dentsu-toppene beholde Red-sjefen: - Vil trygle henne om å bli værende