Dentsu Aegis fosser frem med Red-byråene - rigger seg for nye annonsestrømmer

- Til tross krevende endringer i markedet, er vi godt fornøyd med resultatet, sier konsernsjef Paal Fure.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norges største byrågruppe Dentsu Aegis Network Norge leverer et konsernresultat før skatt på 63,2 millioner kroner (+ 45 prosent) i 2018. 

- Tross til dels krevende endringer i det markedet vi opererer i, er vi godt fornøyd med resultatet. Med 350 rådgivere og eksperter i Norge innen moderne markedsføring, ser vi at virksomheten er godt posisjonert for fremtiden, sier administrerende direktør i Dentsu Aegis, Paal Fure.

Byrågruppen består av mediebyråene Carat og Vizeum, digitalbyråene Iprospect og Isobar, og activation-byrået MKTG. Midtveis i 2018 slukte de også Red Gruppen, som har blitt døpt om til Red Dentsu X.

Dermed skapte Dentsu Aegis-sjef Paal Fure Norges desidert største byrågruppe.

Den totale omsetningen i konsernet var på 3,5 milliarder kroner (+ 18 prosent). Det inkluderer sju måneder med Red Dentsu X. Dersom man regner inn omsetningen til Red-byråene for hele 2018, og sammenligner med tallene fra 2017, har hele byrågruppen en vekst på 14 prosent og en omsetning på 3,9 milliarder kroner.

- I fjor kjøpte vi Red Communications for med dette å lansere byrånettverket Dentsu X i Norge. Red Dentsu X er en selvstendig enhet i Dentsu Aegis Network Norge som fungerer meget godt, sier Fure.

- Mediebyråene styrker seg på rådgivning og digitale tjenester. Spesialistbyråene styrker seg på det markedet etterspør i stadig sterkere grad som for eksempel konverteringsoptimalisering, innholdsmarkedsføring, markedsføringsteknologi, dataløsninger, og e-handel.

Stordrift:

Paal Fure driver Norges største byrågruppe med 350 ansatte. I fjor vokste omsetningen kraftig som følge av kjøpet av Red Gruppen.

Red-sjef: - Kjempestolt og imponert

Konsernets nye datterselskap Red Dentsu X hadde en totalomsetning på 1,181 milliarder kroner (+ 16 prosent), mens driftsresultatet endte på 22,5 millioner kroner (+ 2 prosent). Resultat før skatt ble på 21 millioner kroner (+ 8 prosent).

Året bestod av fem måneder som Red Gruppen og sju måneder som Red Dentsu X.

Administrerende direktør i Red Dentsu X, Maria Aas-Eng, er glad for å kunne vise til vekst i et hektisk år.

- Det har vært veldig spennende på alle måter. Det har generelt vært et år med mye omstilling i markedet, samtidig som vi har jobbet veldig mye med dette oppkjøpet. Så snart dette ble offentlig i mai i fjor så begynte vi å jobbe med integrasjonen, og jeg er ekstremt fornøyd med resultatene i 2018. Vi har faktisk en liten vekst i et år der vi ble kjøpt opp og jobbet så hardt og dedikert med integrasjonen, sier Maria Aas-Eng til Kampanje.

Red Dentsu X består av Red Media, Red Performance, Red Tactic og Red Storyline. Maria Aas-Eng roser de 93 ansatte i Red Dentsu X for innsaten de har lagt ned.

- Mine Red-kollegaer har virkelig stått på og jobbet steinhardt. Det er en del forandringer og oppdateringer når man blir en del av et stort nettverk, så det er jeg kjempestolt og imponert over, sier hun.

Red Media nærmer seg milliarden

Flaggskipet i Red Dentsu X, mediebyrået Red Media, hadde en omsetning på 993,1 millioner kroner i 2018 (+ 6 prosent). Det er nesten en dobling på to år og ny rekord for mediebyrået. Byråinntekten ble på 57,7 millioner kroner, som er en nedgang på 7 prosent fra året før.

Red Media hadde et resultat før skatt på 15,4 millioner kroner, også det en nedgang på 7 prosent.

- Red Media har omsetningsvekst, men byråinntekten og resultatet går ned med 7 prosent. Skyldes det oppkjøpet?

- Nei, det gjør det ikke. Derfor er det viktig å se på totalresultatet for Red Dentsu X, som går i riktig retning. Det handler både om at vi er et selskap i vekst og at vi gjør en hel del investeringer i nye ressurser, produktutvikling og innovasjon. Også er det slik at annonsører flytter en hel del penger til innhold og performance, noe som betyr at omsetningen havner andre steder i gruppen vår, sier Maria Aas-Eng.

Hun kan ikke si om Red Media krysser milliarden i omsetning i år.

- Vi jobber med saken, men jeg kan ikke kommentere årets resultater nå.

Red Media Performance hadde også omsetningsvekst under Dentsu Aegis-paraplyen, med inntekter 137,3 millioner kroner (+ 43,5 prosent), men også performance-byrået opplevde en resultatnedgang (- 14,7 prosent) til 6,7 millioner kroner.

I Red Tactic – tidligere Retail In Media – peker imidlertid alle pilene oppover. Omsetningen ble på 13,8 millioner kroner (+ 79,2 prosent) og resultat før skatt ble på 1,7 millioner kroner (+ 310 prosent).

Red Storyline – tidligere Plapre – har den svakeste utviklingen med en omsetning på 21,5 millioner kroner (- 10 prosent) og et resultat før skatt på 65.585 kroner (- 97,9 prosent).

Byråledere i Dentsu Aegis:

Maria Aas-Eng og Pelle Stensson leder hver sin del av Dentsu Aegis-gruppen. Aas-Eng er sjef for Red Dentsu X, mens Stensson leder byråene Carat, Vizeum og Iprospect.

- Det er ikke omsetningen som definerer vår suksess

- Vi har sett av Mediebyråforeningen sine tall at reklameomsetningen som går gjennom mediebyråene faller med 6,8 prosent så langt i år. Hvordan påvirker det dere?

- I Red Dentsu X-gruppen satser vi på innhold og performance, og vi jobber mer og mer med kundenes egne kanaler. Vi har også kollegaer som sitter ute hos kundene 100 prosent og jobber med deres egne kanaler, programmatic og performance-produkter. Så vi rigger oss veldig til å følge utviklingen og lærer masse av det, og det tror jeg tror kundene våre gjør også. For vår del er mediekjøp fortsatt kjernevirksomhet, men vi gjør mer og mer av, sier Maria Aas-Eng.

Paal Fure understreker at strategien er «å vokse mer i bredden enn i høyden».

- Hva mener du med det?

- Det er ikke størrelsen på omsetningen som definerer vår suksess. Det er kundenes resultater og at vi klarer å møte etterspørselen etter nye tjenester og drive utviklingen fremover, som vi har gjort i alle mine år, sier Fure.

Han peker på Dentsu Data Services og «den hurtig voksende tjenesten» Marketing Automation som satsingsområder.

- Endringene i markedet for markedsføringstjenester er drevet frem av hva som nå er teknologisk mulig - og hva som gir best avkastning på markedsføringsinvesteringene. Dette innebærer blant annet at de aller fleste virksomheter flytter noe av investeringer fra kjøpte medier over til markedsføringsteknologi og nødvendige digitale kundeløsninger. Vi i Dentsu Aegis har vært tidlig ute med tydelige satsninger som vi nå ser gir avkastning både finansielt og på hvilke oppdrag vi vinner.

Les også: Mediebyråtopper blåser av sommerens reklamesmell - slik forklarer de svikten

Her ser du tallene for 2018Kraftig resultatforbedring i Dentsu Aegis

Dentsu Aegis-konsernet 2018 2017 Endring i prosent
Driftsinntekter 3 511,9 2 980,7 + 18
Driftsresultat 57,8 40,8 + 42
Resultat før skatt 63,2 43,6 + 45

Alle tall i millioner kroner. Fjorårets tall inkluderer Red Dentsu X fra og med 1. juni.

Dentsu Aegis fosser frem med Red-byråene - rigger seg for nye annonsestrømmer