Har slitt med sviktende radiotall i ti år: - Det ser lysere ut nå for norsk radio nå

Og lokalradiokanalene har tjent på FM-slukkingen. Se de største lokalradiokanalene her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Analyseselskapet Kantar og forskningleder for medier Knut-Arne Futsæter har studert den siste utviklingen hva gjelder radiolytting og presenterer denne uken sin ferske analyse på et seminar i regi Norges Markedsanalyseforening.  an mener det nå er snakk om et lite trendbrudd hva gjelder den daglige dekningen til radioen i Norge.

- Etter at FM-nettet på riksnivå ble slukket i løpet av 2017, har de nasjonale kanalene hatt en utfordrende periode. Men nå ser det lysere ut for den norske radiobransjen, sier Futsæter til Kampanje.

For etter at radioen som mediekanal har falt ti år på rad fra 72 prosent dekning i 2009, er det nå forsiktig vekst igjen når dekningen stiger fra 59 prosent til 60 prosent. I løpet av 2018 og 2019 har det for begge de to radiomålingene «Forbruker & Media» og de elektroniske radiomålingene til Nielsen i PPM, vært en gradvis bedring å spore.  

Varsler trendbrudd:

Forskningsdirektør i Kantar, Knut-Arne Futsæter, har studert de siste radiotalene og varsler et trendbrudd.

Kommer presset bransje til unnsetning

Dermed kommer Futsæter de store norske radiokanalene til unnsetning, etter at radiotoppene var samlet på Radiodager tidligere denne måneden. Der tok flere av radiosjefene til orde for at radio var på vei opp igjen. De nyeste tallene viser at lyttetiden var 91 minutter.

- Det er søren meg ikke så dårlig stelt med radio som det fremstilles. 2,8 millioner nordmenn hører på norsk radio hver dag. Jeg vil avlive alle rykter om radioens død, sa P4-sjefen, Kenneth Andresen, under debatten. 

Han ønsket seg nå en bransje som snakker frem radio som kanal og sammen bygget et marked.

- Vi er nødt til å begynne å fremsnakke radio og vi er nødt til å oppklare en del misforståelser. Det er mange misoppfatninger om lyttertall, sa P4-sjefen.

Ikke alle er imidlertid overbevist. Les kommentaren til radioprodusent, Leif Synnevåg her:  - DAB-saken er blitt et mareritt for de nasjonale kanalene

Helt tilbake til de gode gamledager er tallene imidlertid ikke. På «Forbruker & Media» var det i 2016, altså før slukkingen, en dekning på 65 prosent på «Forbruker & Media». Tilsvarende tall for perioden januar til august er på 60 prosent, viser tallene til Futsæter.

- Er du litt tidlig ute med å friskmelde norsk radio etter overgangen til DAB?  

- Det er en positiv trend, og overgangen til DAB har tatt lengre tid enn det mange hadde trodd. Det gjelder spesielt anskaffelse av DAB i bil. Jeg kan ikke foreløpig si mer enn at det er en positiv utvikling, og at det er flere indikatorer som peker oppover. Det blir spennende å følge utviklingen for lyttertallene i «Forbruker & Media» i de kommende månedene, sier han.

Han viser til at antall DAB-apparater gradvis øker gradvis og at det nå over seks millioner DAB-apparater i Norge.

- Tror du tallene vil komme opp nivå med 2016-tallene, altså før slukkeprosessen startet?

- Jeg tror personlig ikke at daglig dekning i «Forbruker & Media» vil komme opp på 65 prosent som den var i 2016. Det skyldes blant annet økt konkurranse fra Spotify, YouTube Music, Apple Music, ulike podkaster og andre lydmedier. De norske radioselskapene, har som andre norske medieselskap, blitt utfordret av de globale gigantene, sier Futsæter.

Undersøkelser viser at hele 66 prosent av nordmenn abonnerer på Spotify, 13 prosent på Apple Music og åtte prosent på Tidal (Kantar Interbuss) og YouTube Music er også på vei inn. Dessuten er det mange som lytter på musikk fra YouTube.

Les også: 

Bedring for lokalradio

Oppsvinget er ikke bare godt nytt for de store radiokanalene som har slitt med svake radiotall etter at FM-nettet gradvis ble slukket i 2017. Radiotallene viser at også lokalradiokanalene «har klart seg godt» etter at de største, norske radiokanalene startet slukkingen av sine FM-sendinger og gått over på DAB. Antallet daglig lyttere har steget fra 460.000 til 509.000 lyttere, viser de nye tallene til Kantar 

- Lokalradioene har klart seg godt siden 2017 og en av årsakene er nok at de fleste sender både på FM og DAB. Den siste offisielle kvartalsrapporten for andre kvartal i 2019 viser en vekst på 11 prosent og mange av de større stasjonene som Radio Metro Oslo/Akershus og Nea Radio har hatt en langt større vekst, sier Futsæter til Kampanje.

«Forbruker & Media»-tallene er i dag de offisielle tallene for lokalradio samtidig som de også måler de nasjonale kanalene og styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Aslak Skretting, bekrefter at lokalradioene opplevde en økning i lyttertall etter den nasjonale FM-slukkingen i 2017.

Veksten på FM kan være godt nytt for de norske lokalradiokanalene som har konsesjon til å sende på FM frem til 2021. Da Trine Skei Grande la frem sin mediemelding i mars i år, var hun åpen for å forlenge sendestilstanden til lokalradio på FM ut 2026 med unntak av de største byene. 

- Dersom det nå går som Medietilsynet foreslo og Trine Skei Grande har åpnet for, med forlenget sendestilstand til lokalradio på FM ut 2026 med unntak av de største byene, vil veksten for lokalradio fortsette?

- Lyttertallsveksten som kom som direkte følge av den nasjonale FM-slukkingen har vi allerede sett effekten av, og det har stabilisert seg. Lyttertallsutviklingen for lokalradio nå avhenger av konkurransesituasjonene lokalt, og konkurransen med de nasjonale aktørene. Etableringen av de nasjonale sendernettene for DAB har ført med seg langt flere nye kanaler og formater, som gjør lyttingen stadig mer fragmentert, sier Skretting.  

- Vil denne veksten gjøre det vanskeligere for de nasjonale kanalene på radiomarkedet?

- De utfordringene de nasjonale aktørene fikk som følge av overgangen fra FM til DAB mener jeg ligger bak oss. Lyttingen deres ser ut til å ha hentet seg inn og stabilisert seg på helt andre nivåer enn vi så eksempler på en periode. Det er bra for bransjen. Det vil nok allikevel kunne fortsette å være en utfordring at de nasjonale aktørene skal produsere langt flere formater enn de gjorde tidligere, uten at det er noen automatikk i at det vil bety høyere inntekter, sier han.

Se videointervju med radiotoppene her under konferansen Radiodager: 

Lokalradio tjener på FM-slukkingHer er de ti største lokalradiokanalen

Plassering Kanal 2019 2018
1.  Radio Metro 104.000 75.000
2.  The Beat 55.000 61.000
3.  Radio Tønsberg 27.000 25.000
4.  Radio Metro (Buskerud) 30.000 22.000
5.  Radio 102 22.000 21.000
6. Nea Radio 28.000 20.000
7.  Radio Grenland 22.000 20.000
8.  Radio Ålesund 16.000 19.000
9.  Radio Metro Sør  19.000 19.000
10.  Radio Metro Oppland 17.000 17.000

Kilde: Tallene er hentet fra Kantars Forbruker & media for perioden Q318-Q219 vs. Q317-Q218. 

Har slitt med sviktende radiotall i ti år: - Det ser lysere ut nå for norsk radio nå