Norske radiotopper møter dystre reklametall – nå vil de legge kjeklingen bak seg

- Det har vært utfordrende, sier P4-sjefen. Se ferske reklameprognoser for radioindustrien og de andre mediekanalene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De siste dagene har den norske radiobransjen feiret seg selv under den store radiokonferansen «Radiodager» og med den store prisutdelingen fredag kveld «Prix Radio» som et høydepunkt.  Men festen til tross, alvoret henger fortsatt over radiobransjen to år etter slukkingen av FM-nettet til fordel for det nye digitale radionettet DAB.  Noe av det som plager radioindustrien, og da særlig de kommersielle kanalene P4 og Bauer Media, er dystre reklameprognoser.

- Hvor mye penger forsvinner ut av radiomarkedet?

- Dette er en skjebne vi deler med veldig mange tradisjonelle medier. For annonsefinansierte medier i dag har det vært noen turbulente år. Radio slipper heller ikke unna den tyngdekraften, men det har vært utfordrende, sier radiosjefen i P4, Kenneth Andresen, til Kampanje.

Se video med radiotoppene Kenneth Andresen, Bauer Media-sjefen Jim Receveur og den nye radiodirektøren i NRK, Cathinka Rondan, her:

- Jeg er ikke bekymret

Bare i 2018 mistet P4 og Radio Norge nesten 50 millioner kroner i omsetning i et marked som ligger på i underkant av 600 millioner kroner. Så langt har reklamekjøperne i mediebyråene også tråkket på bremsen. Ifølge tall fra Mediebarometeret viser utviklingen at etter åtte måneder har nye 35 millioner kroner forsvunnet ut av markedet som av IRM stipuleres til i underkant av 600 millioner kroner i 2019.

Prognosene for 2019 er heller ikke særlig gode. På et arrangement i regi av Mediebedriftene Landsforening kunne IRMs Madeleine Thor legge frem nye prognoser for utviklingen i reklamemarkedet og de viste at den varslede nedgangen for 2019 er på snaue åtte prosent. Bauer Media-sjefen tror pilene vil peke oppover i årene som kommer.

- Når du har truffet bunnen så er det bare en vei igjen og det er opp, sier Jim Receveur, som er ny sjef i radiokonsernet Bauer Media.

Noen målinger gir radiosjefen støtte selv om det ikke er noen grunn til å sprette champagnen enda. I en fersk reklameprognose lagt frem på Kampanjes mediekonferanse «Media Business» tidligere denne måneden forespeiles radioindustrien en liten tilbakegang på 0,3 prosent årlig frem til 2023, mens IRM tror nedgangen vil være på én prosent i 2020.

- Er du bekymret når du ser tallene for radioomsetningen? 

- Nei, jeg er ikke bekymret, sier Receveur. 

Radioomsetningen faller:

På IRMs nyeste bransjestatistikk kommer det tydelig frem at utviklingen for radio blir tung også i 2019.

- Vi er nødt til å begynne å fremsnakke radio

Noe av det radiotoppene skal bidra til å løfte radiomarkedet er å slutte å krangle samt rydde opp rotet om lyttertall. Men fortsatt er det mange DAB-motstandere og internt i radioindustrien har det også vært kranglet mye mellom først og fremst storbykanaler og lokalradiokanaler og de nasjonale, kommersielle radioselskapene P4 Radio Hele Norge og Bauer Media. Under den store radiodebatten tidligere denne uken tok P4-sjef Kenneth Andresen til orde for et felles bransjeløft.

- Det er søren meg ikke så dårlig stelt med radio som det fremstilles, sa Andresen under debatten.

Til Kampanje utdypet Andresen sitt ønske om å snakke frem radio som kanal og bygge et marked et sammen.

- Vi er nødt til å begynne å fremsnakke radio og vi er nødt til å oppklare en del misforståelser. Det er mange misoppfatninger om lyttertall, sier Andresen.  

P4-sjefen mener radio-tallene i dag er tilbake på nivå med der de var før slukking i 2016.  

- 2,8 millioner nordmenn hører på norsk radio hver dag. Jeg vil avlive alle rykter om radioens død, sier Andresen.

Om ikke tallene er tilbake på tre millioner radiolyttende nordmenn slik tilfelle var før slukking i 2016, er tallene i hvert fall bedre enn de anslagsvis 2.6 millioner lytterne som var der i fjor.

Les også: NRK om nedslående Deloitte-rapport: - Tror DAB-tallet er for lavt

Reklamekaken:

Her ser du kanalenes andeler av den samlede reklamekaken på 21 milliarder kroner i 2019. Kilde: IRM.

- Lyd og radio står kjempesterkt

P4-sjefen får støtte hos sin nye konkurrent i Bauer Media, danske Jim Receveur, som tok over som ny radiosjef for radioselskapet som driver kanaler som Radio Norge og Radio Vinyl.

- Det er for mange som fortsatt prater om DAB og FM noe som i min verden er latterlig og så er det mye snakk om hva lokalradiokanaler skal gjøre og ikke skal gjøre. Dette har gitt radio et imageproblem. Men jeg opplever at dette nå har roet seg og at vi nå kan begynne å jobbe sammen igjen for å bygge opp markedet, sier Receveur.

Receveur er ikke den eneste nye norske radiosjefen. Også landets største radioselskap, NRK, har fått en ny radiodirektør i Cathinka Rondan. Hun tar over NRK på en tid der ny teknologi, smarthøytalere, podkaster og Spotify utfordrer gamle lyttervaner.

- Men lyd og radio står kjempesterkt. Samtidig ser vi mange av de nye tingene som kommer, men jeg er optimistisk så lenge vi klarer å følge med på flere baller samtidig, sier Rondan.

- Tror du bransjen klarer å slutte å krangle?

- Ja, det tror jeg, sier Rondan.

Norske radiotopper møter dystre reklametall – nå vil de legge kjeklingen bak seg