Tidligere denne måneden meldte noen av landets store kinodistributører at de fryktet finværet ville holde folk unna kinosalene i sommer. Nå viser tallene for kinobesøket i juli at det ble solgt 1.245.566 billetter i sommermåneden, mye takket være storfilmene «Barbie» og «Oppenheimer». Vi må helt tilbake i 2009 for å finne høyere julibesøk i Norge. Dette er også den beste måneden totalt på nesten to år. Nå takker Kino-Norge værgudene for de høye tallene.
- Overskyet og regn er godt kinovær. Da drar nordmenn på kino. Hvis vi ser bort i fra Nord-Norge, så har det vel vært mye dårlig vær i Norge i juli. Det vil si godt kino-vær, påpeker administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Espen Lundberg Pedersen i en pressemelding.
For 14 år siden var det «Istid 3», «Harry Potter» og «Hangover» som trakk folk inn i kinosalene i sommermåneden. Det ble den beste enkeltmåneden for juli som bransjen har statistikk på.
- «Barbie» er den store kinovinneren
Til sammenligning ble det solgt 838.600 kinobilletter i juli 2022 og 928.620 kinobilletter i juli 2019 som er siste normalåret før pandemien. Det betyr en økning på hele 34 prosent fra juli 2022. På 2000-tallet er det kun seks ganger tidligere solgt over én million billetter i juli måned.
«Barbie» er den store vinneren av kinosommeren. Siden premieren fredag 21. juli har det blitt solgt 303.326 billetter på kun ti dager. Dermed er «Barbie» den mest sette filmen i juli, og er også allerede oppe på fjerdeplass blant de mest sette kinofilmene i Norge i år. Mens «Oppenheimer», som hadde premiere samme dag, ligger på en femteplass med 219.214 solgte billetter.
- «Barbie» har kun spilt en drøy uke og er allerede den fjerde mest sette filmen på norske kinoer i år, og vil med stor sannsynlighet bli den mest sette filmen på kino i 2023, sier Lundberg Pedersen.
Av de norske titlene har «Karsten og Petra - Gullringen fra Atlantis» fått et julibesøk på totalt 66.631.
God synergieffekt
Før sommeren var Capa, som distribuerer kinoreklame til nærmere 50 prosent av norske kinoer, usikre på om «Barbie» og «Oppenheimer» ville kannibalisere hverandre, men nå viser det seg at «Barbenheimer»-effekten har latt seg overføre til billettsalg.
- Et konsept hvor du ser både «Oppenheimer» og «Barbie» på samme dag, gjerne «Oppenheimer» først i IMAX, så avslutter dagen med drinker og «Barbie» på kvelden. Det beviser også at flere storfilmer på lerretet hjelper å få opp oppmerksomheten på å både gå på kino, men også å se flere filmer innen en kortere periode på kino, forteller innsikts- og filmsjef i Capa, Julie Broholm Nielsen Kampanje.
Skjev kjønnsfordeling
«Barbie» og «Oppenheimer» spiller også mot to forskjellige grupper, hvor kjønnsfordelingen på «Barbie» er 73 prosent kvinner og 27 prosent menn, og «Oppenheimer» har 32 prosent kvinner og 68 prosent menn. Begge filmene har sitt største publikum i aldergruppen 20-39 år.
Broholm Nielsen forteller at det ikke er uvanlig å ha en skjev kjønnsfordeling på enkelte filmer.
- Selv om både «Oppenheimer» og «Barbie» tar for seg større problemstillinger om menneskets eksistens som gjelder begge kjønn, ser vi nok at «Barbie» med sitt feministiske fokus og rosa markedsføring trekker flere kvinner enn menn. Og Christopher Nolan har tradisjonelt sett et mer mannlig publikum på kino, forteller hun.
- Kan det tyde på at de aller færreste har sett begge filmene?
- Det kan nok tyde på det, men vi vet at det er noen nordmenn som slang seg på Barbenheimer-trenden i sommer og så begge filmene på samme dag, meg inkludert, forteller hun og legger til:
- I premiereuken var det 1200 stykker i Odeons medlemsbase som så begge filmene i løpet av samme uke. Begge filmene vil gå på kino i lang tid fremover, som åpner opp for at kjønnsfordelingen kan bli mer balansert.
Broholm Nielsen håper begge filmene sammen med «Mission Impossible» vil trekke oppmerksomhet mot filmene som har premiere i august, blant annet «Haunted Mansion», «Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem», «Gran Turismo» og den originale indie-skrekkfilmen «Talk To Me» fra Australia.
Kommentér