Leder i Pressens faglige utvalg (PFU), Alf Bjarne Johnsen, hadde et par gode nyheter da han la frem fjorårets statistikk på et arrangement i regi av Norsk presseforbund i dag.
Les også: Mener 13 av 15 departementer opptrer lovstridig ved å hindre innsyn
For det første ble det sendt inn færre klager; 424 klager i 2016 mot 500 i 2015. Som følge av det har PFU også behandlet færre saker; 451 saker i 2016 mot 506 i 2015.
171 klager gjennomgikk forenklet behandling, 33 klager ble løst i minnelighet og 15 klager ble trukket.
Til slutt fikk 65 klagere medhold i sine klager. Det er en nedgang fra 83 i 2015.
- Historisk har flere saker endt med ikke-brudd enn med brudd, men det har vært et trendbrudd de siste årene med at flere klager har ført frem, sier Johnsen.
Som tidligere er det punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten, som omhandler retten til samtidig imøtegåelse, som fører til flest fellelser. I fjor ble norske medier felt 18 ganger for brudd på dette punktet.
Men for første gang må 4.14 dele jumboplassen med 3.2, som omhandler kildebruk og kontroll av opplysninger. Antall fellelser på dette punktet har steget fra 6 i 2014 og 18 i 2016.
Aftenposten topper listen over medier som er felt flest ganger med tre brudd og to kritikk, etterfulgt av TV 2 og Finansavisen som er felt tre ganger hver.
NRK, som med 70 klager topper klagestatistikken, ble felt to ganger.
Stabsjef Arild Kveldstad i Aftenposten var på plass for å svare på hvorfor de inntar den tvilsomme førsteplassen i år.
- Det er helt åpenbart at vi ikke synes det er OK å være på toppen av denne statistikken. Vi produserer 130 artikler i døgnet, men tre fellelser og to kritikker er likevel altfor mye, sier han.
- Vi har i løpet av 2016 satt i gang systematisk opplæring i presseetikk, alle medarbeidere har gått gjennom et lite program som både er ren undervisning og workshops. Det er en viktig del for å møte en situasjon der vi ser at vi svikter på noen punkter, fortsetter han.
Kommentér