Atypisk gullgrossist på Gullblyanten - tar revansje etter fleip om fusjon

Atyp hentet flest gull og Pol vant Grand Prix på reklamebransjens store festkveld.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag kveld var den norske reklamebransjen igjen samlet til fest på The Hub i Oslo for å hylle de beste og mest kreative arbeidene fra 2021 på Kreativt Forums prisfest. Ettersom fjorårets Gullblyanten-utdeling ble flyttet fra våren til høsten, er det bare fem måneder siden sist statuettene ble delt ut. Men det er altså et helt år med arbeid blant bidragene som har konkurrert om prisene.

Totalt ble det delt ut én Grand Prix, 18 gull, 16 sølv, 18 bronse og 19 diplom til de 538 innsendte bidragene. Til sammen blir det 72 priser, langt over fjorårets uttelling på 51. 

Det var Atyp som stakk av med flest gull, fire stykker, men Pol sikret seg den gjeveste prisen, Grand Prix. Også Morgenstern og Nord DDB markerte seg med flere gull.

Se hele oversikten i bunnen av saken!

Les også: Dobbelt gull til Sebastian Pandonis på Gullblyanten: - Skal bruke premien på leie og mat

Ble motivert av Gullblyanten-fleip

Atyp vinner hele fire gull for jobben «Tusen spørsmål til de tusen hjem» som de har laget for Bufdir for å løse mangelen på fosterhjem. Kampanjen går til topps i kategoriene «PR», «media», «effekt» og «aktivering». I tillegg vanket det fire andre priser på byrået.

For byråleder Hågen Pettersen utgjør seieren en stor revansje. Atyp oppstod i fusjonen mellom Ernö og Futatsu i 2019, og det var ikke alle som hadde tro på kombinasjonen.

- Dette har vi fått til på to år, begge årene i en pandemi, så vi er utrolig stolte fordi vi har jobbet hardt. På samme prisutdeling for to år siden sa de på fleip at «la oss håpe at minus og minus blir pluss». Det var en stor motivasjon og vi er fornøyd med vårt svar, sier han til Kampanje.

- Hva betyr denne kvelden for Atyp?

- Vi har lært hva som skal til og vi har lært noen suksessformler. Vi har også forstått og lært at det er ufattelig hardt arbeid som skal til.

I stedet for å lage nok en kampanje som skulle vekke sympati for fosterbarn, ville Atyp og Bufdir få flere til å ta praten om de kunne egne seg som en fosterfamilie.  Strategien deres var å plassere budskapene i situasjoner og på steder der familien er samlet. De inngikk derfor et samarbeid med nasjonale og lokale merkevarer, og var blant annet på 20 millioner First Price-produkter og 600.000 spisebrett på McDonald’s-restauranter med spørsmål som var spesialskrevet til produktene de stod på.

- Denne jobben er vi spesielt stolt av for den hadde ikke vært mulig å gjøre uten å være en hybrid. Ingen mediebyråer hadde anbefalt den medieplanen, men med vårt reklame- og mediebyrå fikk vi det til. Og så takker vi selvsagt Norgesgruppen, McDonald's og alle de lokale bedriftene som stilte opp.

Kveldens gjeveste pris:

Kreatør Rikke Sofie Jacobsen (i midten) i Pol jubler over Grand Prix for Postens reklamefilm «When Harry met Santa». Foto: Eivor Eriksen

Grand Prix til Pol

Årets Grand Prix står i kjærlighetens tegn. Den går nemlig til Posten og Pol for deres reklamefilm «When Harry met Santa». Den nesten fire minutter lange reklamefilmen er kronen på verket til Postens nye markedsføringsstrategi der de skal kapre julehandelen med en storstilt og overraskende reklamekampanje i fjerde kvartal.

Det hele startet med en ny vri på juleevangeliet i 2019, der Posten antydet at det var postbudet som var Jesus’ far. I 2020 lot de seg inspirere av Donald Trump og tegnet et bilde av en gretten, gammel julenisse på Twitter med budskapet «Make Christmas Great Again».

I fjor høst gikk Posten en helt annen retning med historien om en gryende romanse mellom Harry og julenissen, der Posten til slutt avlaster nissen sånn at han kan få tilbringe julekvelden med sin flamme. Bakgrunnen for filmen er at det i 2022 er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

- Jeg er så sinnssykt glad og kjempetakknemlig. Dette har vært et arbeid hvor vi har vært redd for å gjøre noe feil hele veien, men vi har hatt et produksjonsteam som har vært helt fantastisk, og en fantastisk kunde som ikke bare ser en god idé, men som også har masse mot, sier kreatør Rikke Sofie Jacobsen til Kampanje.

Les mer: Posten overrasker med homofil nisse i ny julefilm: - Kjærligheten tilhører alle

I tillegg til Grand Prix, vinner arbeidet også gull i «online film» og bronse i «håndverk».

Pol vinner også priser for DNB, Bergans, Kondomeriet og Audi. Totalt stikker Trys lillesøster av med ti priser. Storebror – som i fjor tok storeslem på Gullblyanten – blir stående igjen med fem, der sølv er høyeste valør.

Topper konkurransen:

Her gratulerer Atyp-sjef Hågen Pettersen og Pol-sjef Therese Becke hverandre med gevinsten i reklamekonkurransen Gullblyanten. Foto: Eivor Eriksen

- All honnør til Posten

Daglig leder i Pol, Therese Becke, røper at hun har grått litt i løpet av kvelden. Hun tok over sjefsstolen i byrået i august i fjor.

- Jeg kan ikke ta så mye av æren for det Grand Prix-et, men det som er så fantastisk er den gjengen i Pol som hver eneste dag står opp og leverer gode ting for kundene våre og som alltid forsøker å levere det lille ekstra. Det er en integritet i jobbene som gjøres og en ydmykhet til jobbene vi får som er unik og som jeg elsker, sier hun til Kampanje.

Posten vant Kreativt Forums kundepris i løpet av kvelden og Pol-sjefen kan ikke få skrytt nok av samarbeidet med dem.

- All honnør til en kunde som faktisk går inn og har så stor tillit til byrået sitt og involverer dem på en sånn måte at vi kan presentere dem for en idé som utfordrer dem veldig, og som de sikkert også kjenner litt på når de får den presentert. Men så velger de å stå i det, sier Becke.

- Hvordan skal dere feire i kveld?

- Når man går ut med Grand Prix er det vanskelig å gjøre noe annet enn å la bedriftskortet gå litt varmt, tenker jeg! Er det noe folk fortjener er det å feire all den jobben som er lagt ned.

Gavmilde juryledere:

Christian Hygen (til venstre) og Per Erik Jarl har vært juryeledere i årets Gulltaggen. Deres ambisjon var å dele ut gull i alle kategorier og et Grand Prix, og det har de klart. Foto: Eivor Eriksen

- Får ikke bronse når du vinner VM

I år er det Antis kreative ledere Per Erik Jarl og Christian Hygen som har vært jurypresidenter. De forteller om et omfattende arbeid med flere innsendelser enn på mange år.

- Det virker som det har vært et bra år, rett og slett, sier Per Erik Jarl til Kampanje.

- Det som også er fint er at innsendelsene er jevnt fordelt mellom flere kategorier, så det har vært lettere å gi høy valør også i de kategoriene som tradisjonelt er mindre. I fjor var det veldig få jobber i enkelte kategorier, og da var det vanskelig å gi ut de beste prisene, legger Christian Hygen til.

De har briefet juryene om å se etter kvalitetene i jobbene, ikke lete etter feil. Målet har vært å dele ut gull i alle kategorier, og det har de klart.

- Skal man holde humøret oppe og være samstemte om at her skal vi gi gull, sølv og bronse, så er det viktig å snakke om kvalitetene og ikke bruke tiden på å plukke ting fra hverandre, sier Jar.

Resultatet har blitt en hyggelig fangst for flere byråer, selv om andre har en mer beskjeden fangst enn tidligere.

- For noen er det stang ut og sånn er det noen ganger.

Verken i fjor eller i forfjor ble det delt ut Grand Prix, som er den gjeveste utmerkelsen man kan få i Gullblyanten. Det ville ikke årets juryledere ha noe av.

- Vi tok en diskusjon i forkant av juryeringen med utgangspunkt i en teori om at dersom du vinner et verdensmesterskap, så får du ikke bronse når du kommer i mål. Du får gull, sier Jarl og legger til at det var en naturlig vinner av Grand Prix i år.

- Nivået var såpass høyt at det ikke var noe problem og vi har anbefalt neste års jurypresidenter om å videreføre det, sier han.

- Hvordan kan denne Grand Prix-vinneren inspirere andre og hvordan har den inspirert dere?

- Den har så mange kvaliteter. I Gullblyanten er ikke resultatet så viktig, det er ideen og kreativiteten som premieres, men konsekvensene av valgene som er tatt her har endt opp i noen tydelige resultater. De har fortalt en historie med velvalgte virkemidler som har endt opp med å resonnere i stor grad og tydeliggjøre at Posten er til stede i livene våre også i dag. Den er veldig helstøpt, sier Hygen.

De trekker også frem Atyps jobb for Bufdir som imponerende.

- Den er imponerende på en lite prangende måte. Det er en typisk jobb man har latt seg sjarmere av. Det er lett å være enig i at det er en bra sak, men man har gjort det på en smart måte.

- Den treffer folk i hverdagssituasjoner, som når du sitter og spiser frokost. Det er bra mediebruk også, legger Jarl til.

Gullblyanten 2021Slik fordeler prisene seg på Byrå-Norge

Byrå Grand Prix Gull Sølv Bronse Diplom Totalt
Pol 1 1 4 3 1 10
Atyp   4 1 2 1 8
Morgenstern   3 4   3 10
Nord DDB   2   1 1 4
Anorak   1 2 3 4 10
Anti   1 1 2 4 8
Berghs*   1   1   2
Fuse   1       1
Hyper   1       1
Neue Design   1       1
Reklamekollektivet   1       1
Tante Randi   1       1
Try     1 2 2 5
WAL     1   1 2
SMFB     1     1
Westerdals**     1     1
Kitchen       2   2
Mos       1   1
Per Høj       1   1
Alexander         1 1
Los & Co         1 1

* Berghs School of Communication er representert av Sebastian Pandonis, Folke Kühlhorn og William Röhl med gull, og Pandonis, Kühlhorn, Henrik Billing og Julia Holtback Yeter med bronse.

** Westerdals Oslo Act er representert av Jakob August Andresen og Trym Bjor Aasheim.

Spesialpriser
Kreativt Forums Kundeprisen går til Posten.

«Tett På» (Amedia Medias Salg og Markeds pris for annonser i lokale medier) går til Breakfast for en annonse for SpareBank 1 Modum.

Gullmikken (P4 og Bauer Medias pris for radioreklame) går til kampanjen «Ubudne gjester» for Sector Alarm laget av Anorak og produsert av Sagveien Resort.

Brings DM-pris går til Anti for kampanjen «Veiene skriker» for NAF.

Atypisk gullgrossist på Gullblyanten - tar revansje etter fleip om fusjon