Ukepressen og avishusene inngikk i forrige uke et kompromiss i den årelange striden om moms. Hovedstyret i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sier ja til en lavmomsordning for ukepressen, og ukepressen stiller seg bak nullmomssats for aviser. Dette blir etter all sannsynlighet MBLs budskap til Mediestøtteutvalget, som utreder framtidens mediestøtteordninger på oppdrag fra regjeringen.
MBL, som tidligere avisorganisasjon, og magasin- og ukepressen har vært rykende uenige i momsstriden i mange år. Mens avisene har forsvart sin nullmoms, har kravet fra ukepressen vært at de ønsket den samme nullmomssatsen. Det har ikke avisene villet akseptere, både fordi avisene fryktet dette kunne sette nullmomsen i fare og fordi man da som nå mente at det er store forskjeller mellom avisenes og ukebladenes funksjon og rolle i samfunnet.
- Kjempet siden 1960
Kampanje har snakket med flere i mediemarkedet som er forundret over at ukepressen har forlatt kravet om nullmoms og likebehandling.
Én av dem er den tidligere markante toppsjefen i Hjemmet Mortensen, Erik Amlie. Han forteller til Kampanje at han er overrasket over ukepressens ja til en lavmomsordning, samtidig som de stiller seg bak papiravisenes nullmoms. Som kornsernsjef for Hjemmet Mortensen var han én av de som kjempet hardest for nullmoms for ukepressen.
- I min tid var det essensielt at ukepressen og papiravisene ble likt behandlet. Sånn sett er det overraskende at de nå skiller lag i sin argumentasjon. Ukepressen har kjempet for likebehandling siden 1960, da momsen ble innført, og har holdt på i 50 år. Det er tydelig at de nå skifter strategi, og ser på lavmoms som mer realistisk, sier Amlie til Kampanje.
- Burde ikke gitt seg
Han tror ikke strategiskiftet vil gagne ukepressen i det lange løp.
- Jeg mener det har vært viktig for ukepressen å bli sett på som likeverdig som dagspressen. I dag er nesten alle trykte medier fratatt for moms. Det er egentlig bare løssalgsukepressen som gjenstår. Jeg synes nok at man burde fortsett å argumentere for likebehandling, sier Amlie.
- Tror du ukepressen nå har mistet sin troverdighet i kampen om likebehandling?
- Det tror jeg ikke. Jeg kjenner ikke til hvilke argumenter de har, men de som jobber med saken vurderer nok dette som mer realistisk, svarer den tidligere toppsjefen i Norges største ukebladforlag.
- Årets knefall
Medieorganisasjonen Fagpressen er langt mindre diplomatisk i sin reaksjon på strategiskiftet til ukepressen.
- Dette er utvilsomt det største knefallet i Medie-Norge i 2010. På samme tid har mediekanaler som kjemper for likebehandling nå mistet ett medlem, skriver styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen i et innlegg i Dagens Næringsliv.
- Ukepressen har definert seg selv som en annenrangs mediekanal, mener de to.
Kommentér