I midten av april – da Norge sto midt i det som kunne virke som et uhåndterlig korona-kaos – lanserte FHI og regjeringen appen Smittestopp. Allerede før og under lansering av Smittestopp, som blant annet ble utviklet av selskapet Simula Reserach Laboratory, utrykket mange seg kritisk til smittesporing-appen.
- Her er det flere typer misbruk en teoretisk kan tenke seg. Det ene er såkalt formålsutglidning, at myndighetene vil bruke dataene til noe nytt. Dernest er det at dataene kommer på avveie. Det kan skje på ulike måter, men skrekkscenarioet er at noen får tilgang til og publiserer den sentrale databasen med posisjon- og nærhetsdata, sa NRKbeta-journalist Martin Gundersen da til Kampanje.
Måneden etter gikk over 50 norske eksperter ut mot appen, fordi de blant annet mente datene kunne misbrukes til storstilt overvåkning av samfunnet. Så la Datatilsynet ned forbud mot Smittestopp - som kostet regjeringen 45 millioner kroner, og ble lastet ned av over én million nordmenn - fordi de blant annet mente den brøt med Personvernforordningen.
Ifølge Klassekampen kan det dukke opp en ny app i løpet av få uker, men til Kampanje vil ikke assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen, si konkret hvor de ligger ann med tanke på en relansering av Smittestopp - eller lanseringen av en helt ny app.
- Vi har ikke konkludert med hvilken retning vi skal gå i, det er en vanskelig vurdering fordi vi må velge bort noe av det vi ønsket å oppnå. De endringene som må til krever en del videre- eller nyutvikling, slik at vi trenger å bruke noe mer tid før en relansering er mulig, sier hun.