I dag ble det kjent at Gaute Engbakk har sagt opp sin stilling som konserndirektør for digital utvikling og strategi i Amedia. Det skjer bare to måneder etter at han kom til mediekonsernet. Engbakk forlot i vår stillingen som administrerende direktør i i digitalbyrået Creuna.

- Mindre penger til digitalvekst
Tidligere denne uken skrev Kampanje at ansatte i de Amedia-eide mediehusene mener eierne, Telenor og LO, må bla opp penger til digitaloppkjøp. Kraftig annonsefall og svakere økonomiske resultater har gitt mindre penger til digitalsatsingene. Engbakk forteller at dette er bakteppet for hans avgang:

- Da jeg takket ja til jobben i januar, fikk jeg et mandat som innebar en offensiv digital vekststrategi. I tillegg til ytterligere digital utvikling i mediehusene, skulle det satses på nye digitale tjenester, gjennomføres oppkjøp av digitale virksomheter og det skulle skapes nye, digitale forretningsmodeller. Men så kom annonsefallet, som traff hele Medie-Norge som en kule. Dermed ble det mindre penger til å skape digital vekst og jeg hadde ikke lenger et handlingsrom til å kunne levere det jeg skulle levere. Da tenkte jeg at det var riktig å ta konsekvensene av dette og si opp stillingen, sier Engbakk til Kampanje.

- Handlingsrommet innskrenket
Han bekrefter at det var mer penger og ressurser til digitalsatsinger og oppkjøp da han fikk tilbud om jobben:

- Amedia har tjent godt med penger i flere år. Da annonsefallet traff en samlet avisbransje, ble mitt handlingsrom innskrenket av det, sier Engbakk.

Papiravisenes annonsenedtur var ventet. Men farten har overrasket, erkjenner Engbakk.

- Annonsefallet kom ikke helt uventet, for man har sett lignende utvikling internasjonalt. Likevel ble mange i bransjen overrasket over det kraftige annonsefallet. Jeg trodde jeg ville ha ett til to år på meg til å skape digitalvekst og nye digitale forretningsmodeller. Slik gikk det ikke.

- Nødvendig med oppkjøp
- Hvordan vil du karakterisere samarbeidet med den øvrige konsernledelsen?

- Jeg synes det har kommet inn dyktige folk i konsernledelsen og jeg har vært leder for mange flinke kolleger. Det er synd at mitt opphold i Amedia varte så kort, for jeg så frem til å samarbeide med dem. På den annen side er det viktig for meg å levere resultater og det ville bli vanskelig ettersom mandatet endret seg. Da mener jeg det er bedre at jeg bruker min kompetanse et annet sted.

- Hvordan vil du beskrive Amedias digitale helsetilstand? 

- I løpet av det siste halvåret er det blitt gjort flere gode digitalgrep i mediehusene. Den nye løsningen for innlogging og brukerbetaling, aID, rulles ut i alle avisene i år. Samtidig er det jobbet med flere nye digitale satsinger, som buzzit.no, som ble bygget på under to uker og lansert nå sist fredag. Den har nå passert Aftenposten.no i antallet daglige brukere. Det er altså mange gode digitale initiativ, men for å virkelig skape digital vekst og drive digital forretningsutvikling, er det nødvendig med oppkjøp og bygge organisk vekst.

Tar ferie
Engbakk forteller at han nå tar sommerferie, men at han allerede er i samtaler rundt nye muligheter i jobbmarkedet.

-  Nå skal jeg ha en god sommerferie med familien. Jeg har samtaler med noen aktører, men ingenting er avgjort. Det er mye spennende som skjer i markedet fremover, og kompetanse innenfor digitalt og endringsledelse er etterspurt.