Drøyt fire måneder etter at Linda Nordheim valgte å gå fra byrået, har nordisk konsernsjef Richard Bonner-Davies vinket farvel til den siste rekrutteringsrådgiveren som skulle bistå i å finne den rette kandidaten til å overta jobben.

Bonner-Davies ønsker Kampanje velkommen i et lokale som er preget av den nært forestående «KF-pilsen», som fredag skal avholdes i McCanns lokaler på Aker Brygge. En gjeng med rosa flamingoer får selskap av tørste bransjefolk som nok er spente på hvem som i dag avsløres som ny toppsjef i McCann Oslo.

Les også: Linda Nordheim gir seg som McCann-sjef: - På tide å gå videre

For Richard Bonner-Davies proklamerer at han har lest gjennom over 50 CV-er til aktuelle kandidater og hatt samtaler med 15-16 personer. Og i jakten på den rette kandidaten, ble det tatt i bruk utradisjonelle grep. Kjetil Trys ukjente navnebror ble hentet inn og en film med ham tok av i reklamebransjen.

Les også: Kjetil Try ler godt av McCanns navnebror-kupp

Men når det kom til stykket, trengte ikke Bonner-Davies gå langt for å finne den han mener er rett mann til jobben. Og spurt hvorfor Calle Hägg ble valgt til jobben, forklarer han;

- I januar skjedde jo det at vi plutselig sto uten sjef. De ansatte her i McCann Oslo organiserte seg selv ved å velge en ledergruppe. Og egentlig uten at noen sa noe til meg, ble Calle utnevnt til midlertidig leder. Og jeg tenkte han ville passe.

Etter kort tid ble Hägg spurt om å vurdere rollen som permanent leder, og fikk betenkningstid.

- Men jeg var tydelig at jeg ville fortsette samtalene med andre kandidater slik at jeg var sikker på at han var rett person til jobben.  Men heldigvis fikk jeg bekreftet at valget var rett, sier Bonner-Davies stolt til Kampanje.

Ble midlertidig leder
Han kikker over på Calle Hägg, svensken som har bodd 18 år i Norge, og nå altså skal lede byrået inn i det som forhåpentligvis blir roligere farvann.

I Häggs yrkesbakgrunn ligger blant annet lederjobb i to ulike bedrifter, blant annet i start-ups, og det tror han har spilt positivt inn.

- Jeg tror denne erfaringen har blitt verdsatt i denne prosessen. Da vi helt ut av det blå plutselig sto uten leder i januar, hadde vi jo en avstemning om hvem som skulle være ledere, og den posisjonen jeg fikk da, ga meg og mine kolleger tid til å vurdere om jeg passet til dette, sier han.

Bonner-Davies beskriver hva som skjedde da McCann-gjengen fikk vite at det var Calle Hägg som ble ny byråleder.

- Nordmenn viser som regel ikke mye følelser, men da jeg kunne annonsere at Calle skulle bli McCann-sjef, ble folk så glade! De slo hverandre på ryggen og jublet. Det var et følelsesmessig øyeblikk, beskriver han.

Hägg ble hentet til McCann av Linda Nordheim våren 2017 som rådgiver. Han har også vært leder for produksjonsbyrået Siesta og i reklamebyrået Electricbrandy og har også jobbet i Regnskogfondet.

Leder-kvartett:

Dette er fire av seks ledere som vil utgjøre ledergruppen i McCann fremover. Fra venstre: Simen Hanssen, Mette Løland, Calle Hägg og Tone Helene Angsund. Ikke til stede: Jørgen Lauré og Adam Billyeald. Foto: McCann Oslo

- Gjør det beste ut av situasjonen
Den nyslåtte byrålederen vil ikke dvele for mye rundt alt som skjedde i byrået på tampen av 2017 da Linda Nordheim trakk seg som sjef, og flere andre nøkkelpersoner valgte å gå andre veier. Han beskriver hans opplevelse av situasjonen den gang slik;

- Jeg er en optimistisk og pragmatisk person, så i situasjoner som den byrået befant seg i ved starten av året er innstillingen min å akseptere at slik er det, og gjøre det beste ut av det. Det høres kanskje klisjé ut, men jeg forsøker å se muligheter heller enn problemer, uansett hva som skjer, sier han.

Og Hägg trekker frem hvor viktig støttende kolleger har vært. 

- Hele McCann-gjengen har sammen steppet opp, gitt gass og vi er nå på et bedre sted enn vi har vært på lenge, sier han. 

- Men for å stille et spørsmål kvinner nok får oftere enn menn; hvordan har du tenkt å kombinere lederjobben med familielivet?

- Det første jeg gjorde, var å snakke med kjæresten min gjennom 19 år, for en slik beslutning må jo diskuteres med henne. Jeg er veldig dedikert og vil at dette skal fungere, sier han. På hjemmefronten har han tre barn – hvorav den yngste ble født i fjor høst.

Richard Bonner-Davies trekker frem det sær-nordiske fenomenet at jobb/familie-balanse er såpass viktig.

- Denne balansen er respektert både av kolleger og kunder, og det tror jeg er sunt, sier han.

Mest mannlige ledere
Det er ikke lenge siden tre av fire nordiske ledere var kvinner i McCann-systemet. Nå er dette snudd på hodet. Siden Calle Hägg nå er rekruttert til lederjobben i Norge, og lederne i Sverige og Danmark også er menn, er kjønnsbalansen endret. Nå er det tre menn og én kvinne, kun i Finland er det nå en kvinnelig toppsjef.

- Hva tenker du om kjønnsbalansen blant de nordiske lederne nå?

- Min jobb har vært å finne den rette personen til jobben. Uavhengig om denne er mann eller kvinne. Men det er klart, det er viktig for meg at McCann reflekterer samfunnet og har et nivå av mangfold som reflekterer dette. Og sannheten er at av ni ledere i McCann Norden er fire kvinner.

Nettopp av den grunn trekker han frem at en av de første oppgavene Hägg vil starte med, er jakten på en kreativ leder.

- Og jeg ville vært veldig glad om den nye kreative lederen er en kvinne. Vi trenger en «Fearless girl», sier Richard Bonner-Davies.

Veien fremover
Han beskriver dagens McCann med SDG og Drive som 120 mennesker i et miljø med god energi. Bonner-Davies sier seg enig i det og slenger likeså godt på en «hårete» ambisjon.

- Vi har store ambisjoner for byrået og jeg er spent. For nå er det «Fearless girl» som er «benchmark», sier han.

Calle Hägg avslører at han sammen med lederteamet allerede har staket ut en kurs for byrået og gleder seg til å komme i gang. I påvente av sjefsansettelsen, har byrået fokusert på eksisterende kunder og har holdt igjen pitsj-arbeid etter jul. Men nå skal det bli andre boller, lover han.

- Vi har laget en 100-dagers plan, og den langsiktige planen. Vi er et byrå som er sultent og som er på rett sted for å vokse trinn for trinn, sier han.