Det pågår en het debatt i bloggosfæren som følge av nye brev sendt ut av Forbrukerombudet, der det fremsettes krav om at bloggere som deltar på et arrangement i regi av en næringsdrivende skal merke innlegget som reklame.
- Det er absolutt veldig bra at Forbrukerombudet kommer med tydelige retningslinjer for betalte innlegg og kommersielt samarbeid, men nå har de gått ett steg for langt, sier Thomas Moen i United Bloggers til Kampanje.
Les mer: - Dette er ett steg for langt
- En finurlig greie
Også tidligere VG-direktør Jo Christian Oterhals reagerer på kravet fra Forbrukerombudet. Han mener bloggere risikerer å bli underlagt et strengere regime enn Vær Varsom-plakaten.
- Det fremstår merkelig at man skal merke det som reklame om man deltar på et arrangement. Det synes jeg er en finurlig greie. Det legger strengere krav på bloggere enn Vær Varsom-plakaten gjør på journalister. Hvis det blir som antydet setter det en ny standard for journalister. Det ska være mulig for redaksjonelle bloggere å gå på arrangement uten at det skal oppfattes som reklame, sier han til Kampanje.
- Mange bloggere jobber jo journalistisk?
- Mange gjør jo det, men i det øyeblikket det oppstår et bytteforhold, er det klart at det må merkes og at man er over i en annen sfære. Jeg blogget selv i min tid om foto og ble av og til invitert på arrangement av Sony og Canon, og selv om jeg skrev om utstyret de viste der, drev jeg ikke på med reklame. Det var en form for privat forbrukerjournalistikk. Hadde de derimot gitt meg et kamera, da hadde det vært noe annet.
Stavrum: - To forskjellige ting
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, synes imidlertid ikke brevet er oppsiktsvekkende.
- Vi har veldig god kontakt med Forbrukerombudet. Vi holder hverandre oppdatert på disse områdene. Etter Aftenpostens sak om bloggere og events tidligere i sommer, så er jeg ikke overrasket over dette brevet, sier hun til Kampanje.
Hun avviser at brevet signaliserer nye retningslinjer også for journalister.
- For journalistiske publiseringer ligger det frie redaksjonelle vurderinger. Journalistenes sluttprodukt er journalistikk, og en sammenstilling av vurderinger. Da er det ikke reklame. Det er nok to helt forskjellige ting, sier hun til Kampanje.
- På dette området er det en klar arbeidsdeling mellom ombudet og mediebransjen, basert på at skjult reklame er grunnleggende feil i pressen fordi det går på troverdighet. Forbrukerombudet har tatt for seg bloggerne, men jobber ikke på vårt område i respekt for redaksjonelle vurderinger. Jeg ser ingen åpenbarte grunner til at det skal bli det heller. Mitt inntrykk er at journalister skjønner at hvis de får en fordel av det de publiserer så er det reklame.
Rammer ikke journalister: - Blogging og journalistikk er to helt forskjellige ting, sier pressegeneral Kjersti Løken Stavrum. Foto: Frida Marie Grande.
Kommentér