Navn: Bahare Viken

Alder: 28

Stilling: Redaksjonsleder i NRK

Utdanning: Journalistikk på Høyskolen Kristiania.

Første jobb i bransjen: Jeg hadde praksis som videojournalist i Supernytt, og rett etter det fikk jeg jobb som videoprodusent for Egmont Publishing (nå Storyhouse Egmont).

Hobbyer: Spille piano, trene, pusle og kjøre en lang motorsykkeltur. 

I Kampanje sin faste spalte «Unge Talenter» tar vi hver uke en prat med ett talent under 30 år. Denne ukens talent er Bahare Viken i NRK, som gjerne skulle vært astrofysiker eller astronaut.

- Planen var, hvis jeg ikke fikk jobb etter å ha vært i Egmont, å studere astrofysikk, forteller Bahare Viken til Kampanje.

Viken er utdannet journalist og jobbet under studiene som praktikant i «Supernytt» hvor hun lærte mye om video. Allerede i svært ung alder fikk hun sin første redaktørtittel.

- Videre jobbet jeg som videojournalist i Julia-bladet. Redaktøren i Julia sluttet samtidig som kontrakten min gikk ut, og jeg tok over som redaktør for henne, sier Viken som på det tidspunktet bare var 22 år.

Derfra gikk ferden til stillingen som redaksjonsleder i Det Nye i Egmont, hvor hun også var med på å starte Egmont People. Etter hvert sa hun opp stillingen uten å ha noe annet å gå til. Det resulterte i en sommer i VGTV og 730.no, og en søknad på fotograf- og klipperstilling hos NRK Ung.

- Så ringte NRK meg og spurte om jeg heller ville være profil og programleder, sier Viken. 

Les også: Malin (28) vant mediepris og fikk jobb av kunden: - Hadde allerede gått rundt med et crush på selskapet

Fra programleder til redaksjonsleder
Sist høst var det derfor mange TV-seere som ble kjent med Viken i forbindelse med NRKs valgsendinger der hun blant annet ledet en valgmaraton på NRK P3 og frontet nyhetsavdelingens satsing rettet mot nettopp unge. Når Kampanje snakker med henne har hun akkurat startet i en ny stilling. Hun har fått rollen som redaksjonsleder for NRK Nyheters Ung-satsing. 

- Etter sommeren bestemte vår leder seg for å gjøre noe annet, og da steppet jeg inn som redaksjonsleder, sier hun og forteller at hun ble spurt om å søke på stillingen.

Hun beskriver det som en positiv overraskelse å bli spurt:

- Jeg vet ikke om jeg hadde kommet på idéen om å søke hvis ikke jeg hadde blitt spurt. Man tenker ikke nødvendigvis at man kan gå inn som leder for hele redaksjonen selv. Jeg trengte det ekstra pushet til å faktisk søke, forteller hun.

- Jeg kommer fortsatt til å gjøre ting som programleder og produsere når jeg har tid, sier hun.

På spørsmål om hva som blir det mest spennende i den nye jobben svarer Viken, blant annet, mer personalansvar:

- Jeg skal jo lede noen jeg kjenner veldig godt. Det kan sikkert være problematisk i noen situasjoner, men jeg tenker det er en fordel. Det kan være lettere å åpne seg for en leder man kjenner og har jobbet med tidligere, sier hun.

Les også: Klar for valg-maraton på NRK P3: - De unge blir fort glemt i de politiske debattene

 

Musikkglad:

Bahare Viken har gått musikklinje på skolen, har spilt i korps i ti år og kan spille både tverrfløyte og piano. Til slutt endte hun likevel opp i journalistikken. - Hvis du føler at noe ikke er helt riktig må man ikke være redd for å gjøre noe annet, selv om man tenker at det går imot samfunnet og hva man skal og burde gjøre, sier hun.

Flere skjulte talenter
Viken har mange skjulte talenter, blant annet har hun spilt i korps i ti år. Hun kan spille på tverrfløyte og piano, i tillegg til sang og drill. Selv forteller hun at dersom det er noe hun gjerne skulle kunnet, da lærer hun seg det.

- Jeg har alltid hatt lyst til å ta motorsykkellappen, så nå har jeg gjort det. Jeg tenker sjelden «det skulle jeg ønske jeg gjorde», da gjør jeg det som regel, sier hun.

Hun har gått musikklinje på skolen, men fant etter hvert ut at det var journalistikken hun ville inn i.

- Jeg gjør alltid det som er riktig der og da. Hvis du føler at noe ikke er helt riktig må man ikke være redd for å gjøre noe annet, selv om man tenker at det går imot samfunnet og hva man skal og burde gjøre, legger hun til.

- Vi får en slags unik rolle
- Ser du på deg selv som et talent?

- Det er vanskelig å svare ja på det, sikkert på grunn av janteloven. Det jeg har skjønt er at måten blant annet jeg og andre i redaksjonen lager innhold på er nyskapende og annerledes, og at det gjør at vi får en slags unik rolle som kanskje ikke så mange har tatt før, sier hun.

Hun er spesielt opptatt av at nyheter og politikk skal være for alle.

- Vi må ha alle stemmene som representerer nyhetene også for å treffe de unge, som man kanskje mister litt. De som kanskje ikke forstår alt. På den måten føler jeg vi har et talent for å formidle nyheter på en enklere og mer forståelig måte, vi gjør det mer gøy, interessant og forståelig, legger hun til.

- Noen kan se på det som et talent, eller en ny måte å gjøre ting på. Jeg tror det er en styrke at jeg ikke har jobbet med nyheter hele livet, da ser man ting litt utenifra og skjønner hva det er behov for å forklare litt mer. Det er ikke lenge siden jeg sto utenfor og ikke forsto alt, sier Viken.

Å trekke frem unge talenter er viktig, ifølge Viken, blant annet fordi det kan føre til at andre blir inspirerte:

- Vi trenger å nå yngre og få med oss de unge inn i journalistikken og nyhetsuniverset, samt skape større mangfold blant unge som engasjerer seg. Mangfoldet går ned på journalistikk-studiene, og jeg skjønner ikke helt hvorfor. Da tenker jeg kanskje det hjelper å løfte frem mangfold i talenter, så andre kan kjenne seg igjen og bli inspirerte, utdyper hun.