Lørdag 11. september rydder NRK P3 sendeskjemaet for en 12 timer lang maratonsending om høstens stortingsvalg. Programmet settes i gang klokken ni på morgenen, og gjennom dagen skal små og store politiske saker diskuteres, debatteres og rettes søkelys mot på andre måter.
Bahare Viken og Amir Horori er blant programlederne. Til Kampanje forteller Viken at målet med programmet er at unge skal få lyst til å stemme.
- Vi vil motivere dem gjennom å snakke om saker og gjennom at de forstår politikken bedre, sier Viken.
Idéen til sendingen var det Viken og Horori selv som kom med i en pitsj til NRK. De hadde lyst til å nå ut til nettopp de unge med valginnhold på en underholdende måte.
- 40 prosent av unge stemmer ikke, og det er veldig mange. Unge er engasjerte i mange saker samtidig, man har meninger og snakker om ting på sosiale medier uten kanskje å skjønne at disse meningene handler om politikk, sier Viken og fortsetter:
- Vi vil være en plattform som kan snakke til unge slik at de føler seg sett i den politiske debatten.
Hun mener man kan snakke om politiske saker som er relevante for unge på en forståelig og morsom måte.
- Jeg føler de unge fort blir glemt i de politiske debattene, legger Viken til.
Sendingen kan høres på NRK P3, mP3 eller på nett.
Les også: Frp raser mot Dagbladets valgomat: - Et sørgerlig lavmål
Maratonfølelse, tempo og musikk
Når maraton-sendingen finner sted har forhåndsstemmingen stengt, og det vil kun være mulig å stemme den påfølgende mandagen. Programlederne vil fortelle om og forklare begreper og temaer rundt valget, som for eksempel sperregrensen. Dette, blant annet, skal være med på å gi unge den bakgrunnsinformasjonen de trenger for å selv føle at de er informerte nok til å ta et valg.
- Du skal ha maratonfølelsen når du hører på sendingen. Det er tempo, det er musikk, det er underholdning og vi snakker om temaene på en annen måte, sier Viken og understreker at de ønsker å gjøre politikk både forståelig og gøy.
- Unge skal få motivasjon til å stemme den mandagen, legger hun til.
Hun tror det er nettopp formatet på sendingen som gjør at de skiller seg ut fra de andre valgsendingene.
- Vi er en lenger maratonsending, så det blir et annet type rigg enn de fleste andre kommer til å gjøre. I tillegg skal vi ha mye dialog med publikum både i forkant og underveis. Vi skal svare på spørsmål, ha eksperter i studio, og lytterne skal være med på å forme sendingen vår gjennom det som kommer inn, forteller programlederen.
Gjennom dialog med målgruppen i forkant mener Viken at de har god oversikt over hva unge lurer på og er interessert i.
- Vi skal prøve å svare på det, og vi skal ha ulike innslag og aktiviteter på scenen, sier hun og legger til:
- Vi har to scener, en med studio og en med artister.
Det vil også bli satt opp en stand hvor spørsmålet «Amirite?», eller «am I right?», står sentralt.
- Konseptet blir at utfordringen går til en komiker som ikke vet hva påstanden er, så inviterer vi noen fra publikum til å være motstemmen, forklarer Viken.
Videre forteller hun at komikerne Galvan Mehidi og Amalie Stuve fra «Latterlig politikk» kommer innom for å få i duell, og Lars Nehru Sand kommer for å svare på spørsmål. Artister som Isah og Dutty, Synne Vo og Victoria Nadine skal spille musikk og dele hva som er viktig for dem under valget. I tillegg vil Ahmed Mamow være utegående reporter. Han skal ta tempen på folket på gata underveis i sendingen.
Les også: NRK meldte om «rød bølge» i skolevalget - nå legger de seg flate
- Snakker mer om enn med
For å nå ut til den yngre målgruppen har de måttet tenke litt annerledes. Viken tror også andre kanaler jobber for å nå ut til de unge blant flere, men forteller at de med dette programmet ikke jobber for å nå ut til noen andre.
- Vi skal nå ut til dem blant annet gjennom gjestene vi bruker. Vi inviterer ikke så mange politikere for eksempel, vi snakker mer om enn med dem, sier Viken.
Hun mener politiske svar ofte er mer kompliserte og vanskelige å forstå.
- Det hører man nok av i de andre sendingene og debattene, poengterer hun.
Derfor vil P3 satse på det Viken kaller «morsommere ting», som for eksempel konkurranser og parodier.
- Jeg kommer til å ha i bakhodet at vi må gjøre ting forståelig. Vi må forklare vanskelige ord og begreper. Ingen skal føle seg dumme av å høre på sendingen, sier hun.
- Mange føler seg dumme
Viken tror mange unge kan føle seg dumme fordi de ikke har nok kunnskap om politikk og politiske saker.
- Man trenger ikke vite alt for å stemme, poengterer hun.
- Vi skal gi dem informasjonen de trenger, og ingen skal føle seg dumme. Vi skal gi dem kjøtt på beinet slik at de kan bli med i samtaler som handler om noe politisk og tørre å si hva de mener, kanskje finne ut hva de mener.
Hun mener det viktigste er at man kjenner at man kan gå og stemme selv om man ikke vet mye fra før:
- Jeg tror mange føler seg dumme, til og med de om har peiling. Ingen kan alt, og det er viktig å stemme likevel.
Kommentér