Av Marte Ramborg, byråleder

Kampen om talentene kan være tøff. Flere og flere arbeidsgivere jobber systematisk med employer branding, eller arbeidsgiverattraktivitet, for å lykkes. Store undersøkelser avslører hvilke trender som gjelder. Dem er det bra å vite om. Men for å lykkes, er det viktigere å vite hvem du er som arbeidsgiver.

Det globale arbeidsmarkedet er i utvikling. Vet du hva som er driverne til de nye som kommer inn på jobbmarkedet? Hva som skal til for å tiltrekke seg topptalentene innenfor en bransje? Det vil jo aldri vært ett svar på dette. Folk er forskjellige, de er opptatt av ulike ting, de trenger ikke det samme. Trendene gir deg ikke svaret på hvordan du skal posisjonere din bedrift eller organisasjon. Men de kan gi deg innsikt i hva du har å by på som oppfattes som attraktivt. Og de kan gi deg svaret på om det er noe ved din bedrift som bør endres for å tilpasse dere behovene til dem dere ønsker å ansette.

En av dem som følger godt med på trendene er Richard Mosely*, Universums globale strategiske leder. Jeg hørte ham presentere en Universumstudie basert på svar fra verdens mest attraktive arbeidsgivere, type Apple, IKEA, Volvo, Amazon. Studien baserte seg på over tusen respondenter i 41 land, de fleste i lederposisjoner innen employer branding.  Universums erfaring er at de mest attraktive bedriftene er trendsettere. Det de er opptatt av i dag, indikerer gjerne hva som blir viktig framover.

Her er noen av trendene Universum ser
Bekymringen øker – også hos topplederne
55 prosent av topplederne oppgir at de frykter mangel på riktig kompetanse hindrer innovasjon. 44 prosent tror at de ikke vil kunne vokse som planlagt fordi bedriften ikke får tak i riktig personell. 80 prosent av de spurte i verdens mest attraktive bedrifter, mente at kampen om talentene blir tøffere i det kommende året, ifølge årets Universum-undersøkelse. Uroen er ikke lenger isolert i en HR- eller personalavdeling, eller en avdeling som er spesielt konkurranseutsatt. Bekymringen har nådd topplederne.

Interessen for  employer branding øker
Flere av de spurte sier det blir stadig viktigere å markedsføre sin bedrift eller organisasjon for å tiltrekke seg, beholde og engasjere de riktige ansatte. I 2018 oppga 84 prosent av respondentene at dette var blant deres hovedprioriteringer. Året etter var tallet 89.

Medarbeiderløfter med innhold
Verdens mest attraktive arbeidsplasser har som regel tydelig formulerte medarbeiderløfter. Når de blir spurt om hva som beskriver disse løftene best, kommer «hensikt» (altså ordet som er så lett å latterliggjøre, men som vi likevel må forholde oss til: purpose) øverst. De ansatte skal vite hvorfor de går til akkurat den arbeidsplassen, hva er det vi skal oppnå – sammen?  Nummer to er innovasjon, nummer tre er selskapets forhold til mangfold og inkludering.

Kanaler i endring
Ikke overraskende oppgir employer branding-ansvarlige i verdens mest attraktive bedrifter store endringer i kanalvalg. Sosiale medier, digital annonsering, bruk av video og egen karrieresider på nett øker. Printannonsering går ned.

Hva betyr trendene for deg?
Tilbake til dating-situasjonen. Første bud, som overraskende mange glemmer både på date og som arbeidsgiver; ikke snakk om deg selv hele tida. Andre bud handler om å være den beste versjonen av seg selv. For du skal ikke forsøke å likne på IKEA eller Amazon. Alle vet at det gir kortsiktig gevinst å utgi seg for å være en annen på date.

Det å vite hvordan hvordan de tenker kan være nyttig. Men har det noe å si for din virksomhet? Kanskje, kanskje ikke. De er definitivt en del av din omverdenanalyse. Din plan for hvordan du skal få oppmerksomhet, lojalitet og engasjement fra de rette folka må springe ut fra din virksomhet, kultur og historie. Du skal jo ikke tiltrekke deg alle, bare akkurat de som er riktige. Det er dyrt å ansette feil, det er tap-tap for både den ansatte og bedriften. Det er viktigere med en kulturell match mellom jobbsøker og din organisasjon, enn et trendy medarbeiderløfte. Ifølge en annen studie som Universum har gjort sammen med Insead, HEAD Foundation og MIT er de nye generasjonene x, y og z alle opptatt av hvordan deres personlighet passer inn i selskapet de jobber for. Og selv de store globale selskapene er mer og mer opptatt av skreddersøm, og mindre opptatt av en global enhetlig profil som blir en tvangstrøye.

Å lage en langsiktig og effektiv employer branding-strategi starter alltid med en god analyse, både av omverdenen og av egen bedrifts sterke og svake sider. Employer branding-trendene er bare en bit av dette puslespillet. Det er nyttig å vite om dem, men kan være riktig å gi blaffen i dem.

Interessert i mer?

Last ned vår guide med sju tips for å lykkes med employer branding.

Se våre priseksempler på Employer Branding

Den nyeste rapporten bekrefter trendene: https://universumglobal.com/employer-branding-now-2019/

*Webinaret var basert på fjorårets undersøkelse: https://universumglobal.com/employer-branding-now-2018/

 

Kontakt Marte Ramborg tlf 970 07 199 marte.ramborg@spoonagency.no