Arbeiderpartiet ledet Kulturdepartementet i åtte år under den rødgrønne regjeringen, og ble mot slutten av perioden til stadighet utfordret av Høyre, som ikke trodde på kulturminister Hadia Tajik da hun gang på gang sa at en plattformnøytral lavmoms på åtte prosent ville bli vanskelig å gjennomføre. Nå har de borgerlige tatt over makten, og tar sikte på å innføre den lavmomsen Arbeiderpartiet ikke fikk til i 2016. Samtidig vekker de vrede i Medie-Norge med forslag om kutt i pressestøtten og stopp i lisensveksten til NRK. I sommer gikk Arbeiderpartiet inn for nullmoms, og i dag viste partiet at de mener alvor med sine ambisjoner om å fornye mediepolitikken, da partiets medie- og demokratiutvalg hadde sitt første møte.

- Vi har ganske mye gående nå, så det ikke en enkel sak å bare nedsette et utvalg. Det er mange andre saker vi kunne brukt tid og krefter på, men dette er viktig, sa partileder Jonas Gahr Støre til de fremmøtte i møterommet på Stortinget.

Støre skal ikke selv være en del av utvalget, som skal bestå av følgende personer:

Arild Grande (leder), stortingsrepresentant i familie- og kulturkomiteen

Lisbeth Berg-Hansen, stortingsrepresentant i finanskomiteen

Odd Omland, stortingsrepresentant i næringskomiteen

Anders Opdahl, sjefredaktør i Nordlys

Olav Terje Bergo, økonom/medieleder

Zaineb Al-Samarai, jurist og kommunikasjonsrådgiver

Ulrik Imtiaz Rolfsen, filmregissør

Line Finnøy Bakken, journalist og leder for Arbeiderbevegelsens Presseforbund

Ida Berntsen, student ved Universitetet i Oslo og styreleder i Språkrådet

Andre Nerheim, rådgiver i LO

Gørild Sæland, førstekonsulent på Stortinget

Eirik Aarek, kommunalpolitisk rådgiver i Ap

- Kid-en ser ikke på avisene engang
Støre reflekterte over hvordan mediene endrer seg, som et bakteppe for hvorfor utvalget er opprettet.

- Vi har nedsatt et demokrati- og medieutvalg fordi vi er overbevist om at medier, ytringsfrihet, formidling og meningsdannelse er en del av demokratiets kretsløp. Og det er mange eksempler på at det kretsløpet ikke er plombert og lukket, men i endring. Meninger begynner å strømme på andre måter i samfunnet, og jeg tror at det internasjonale perspektivet ikke kan overdrives. Her er teknologidimensjonen i globaliseringen så enormt sterk at vi ikke overskuer det, sier Støre.

Han fortalte at han selv har følt på kroppen hvordan medievanene endrer seg.

- Vi opplever, vi som har yngre generasjoner tett på oss, at de har medievaner og medieevner som … utfordrer etablerte sannheter om hva som er det vanlige. Når jeg går ned hver morgen og henter fire aviser i postkassen og legger dem stolt på kjøkkenbordet, og ser at han kid-en på 15 ikke ser på dem engang – og han er mer opplyst enn meg om hva som skjer i nyhetsbildet – så er det uttrykk for hva som forandrer seg. Den utviklingen kan vi ikke bremse, men vi må prøve å forstå den og lage politikk for den, sier Støre.

- Ikke noe lite arbeid
Medieutvalget er i tillegg til representantene fra Arbeiderpartiene satt sammen av personer med bakgrunn fra film, språk, litteratur og journalistikk, og målet er at de det kommende året skal bidra til å utforme Arbeiderpartiets bud på en mediepolitikk for framtida. Arbeidet skal munne ut i en innstilling som utvalget vil presentere for Arbeiderpartiets sentralstyre, men også underveis er planen at det skal komme utspill fra medieutvalget.

- Mange av de virkemidlene vi rår over fra Stortinget sin side er utformet i en annen tidsalder, så utfordringen er hvordan vi moderniserer virkemidlene for å sikre at vi styrker journalistikken og det frie ord. Vi skal jobbe med kringkasting, film, språk og litteratur, ytringsfrihet og hvordan vi legger til rette for mangfold i den offentlige samtalen. Hvordan kan vi legge til rette for beskyttelsen av det frie ord, og hvordan jobber vi med å styrke norske aktører i en tøff og krevende internasjonal konkurranse? Det er ikke noe lite arbeid vi skal gå i gang med, sier Arild Grande, som skal lede utvalget.

Tidligere sjefredaktør i Bergensavisen, Olav Terje Bergo, ga Arbeiderpartiet ros for nedsettelsen av utvalget.

- Jeg ble jo redaktør den gangen redaktørene møtte fast i partienes styrende organer, så jeg har fulgt historikken her. Papiravisene ble satt med bly, så det var en litt annen tid. Jeg opplever at vi har behov for å oppgradere og oppdatere kunnskapen og involveringen i mediespørsmål helt til topps i partiet, og det synes jeg du har gitt et veldig tydelig uttrykk for. Jeg håper at dette utvalget virkelig kan bidra betydelig i den prosessen, sier Bergo.

- Stod ikke stille i regjering
Støre ga uttrykk for at han ikke ønsket å bruke tid på å reflektere over hvorfor Arbeiderpartiet ikke tok et initiativ som dette mens de satt i regjering og hadde større makt.

- Det spørsmålet vil jeg overlate til folk som er ute etter å skrive interessante oppgaver på historisk fakultet. Vi driver med fremtiden, så jeg har ikke tenkt å bruke så mye tid på det. Jeg føler at vi var opptatt av mediepolitikk også i de årene vi bestyrte Kulturdepartementet, men utviklingen er slik at du i dag nesten kan si at det var en annen tid. Nå skal vi møte mediepolitikken fra den sittende regjeringen, men også utvikle våre egne politiske forslag og skaffe oss et ordentlig grunnlag for egne meninger når vi skal søke ansvar på nytt. Da må vi gjøre det på en måte som ikke datostempler kunnskapen, for også det dette utvalget kommer opp med, vil bli utfordret med tiden, sier Støre til Kampanje.

- Jeg vil ikke vedgå at vi stod stille på mediepolitikk i de åtte årene, men dette er av de mulighetene opposisjonstiden gir, legger han til.

- Da dere satt med makten mente dere det vanskelig å få innført plattformnøytral lavmoms på åtte prosent, mens dere i opposisjon går enda lenger og vil ha nullmoms. Har Arbeiderpartiet vært lite på banen i mediepolitikken?

- Jeg skal være den første til å erkjenne at det er noe annet å sitte og ta avgjørelsene i departementet og gjennomføre politikken, men Arbeiderpartiet har alltid med seg en kultur for at vi ikke mener ting lettvint. Vi vet at vi kan bli utfordret på å måtte gjennomføre det, og nullmoms-forslaget var en gjennomtenkt konklusjon. Vi måtte jobbe mye for å forstå effekten av det, men mente at det var både riktig og ansvarlig, slik utviklingen er, sier Støre.

- Ikke sikkert nullmoms er endelig
Når det gjelder Arbeiderpartiets avgjørelse om å gå inn for nullmoms på både trykte og digitale medier, et kursskifte som Støre selv gikk i bresjen for i sommer, understreker partilederen at det ikke var noen lett beslutning.

- Arbeiderpartiet er et parti som tradisjonelt forsvarer momsen, fordi det er en så viktig inntektskilde for fellesskapet. Som helseminister erfarte jeg at alle steder jeg reiste var det alltid argumenter mot moms, som jeg spøkefullt sa, «fra bratsj til brokkoli». Hvis bratsj og brokkoli kunne slippe moms, ville det blitt mer bratsj og mer brokkoli, og da ville alt bli bedre. Momsspørsmålet var vanskelig for oss, så da vi endte opp for noen uker siden med å si at vi åpner for nullmoms, så er det et uttrykk for hvordan dette temaet går ganske dypt inn i politikken, sier Støre.

Han minte samtidig om at standpunktet ikke nødvendigvis er inntatt for all evighet – med en parallell til el-bilistenes gunstige skatte- og avgiftsregime.

- Nullmoms var et veldig vanskelig svar å komme til, og jeg er ikke sikker på at det er det endelige. Vi vet lite om hvordan de digitale plattformene vil utvikle seg videre. Vil det utvikles en kultur for betalingsvillighet? Elbiler kjører i dag gratis alle steder, men etter hvert vil man si at det er rimelig at de også betaler noe for slitasjen på veiene. Fordi den teknologiske utviklingen er så omfattende, sliter politikken med at den henger litt på etterskudd, og ofte kommer til konklusjoner som noen ganger nesten er blitt gårsdagens problem. Når man endelig får vedtatt ting, har teknologien bykset framover, sa Støre – før partilederen selv bykset videre til neste møte.