Forrige uke skrev Kampanje om medie- og demokratiutvalget som Arbeiderpartiet har nedsatt for å utforme partiets mediepolitikk for framtida. Utvalget ledes av stortingsrepresentant Arild Grande, og flere andre arbeiderpartipolitikere er med, i tillegg til andre personer tilknyttet medie,- film- og forlagsbransjen. Blant dem er Nordlys-redaktør Anders Opdahl, noe som har fått First House-rådgiver Hans-Christian Vadseth til å reagere. På sin åpne Facebook-profil stiller han spørsmål ved hvordan Opdahl skal klare å ivareta sin og Nordlys´ uavhengighet som medlem av utvalget.

- I mange sammenhenger er journalister og redaktører, med rette, opptatt av integritet og uavhengighet. Jeg kan vanskelig skjønne hvordan Opdahl med troverdighet kan hevde at han ivaretar sin egen og Nordlys sin redaksjonelle uavhengighet når han deltar i utformingen av et politisk partis politikk innenfor et område, skriver Vadseth.

- Undergraver troverdigheten
Vadseth viser til to paragrafer i Vær Varsom-plakaten som han mener Opdahl er på kollisjonskurs med når han engasjerer seg i det partipolitiske utvalget.

2.2. Den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innhold.

2.3. Redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i sammenheng med deres redaksjonelle oppgaver. De må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet. Vis åpenhet om forhold som kan påvirke redaksjonelle medarbeideres habilitet.

- Nå er det kanskje slik at Nordlys uansett vil støtte Aps politikk på alle områder i tykt og tynt. Om det ikke er slik, har Opdahl gjort oppgaven med å overbevise om dette, en god del tyngre, skriver Vadseth.

Han utdyper overfor Kampanje:

- Selv om jeg ikke lenger er redaktør, er jeg levende opptatt av presseetikk. Medias uavhengighet og troverdighet blir angrepet fra mange kanter. Som mediebruker blir jeg bekymret når mediefolk selv undergraver troverdigheten de må ha for å overleve, sier Vadseth til Kampanje.

Kritisk: Som mediebruker blir jeg bekymret når mediefolk selv undergraver troverdigheten de må ha for å overleve, sier Hans-Christian Vadseth, PR-rådgiver og tidligere redaktør. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

- Ville stilt opp for ethvert parti
Opdahl deltok i diskusjonen med Vadseth på Facebook, og har i tillegg skrevet en kommentar på Nordlys sine nettsider hvor han redegjør for engasjementet i medieutvalget.

Her understreker han at det ikke bare er Ap han ville ha gitt råd om mediepolitikk dersom han ble spurt.

- Jeg ville stilt opp for ethvert norsk parti som ønsker råd på det mediepolitiske feltet. Dersom Høyre, Fremskrittspartiet, SV eller et av sentrumspartiene hadde spurt, ville jeg også takket ja. Men nå var det nå en gang slik, at det var Ap som kom på banen. Ideelt sett burde mediepolitikken vært gjenstand for en NOU. Men regjeringen vil ikke løfte mediepolitikken dit, tvert imot. Og da er det riktig å bidra, selv om invitasjonen har et partipolitisk fortegn, sier Opdahl.

Nordlys var tidligere eid av A-pressen (i dag Amedia), og var før partipressens fall en avis med sterke bånd til Arbeiderpartiet. Ifølge Store Norske Leksikon hadde Nordlys avgjørende betydning for fagforeningsbevegelsen i Troms, men ble en uavhengig avis under Ivan Kristoffersens ledelse (politisk redaktør fra 1976, redaktør 1982–97).

- Noen vil mene det er problematisk for en Nordlys-redaktør å rådgi Ap, all den tid noen fortsatt forsøker å klebe partistempelet på vår virksomhet. Kanskje det. Samtidig er det et faktum at Nordlys skilte lag med partiet mens jeg ennå gikk i blå bevernylonbukser på Karasjok barneskole. Det som derimot er riktig, er at Nordlys har et sosialdemokratisk ståsted, og således deler noen av grunnverdiene Ap står for. På samme måte som Dagens Næringsliv er liberal og Aftenposten er konservativ, og deler noen holdninger med andre politiske partier, skriver Opdahl, og fremhever avisens egne, «nordnorske agenda».

- Må stikke fingeren i jorda
Opdahl oppgir mediekrisen og frykten for at lokalavisene, særlig i Nord-Norge, skal forsvinne, som drivkraften for å engasjere seg i mediepolitikken.

- Det er de mediene vi har flest av her i landet, lokalaviser som tradisjonelt har utkommet to til seks dager hver uke, som gjør at jeg nå finner det riktig å innta denne rådgiverrollen. I Nord-Norge utgjør disse avisene den demokratiske ryggraden. Og den står nå i fare for å brekke tvert av, om det ikke etableres en ny, moderne og forsterket mediepolitikk, skriver Opdahl.

Han utdyper overfor Kampanje.

- Vi må stikke fingeren i jorda. Mediene, ikke minst de jeg kjenner best, har alltid drevet marginalt, og er nå i en veldig presset situasjon. Hvis jeg kan bidra til at den situasjonen blir bedre, mener jeg det er riktig å gjøre det, sier Opdahl.

Samtidig erkjenner Nordlys-redaktøren at engasjementet i Arbeiderpartiets medieutvalg byr på noen utfordringer, men han mener det til syvende og sist er riktig av ham å delta.

- Jeg er ikke blind og døv, og ser at engasjementet i utvalget kan ha problematiske sider, særlig med tanke på Nordlys´ historiske tilknytning til Arbeiderpartiet. Men jeg mener det overskygges av at dette handler om noe større og viktigere, sier Opdahl til Kampanje.

- Svekker uavhengigheten
Vadseth er imidlertid ikke alene om å se problemer knyttet til Opdahls engasjement i utvalget. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier følgende om saken:

- Dette utvalget er, så vidt jeg forstår, et partipolitisk utvalg som skal jobbe frem Arbeiderpartiets nye mediepolitikk. Deltagerne i utvalget vil få stor innflytelse over det endelige resultatet. Mediepolitikk er kontroversielt og høyaktuelt, det ser vi tydelig nå i disse dager. Deltagerne må derfor være forberedt på å bli kritisert og også å bli holdt ansvarlig i etterkant, sier Løken Stavrum til Kampanje.

Hun trekker frem noen eksempler på hvilke utfordringer Opdahl kan støte på i arbeidet for utvalget:

- Deltagelsen i utvalget kan skape interessekonflikter med det å skulle levere fritt og uavhengig redaksjonelt innhold underveis i prosessen, det kan påvirke folks oppfatning av hvorvidt reportasjer og kommentarer om dette i avisen er troverdig – og rett og slett skape spørsmål om redaksjonen er fri og uavhengig overfor grupper som ønsker å påvirke det redaksjonelle innholdet. Det er en slik situasjon punktene 2.2. og 2.3. i Vær Varsom-plakaten advarer mot.

Også ekspert på presseetikk og tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen er kritisk til Opdahls deltakelse i utvalget.

- Det er ikke noe nytt at redaktører i den tidligere A-pressen går inn og ut at partiapparatet som i en svingdør. Det er muligens i samsvar med deres eierdefinerte oppdrag, men det svekker i alle tilfelle helt klart deres uavhengighet og integritet. Jeg deler Vadseths påpekning av at dette harmonerer dårlig med Vær Varsom-plakatens ånd og bokstav, sier Olufsen.