I går la Schibsted frem resultatene for tredje kvartal. De viste at det norske mediekonsernet får liten drahjelp fra sine norske virksomheter. Rubrikkportalen Finn vokser ikke lenger like raskt, og nedgangen i annonseinntekter for papirproduktene fortsetter. Omsetningen til Schibsted Norge, som eier avisene VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, falt med 18 millioner kroner til 1,47 milliarder kroner. Overskuddet til Schibsted Norge falt med over 50 millioner kroner, og Schibsted skriver i tredjekvartalsrapporten om «en økt nedgang i annonseinntekter for papir».
Samtidig som Norges største mediehus merker at annonseinntektene på papir svikter, sitter regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet i budsjettforhandlinger med samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre. Regjeringen la i sitt første statsbudsjett frem noen mediepolitiske tiltak som fikk mange i mediebransjen til å reagere:
- Den direkte pressestøtten ble foreslått redusert med 50 millioner kroner
- Det ble foreslått felles lavmoms for papir- og digitalutgivelser på åtte prosent. Ordningen trer neppe i kraft før 2016
- Papiravisene slipper å betale moms de første fem årene, som en overgangsordning
- NRK-lisensen holdes uendret, noe som reelt sett innebærer et kutt, dersom man justerer for prisveksten. Kringkastingssjefen har varslet kutt på 300 millioner kroner som følge av dette
- Må ikke forverre rammevilkårene
Schibsted satser hardt på digital vekst, og har lenge vært opptatt av å få til en felles lavmoms for digitale og analoge utgivelser. Sett i lys av de kraftig fallende annonseinntektene så langt i år, tar imidlertid stadig flere til orde for nullmoms for både digital- og papirutgivelser, noe Schibsted også jobber for.
- Jeg er opptatt av at vi ikke forverrer de rammevilkårene vi har i dag. For Schibsted isolert er det klart at moms er det viktigste temaet, siden få av våre mediehus mottar pressestøtte, men det er klart: å redusere pressestøtten og gjøre det mer krevende på momssiden enn nødvendig, gir oss ikke noen hjelp i den digitale transformasjonen. Vi trenger bare å videreføre det som har vært vellykket siden 1969, det er det vi ber om, sier administrerende direktør i Schibsted Norge, Didrik Munch, til Kampanje.
Optimist: - Jeg tror det til syvende og sist skal være et godt håp om å få igjennom nullmoms, sier administrerende direktør i Schibsted Norge, Didrik Munch. Foto: Anders B. Bisgaard.
1969 var året da pressestøtten ble opprettet i Norge, og den har siden vært gitt i to former: direkte pressestøtte, i form av et produksjonstilskudd til lokalaviser, nummer to-aviser og meningsbærende riksaviser, og indirekte pressestøtte i form av momsfritak for alle aviser. Nettaviser har imidlertid så langt vært nødt til å betale 25 prosent moms, og det er denne skjevheten man tar sikte på å rette opp med et nytt momsregime som skal behandle papir- og digitalutgivelser likt.
KrF har sagt at de ønsker nullmoms, og i begynnelsen av måneden gikk også Venstre ut i et innlegg i Dagens Næringsliv og sa «Ja til nullmoms». Ingenting er imidlertid avklart før budsjettforhandlingene er over. KrF og Venstre har mange hjertesaker de gjerne vil ha gjennomslag for, og mediepolitikken kan bli ofret til fordel for andre formål.
- Argumenterer for vår sak
Munch bekrefter at Schibsted har vært i kontakt med Venstre og KrF, som er i en nøkkelposisjon i forhandlingene.
- Ja, sier Munch.
- Dere er inne og legger press på disse partiene?
- Vi legger ikke press, men vi prøver å argumentere for vår sak der vi synes at det kan være fornuftig. Der er både regjeringspartiene, opposisjonen, KrF og Venstre viktige, sier Munch.
Han føler de har fått gehør hos KrF og Venstre for ønsket om nullmoms.
- Jeg føler de lytter med interesse, og de har vel også kommunisert at de langt på vei har forståelse for synspunktene våre.
- Har du tro på at regjeringen til slutt lander på nullmoms?
- Jeg håper det i hvert fall – og tror det til syvende og sist skal være et godt håp om å få igjennom nullmoms, sier Munch.
- Løsning uten nullmoms utenkelig
Også konsernsjef Are Stokstad i Amedia holder tett kontakt med det politiske miljøet i disse dager.
- Vi snakker med alle, og alle vet veldig godt hva vi mener, sier Stokstad til Kampanje.
- Tror du på nullmoms?
- Hvis man mener noe med mediepolitikken, er det utenkelig å lage en løsning uten nullmoms digitalt og på papir, for å støtte bransjen i disse krevende transformasjonsårene. Dette er ren understøttelse av journalistisk virksomhet, sier Stokstad.
- Du lovet en rose til Widvey dersom hun fikk innført lavmoms. Har den visnet?
- Det er resultatene som teller. Det er dem vi venter på. Rosen visnet under fremleggelsen av statsbudsjettet.
- Hvorfor gjorde den det?
- Den ene grunnen var innføringen av moms på papir, Widvey hadde ikke tatt inn over seg de siste, negative spiralene i denne delen av mediebransjen. Den andre var at avgrensingene gjorde at forslaget i ytterste konsekvens ble meningsløst, sier Stokstad.
Stiller krav: - Hvis man mener noe med mediepolitikken, er det utenkelig å lage en løsning uten nullmoms digitalt og på papir, sier Are Stokstad i Amedia. Foto: Anders Bisgaard
- Alvorlig og prekær situasjon
Nestleder i Venstre, Terje Breivik, har fulgt dagens resultatfremleggelser med bekymret mine.
- Tallene viser bare hvor alvorlig og prekær situasjonen er for norske medier. Det er særlig svikten i annonseinntektene, som nå igjen er blitt enda verre, som gjør at svært mange mediehus har det veldig tøft – enten de er store eller små, sier Breivik til Kampanje.
- Gjør de svake resultatene det enda viktigere å unngå mediemoms og kutt i pressestøtten?
- Ja, dessverre. Det at situasjonen igjen blir betydelig verre, gjør at både nullmoms og reversering av kutt i pressestøtten er ytterligere aktualisert og enda viktigere.
- På vegne av Venstre sa du ja til nullmoms i et innlegg i DN for litt siden. Hvor hardt kommer dere til å stå på kravene i budsjettforhandlingene?
- Det er vanskelig å vekte. Men at mediepolitikk er et av de viktige temaene, er hevet over enhver tvil, sier Breivik.
- For mye negativt fra regjeringen
I dag legger KrF frem sitt alternative statsbudsjett for 2015, og på det mediepolitiske området vil partiet foreslå nullmoms for både nett- og papiraviser fra neste år. KrF blåser dermed av regjeringens forslag om lavmoms på åtte prosent for nettaviser fra og med 2016 og for papiraviser fra 2021. Partiet avviser også blankt regjeringens forslag om å kutte pressestøtten med 50 millioner kroner. Også regjeringens NRK-forslag er KrF lunken til.
- Vi er opptatt av å sette et positivt fortegn foran mediepolitikk, det har kommet altfor mye negativt fra regjeringen. Vi går for nullmoms, som det nå er flertall for på Stortinget, og vi ønsker å reversere kuttet på 50 millioner kroner i pressestøtten. Vi ble veldig provosert da regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett valgte å ta omkamp om pressestøtten, sier mediepolitisk talsperson for KrF, Geir Jørgen Bekkevold, til Kampanje.
Han registrer at toppsjefer i mediebransjen fester lit til at KrF og Venstre sikrer flertall for nullmoms og parkerer kuttet i produksjonstilskuddet.
Skal forhandle: - Nå må Stortinget sørge for å gi mediene den rette medisinen, sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
- Klokt å lytte til flertallet
I budsjettforhandlingene blir det utvilsomt sverdslag om nullmoms, kutt i pressestøtten og nullvekst for NRK. Bekkevold vil ikke si hvilken av de tre sakene som viktigst for KrF.
- Det er den totale rammen for mediepolitikken Kristelig Folkeparti er opptatt av. Jeg kan derfor ikke peke ut én enkelt mediepolitisk sak. Vi ønsker en helhetlig mediepolitikk, sier Bekkevold.
- Hvis regjeringspartiene står hardt på lavmoms og kutt i pressestøtten, vil KrF da gå sammen med de rødgrønne partiene for å sikre flertall?
- Jeg tror jeg vil svare slik: Regjeringen vet hvor flertallet på Stortinget ligger i denne saken, og da vil det være klokt av regjeringen å lytte til det flertallet sier.
- Hvordan tror du striden om moms ender på Stortinget?
- Jeg er først og fremst glad for at KrF har tatt et riktig standpunkt om momsen, et standpunkt som er basert på en analyse av virkeligheten i mediebransjen. Nå må Stortinget sørge for å gi mediene den rette medisinen, sier Bekkevold.
Kommentér