Schibsted Future Report er tittelen på den 88 sider lange framtidsrapporten Schibsted har satt sammen, og som skal være en spydspiss inn mot fremtiden for det norske konsernet som har selskaper i 29 land.

Konserndirektør Lena K. Samuelsson, tidligere sjefredaktør i Svenska Dagbladet, mener rapporten gir et godt bilde av hvor konsernet er på vei.

- Hele bransjen vår går gjennom en stor forandring, og Schibsted Future Report er vår måte å skape et felles bilde av de trendene, utfordringene og mulighetene som ligger foran oss. Det er også stort etterspørsel etter menneskene i Schibsted til internasjonale konferanser og som foredragsholdere i ulike sammenhenger. Dette er en måte for oss å samle kunnskapen vår og dele på den, sier hun til Kampanje.

- Et bra verktøy
Rapporten har blitt et svært internt prosjekt, der store deler av innholdet er forfattet av Schibsted-ansatte verden rundt.

- Jeg har vært journalist og sjefredaktør i hele mitt liv, og det å ha tilgang til et konsern med så mange kloke og spennende mennesker, er et privilegium. Fremtidsrapporten består blant annet av rapporter fra vår strategiavdeling, men vi har også løftet inn et antall skribenter, ikke bare fra redaktørsiden, som skriver egne kommentarer om nye verktøy, entreprenørskap og journalistikk, sier Samuelsson.

- Dette er også en veldig bra måte å fortelle om hva Schibsted er i dag. Det finnes nesten 7000 ansatte i Schibsted i 29 land og må finne en måte å kommunisere med dem på. Da tror jeg Schibsted Future Report kan være et veldig bra verktøy.

Fem digitaltrender
Schibsted trekker frem fem trender som driver den digitale transformasjonen. «The Internet of Things» handler om at fysiske objekter blir «smarte» ved at de kobles opp mot internett og innhenter, sender eller mottar informasjon, «The Democratisation of Smartphones» om utbredelsen av smarttelefoner, «Identified Web» om at brukere knyttes opp mot en digital identitet, «Advanced Data Analytics» om å knekke brukerdataen som samles inn, og «Smart Devices» om teknologi vi kler på oss.

Konsernet trekker også frem tre trender som vil påvirke veksten fremover, der den første er at det har blitt lettere å gründe og finne finansiering til nye selskap. Schibsted peker også på fremveksten av en ny dele-økonomi, der man skal leie, ikke eie, og til sist på «Digital Natives», den nye generasjonen brukere som har vokst opp i en digital verden.

- Personlig synes jeg trendene om «The Sharing Economy» er veldig spennende. Det er en ny måte å se en virksomhet på. Også større trender som man ikke tenker på i det daglige, som «The Internet of Things», som handler om at alt er online og målbart hele tiden, er superspennende og vekker veldig mange nye tanker.

- Mye av dette er jo her allerede nå?

- Ja, og vi forsøker ikke å avsløre noe som er helt nytt. Det handler om hvordan disse trendene kommer til å påvirke oss. Det er tanken bak denne rapporten. Man har snakket lenge om Digital Natives, og det som er interessant nå er at de ikke er små barn lenger, men voksne i arbeidslivet. Hvordan påvirker det vår arbeidssituasjon? Den digitale transformasjonen handler om alt, hvordan vi interagerer, knytter kontakter og arbeider. Da er det naturlig for Schibsted å spørre hvor dette skal lede og hva som finnes av tanker i selskapet.

Fronter fremtidsrapport: Lena K. Samuelsson er ansvarlig for CSR (corporate social responsibility), kulturbygging og for konsernets kommunikasjon. Foto: Malin Hoelstad

Presentert på ledermøte

Rapporten ble første gang presentert for 250 ledere i Schibsted forrige uke.

- De tok veldig godt imot rapporten. Det var mye engasjement. Og det er klart, dette er jo vårt eget produkt. Tekstene er våre, nesten alle bildene er våre. Det er ikke noe vi bare har kjøpt inn.

- Har det vært vanskelig å samle hele Schibsted i en rapport, når selskapet driver med så mye forskjellig i så mange land?

- Schibsted er jo utrolig logisk satt sammen. Christian Schibsted skapte i sin tid en arena der en kunne få tilgang til kunnskap og informasjon, kjøpe og selge saker eller reklamere for ulike tjenester. Det er det samme vi gjør i dag. Vi har våre mediehus, våre classified-sider og ulike smarte nettjenester, og i midten er det et menneske. Det er det vi mener med «Empowering People In Their Daily Lives».