I går presenterte kulturminister Thorild Widvey sitt forslag til ny digital lavmoms, men ikke alle mediehusene ser ut til å få ta del i ordningen. I hvert fall ikke slik den er formulert i forslaget til statsbudsjett for neste år.
Les også: Lavmoms tidligst i 2016
I går kunne regjeringen fortelle at den har til hensikt å innføre «en felles lav merverdiavgiftssats på åtte prosent for papiraviser og elektroniske aviser», og dermed reageres det både fra tv-bransjen, Fagpressen og Norsk Tidsskriftforening. I tillegg mener også Amedias konsernsjef, Are Stokstad, at begrepsbruken blir for smal.
- Det er uklart hvilke digitale tjenester fra mediene regjeringen egentlig mener vil bli omfattet av et nytt momsregime. Vi tar for gitt at regjeringen vil gå til ESA med et forslag til en gjennomgående digital lavmoms for alt redaksjonelt innhold som mediene selger til mediebrukerne på alle tilgjengelige plattformer. Alt annet vil bety at man viderefører et problem snarere enn å løse det, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia.
- Er det redaksjonelle produkter i Amedia som vil falle utenfor?
- Hele vårt digitaliseringsprogram av abonnentsmodellen dreier seg om å levere betalt innhold pakketert i formater både som e-avis og uavhengig av en kopi av det tradisjonelle papirformatet. Dette vil ramme alle våre aviser. Derfor kan jeg ikke tro at ministeren virkelig mener å innføre en så streng avgrensning, sier Stokstad til Kampanje.
- For strengt: - Jeg kan ikke tro at ministeren virkelig mener å innføre en så streng avgrensning, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia til Kampanje.
Heller ikke TV 2-sjef Alf Hildrum tror hans mediehus vil få nyte godt av regjeringens forslag om lavmoms, slik det i dag er formulert.
- Nei, ikke slik det ser ut nå. Det snakkes hele tiden om aviser, og det er vanskelig å se at de tenker på TV 2. Det betyr at avisenes tv- og videosatsinger skal omfattes av ordningen, mens TV 2 hovedkanalen og TV 2 Nyhetskanalen ikke skal omfattes, sier Hildrum.
- Tv-henvisninger overalt
TV 2-sjefen mener regjeringen «forsømmer mulighetene til å likestille redaksjonelle produkter» med dette forslaget.
- Regjeringen legger en ramme som ikke imøtekommer at disse produktene kommer til å bli likere i fremtiden. De vil i tillegg bli distribuert med den samme teknologien. Ser du på alle nettavisene i dag, så er det tv-henvisninger til statsbudsjettet overalt, og det illustrerer poenget vårt. Levende bilder vil være en del av tilbudet til avishusene fremover, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2, Alf Hildrum, til Kampanje
TV 2-sjefen mener derfor det nye momsregime Widvey legger opp til både «diskriminerer » og er «konkurransevridende»
- Frykter du en konkurransevridning her?
- Det er ikke noe problem i dag, men i det tidsperspektivet vi legger til grunn kommer dette til å bli produkter som selges på det samme markedet i fremtiden og sånn sett er det diskriminerende og ikke noe bra for TV 2. Det vil gi avishusene en stor konkurransefordel, sier Hildrum
Satt på spissen vil nemlig VG, Aftenposten og de store regionavisene nyte godt av en lavere enn moms enn TV 2 med 25 prosent merverdiavgift på et produkt som TV 2 Sumo og åtte prosent på et produkt fra VG og Aftenposten.
- Har du noe håp om at TV 2 kan komme inn i lavmomsordningen?
- Vi har ikke bare et håp, men tillit til at Stortinget ser dette og forstår problemstillingen rundt det å behandle redaksjonelle produkter ulikt. Det sies at det skal jobbe med en avgrensning, men det vil alltid være utfordringer når du lager regler om hvilke produkter som skal være med og hvilke som ikke skal være med, sier Hildrum.
Les også: VGTV satser på dokumentarer
- Må definere e-aviser
I forslaget til statsbudsjettet sier regjeringen at de skal jobbe med en avgrensning om hva skal ligge under elektroniske aviser.
- Vi vil i prosessen med ESA vurdere nærmere hvordan vi skal definere e-aviser, sa kulturminister Thorhild Widvey i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet.
Men det er ikke bare TV 2 som vrakes i kulturministerens moms-ordning. Også ukepressen, fagpressen og tidsskrifter faller utenfor.
- Regjeringen bryter med en over 40 år lang tradisjon med momsfritak. Det er langt fra det mediebransjen trenger. Vi mener det er viktig å beholde fritaket og utvide det til å omfatte digitale utgivelser av både aviser og tidsskrift. Vi oppfatter at det er et flertall for dette på Stortinget, sier administrerende direktør i Fagpressen, Elin Floberghagen.
Fagpressen og Norsk tidsskriftforening representerer til sammen 300 norske tidsskrifter og fagmedier.
- Vi er skuffet over regjeringens håndtering av merverdiavgift for medier. Mva-fritaket for både aviser og tidsskrift har bidratt til et stort og verdifullt mediemangfold. Vi setter vår lit til at partiene gjennom forhandlinger kommer til et annet og bedre svar, nemlig utvidet momsfritak for avis og tidsskrift, uavhengig av plattform, sier Bente Riise, leder i Norsk tidsskriftforening.
I forslaget til statsbudsjett heter det at regjeringen «vil vurdere nærmere hvordan e-aviser skal avgrenses» og at disse avgrensingene skal bli utarbeidet av Finansdepartementet i samråd med Kulturdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
En ordning med digital lavmoms har i tillegg en lang prosessuell vei å gå med høringsrunder og notifisering og godkjenning i ESA. Regjeringen tror derfor et «realistisk innføringstidspunkt» først vil være 1. januar 2016.
- Skuffet: Både Elin Floberghagen og Berit Riise er skuffet over å ha blitt utelatt i den nye moms-ordningen til regjeringen.
Kommentér