I dag ble det kjent at William Nygaard ønsker å fratre som styreleder for NRK på generalforsamlingen 10. juni. Han begrunner avgangen med at en ny regjering «fortjener friskt blod» og at han ønsker å stå fritt som styreleder i norske PEN (internasjonal forening som kjemper for forfattere og andre skribenters ytringsfrihet, red. anmerkning). Nygaard avviser kategorisk at han trekker seg på grunn av strid med den nye kulturministeren, Thorhild Widvey, som har varslet en grundig gjennomgang av NRKs rammebetingelser, finansiering og satsing fremover. Nygaard ble utnevnt som styreleder i NRK av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) i 2010.
- Det er på ingen måte noen konflikt bak min beslutning. Jeg har meddelt Kulturdepartementet at jeg ønsker å fratre fordi jeg har et behov for å være enda mer uavhengig som leder av norske PEN. Jeg ønsker å stå like fritt som jeg gjorde som konsernsjef i Aschehoug. Jeg vil også tro at det vil være god symbolpolitikk å gjøre utskiftninger i styret nå, sier Nygaard til Kampanje.
- Kommer det flere utskiftninger i styret på generalforsamlingen 10. juni?
- Jeg vil tro det, men det vet jeg ikke.
- Vil regjeringen ha din etterfølger på plass da?
- Ja, det vil den.
Det bekrefter også kulturminister Thorhild Widvey overfor Kampanje i ettermiddag. Hun vil imidlertid ikke kommentere hvorvidt flere styremedlemmer byttes ut.
Les mer: Jobber med ny NRK-kabal
Frykter ikke for NRK-fremtiden
Den nye regjeringen og NRK-ledelsen fikk en tøff start på sitt samarbeid. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var ikke fornøyd med Høyre/Frp-regjeringens lisenspåslag, som gir statskanalen en inntektsvekst på 85,5 millioner kroner i 2014, som er 28 millioner mindre enn det tidligere kulturminister Hadia Tajik foreslo i den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014.
- Jeg er veldig skuffet, sa Eriksen til Kampanje.
Etter maktskiftet varslet den nye kulturministeren en ny stortingsmelding om NRK som blant annet vil vurdere lisensens fremtid. I dag får statskanalen fem milliarder kroner i lisensinntekter årlig. På spørsmål om Nygaard er bekymret for den fremtidige finansieringen av NRK, svarer han slik:
- Det overordnede er NRKs rolle i fremtiden hvor finansieringformen må sikre et sterkt og uavhengig NRK, et NRK som er en garantist for ytringsfrihet og fri pressekultur i Norge. Jeg kan ikke tenke meg at det nye regimet vil eller tør å endre det tverrpolitiske prosjektet som NRK har vært og er, sier Nygaard.
- Tror du NRK-lisensen kommer helskinnet gjennom den politiske kverna?
- Lisens eller annen finansiering er egentlig underordnet. Det som er og blir viktig er en finansiering som sikrer NRK som allmennkringkaster. Det finnes absolutt andre måter å finansiere NRK på, noe regjeringens stortingsmelding om NRK vil drøfte.
- Hva har vært dine viktigste utfordringer som styreleder i NRK?
- Å sikre gode rammebetingelser for NRK. Jeg er på vei hjem fra et samfunn hvor pressen er i full oppløsning. Her i Tyrkia kunne en sterk allmennkringkaster spilt en viktig rolle nå, forteller Nygaard, som har vært på en konferanse om ytringsfrihet i Istanbul.
- Hva blir de viktigste oppgavene til din etterfølger?
- Å skape en forstålse for NRKs samfunnsoppdrag og viktigheten av gode rammebetingelser. Samtidig må den nye styrelederen være åpen for å gjennomgå rammebetingelsene, slik den nye stortingsmeldingen legger opp til. Men den nye styrelederen må være oppmerksom på alt som kan innskrenke NRKs samfunnsoppdrag og rammebetingelser, sier han.
- NRK står sterkere enn noensinne
Kulturminister Thorhild Widvey har kommet med flere kontroversielle utspill om NRK etter at hun overtok statsrådskontoret etter Hadia Tajik. Blant annet om NRKs satsing på tjenesten Yr.no:
- Skal man bruke lisenspenger på å produsere det? Det er et spørsmål som man må stille seg. Jeg tror det er viktig å gå opp den løypa og ha noen prinsipper på hva man skal gjøre i framtiden, sa kulturministeren til VG.
- Jeg er overrasket over det synspunktet fordi Kulturdepartementet tidligere veldig tydelig har definert Yr som en del av NRKs allmennkringkastingsoppdrag, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje om uttalelsene.
Avtroppende styreleder William Nygaard er diplomatisk når han kommenterer kulturministerens uttalelser om NRK:
- Jeg velger å tro at flere av uttalelsene beror på misforståelser. Slike spørsmål vil bli avklart i den nye stortingsmeldingen om NRK. Jeg synes regjeringen har grepet an dette på en god måte, sier Nygaard til Kampanje i dag.
Han mener NRK som allmennkringkaster står sterkere enn noensinne.
- NRK har aldri noen gang stått så sterkt. Det er høy oppslutning om NRK i befolkningen og aldri har tilfredsheten vært høyere. På konferansen her nede i Tyrkia ble det presentert en undersøkelse som viser at Norge, Sverige og Nederland ligger på topp i verden når det gjelder vilkårene for pressefrihet. At NRK spiller en viktig rolle for ytringsfriheten i Norge og for vårt demokrati er det ingen tvil om, sier Nygaard.
Ga Åmås en leksjon
En av William Nygaards viktigste beslutninger som styreleder i NRK i fire år, var ansettelsen av Thor Gjermund Eriksen som ny kringkastingssjef. Rett før ansettelsen kom flere med signaler om at det kunne komme nok en kringkastingssjef med partiboka i orden og at det var kulturministeren som ville peke ut den neste NRK-sjefen. Statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, uttalte som kulturredaktør i Aftenposten i 2012 at han trodde daværende kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil velge en erfaren kvinne til Norges viktigste og mektigste mediestilling.
- Dette er langt viktigere i 2013 enn eventuell partitilhørighet, sa Åmås til Aftenposten. Denne analysen og lignende oppslag om kulturministerens rolle i jakten på NRK-sjef i blant annet Dagbladet og Dagens Næringsliv, overrasket William Nygaard.
- Jeg fortalte Knut Olav Åmås hva jeg mente om hans kommentar om kulturministerens rolle. Til Dagbladets redaktør likeså. Det er nå en gang slik at medier tror på det konspiratoriske, men blir opphisset over brudd på det prinsipielle. Den tiden da politikerne ansatte kringkastingssjefer er forbi. Ansettelsen vil skje på en korrekt og formell måte i henhold til styrets fullmakter og NRKs egne vedtekter. Dette er viktig fordi NRK er landets fremste mediale garantist for det frie ord. Politisk innblanding hører ikke hjemme her, sa Nygaard til Kampanje den gangen.
Les mer: Lar ikke Tajik peke ut NRK-sjef
Kommentér