Når krysser en journalist grensen mellom å være observatør og aktør? Kan et tv-team dokumentere et lovbrudd uten selv å være delaktige i lovbruddet? Og plikter ikke enhver borger å stanse et lovbrudd hvis de er vitne til det?

Dette er noen av de prinsipielt viktige spørsmålene som kan reises etter at dokumentarprogrammet Insider på Max var flue på veggen mens profesjonelle sykkeltyver var på ”jobb”. Forsikringsselskapet If har varslet politianmeldelse mot kanalen, og Trude Buanes, eieren av en av syklene, reagerer kraftig på at tyveriet ble filmet.

Det siste er lett å forstå. Å se sin egen sykkel bli stjålet utenfor sitt eget hus er opplagt frustrerende og tøft. Vår vurdering er likevel at det er medias oppgave å eksponere og avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, og denne dokumentaren gjør nettopp det. Selve tyveriet utgjør en mindre del av programmet, men viser med hvilken selvfølgelighet og rutine disse bandene opererer, og hvordan det oppleves som total risikofritt å bedrive denne typen kriminalitet. I tillegg belyser programmet hvordan vi alle kan sikre verdiene våre bedre, og ikke minst hvor lett det er å bli heler gjennom en annonse på Finn.

For her er vi ved sakens kjerne. Vinningskriminalitet er anslått å koste samfunnet 8,6 milliarder kroner i året, og de fleste vil skrive under på at de føler fullstendig avmakt overfor slike hverdagstyverier. Å anmelde et sykkeltyveri til politiet blir betraktet som en vits - en formalitet man må gjennom for å få forsikringspengene. Insider bidrar til å belyse dette samfunnsproblemet på en ny og oppsiktsvekkende måte, og vil forhåpentligvis skape debatt og bevisstgjøring. Jeg mener det rettferdiggjør den kontroversielle journalistiske metoden.

Det er en av Norges mest erfarne dokumentar-redaksjoner som har produsert Insider. Dette er journalister og researchere som har lang erfaring fra Dagsrevyen og Brennpunkt i NRK og Dokument 2 i TV 2. De har tidligere avslørt både smuglere og pedofile, og har et bredt nettverk i den norske underverdenen. Deres spisskompetanse er å komme på innsiden av disse miljøene, og jeg mener dette gir en unik forståelse av hvilke utfordringer vi som samfunn står overfor. Dette er ikke et underholdningsprogram, men en sterk dokumentar fra et bunnsolid redaksjonelt miljø.

Vi har fått klare garantier fra redaksjonen om at de utelukkende har fulgt og dokumentert allerede planlagte raid, og at de ikke på noen måte har påvirket eller tilrettelagt for disse tyveriene. Ingen sykkel er stjålet i den hensikt å lage tv-program.

Vi har helt sammenfallende interesser med både If og sykkel-eieren i denne saken. Dersom politiet skulle etterforske dette forholdet, ville det trolig være første gang et sykkeltyveri blir etterforsket i Norge. Det burde være et stort tankekors for både sykkel-eiere, forsikringsselskaper, politi og politiske myndigheter.

Harald Strømme er administrerende direktør i SBS Discovery og TVNorge. Denne kommentaren ble opprinnelig publisert på Strømmes egen blogg og er gjengitt med tillatelse.