For en uke siden la finansminister Siv Jensen fram tilleggsproposisjonen for statsbudsjettet 2014. Da ble det kjent at Høyre/Frp-regjeringen vil kutte den direkte pressestøtten med 50 millioner kroner sammenlignet med hva de rødgrønne foreslo da den la fram sitt siste statsbudsjett i begynnelsen av oktober. De rødgrønne foreslo en pressestøttetildeling på 331,8 millioner kroner. Høyre og Frp ønsket å redusere dette til 281,7 millioner kroner. Forslaget innebar et kutt på 26 millioner kroner sammenlignet med hva som ble bevilget i pressestøtte i år, i tillegg til at de rødgrønnes foreslåtte økning på 24 millioner i 2014 fjernes hvis Høyre og Frp fikk det som de ville.
Det får de ikke. For nå har regjeringspartiene blitt enige med støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti om budsjettet for neste år og ifølge TV 2 innebærer blant annet budsjettavtalen at pressestøtten økes med 26,5 millioner kroner. Det vil si fra 281,7 millioner kroner til 308,2 millioner kroner.
Det er på nivå med støtten i 2013, men er 24 millioner kroner mindre enn det Stoltenberg-regjeringen la opp til i sitt forslag til statsbudsjett for neste år.
- Forsto alvoret
Sjefredaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen er imidlertid fornøyd med at regjeringens kuttplaner skrinlegges.
- Dette betyr at støtten står stille og det er veldig positivt sammenlignet med regjeringens forslag. Jeg er veldig glad for at Venstre og Kristelig Folkepart åpenbart forsto alvoret i regjeringens forslag om å kutte støtten. Jeg tror folk forstår at man ikke kan minke musklene til lokalavisene og de meningsbærende avisene samtidig som man skal øke den digitale innovasjonstakten, sier Braanen til Kampanje.
- Jo, dette er gode nyheter, sier han.
- Avgjørende
Mediebedriftenes Landsforening (MBL) er også fornøyd med at produksjonstilskuddet blir på 2013-nivå og at kuttet stanses.
- Det er svært positivt at Venstre og KrF har sikret pressestøtten på årets nivå. Dette er avgjørende for å sikre at aviser som mottar støtte kan fortsette utviklingen i digital retning, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL, i en pressemelding.
Da kulturminister Thorhild Widvey presenterte kulturbudsjettet forrige uke, kommenterte hun nedskjæringene i pressestøtten slik:
- Det er ikke noe mål for oss å fjerne pressestøtten. Det har det aldri vært. Regjeringen har ikke sagt at all pressestøtte skal forsvinne, sa Widvey til Kampanje under pressekonferansen i Kulturdepartementet.
Les mer: - Vil skåne dem som sliter mest
Statssekretær Knut Olav Åmås mente de foreslåtte kuttene i pressestøtten ikke ville svekke meningsmangfoldet.
- Vi har gjort simuleringer som ikke viser dramatiske konsekvenser av justeringen, sa han til Kampanje.
Les mer: Åmås forsvarer pressestøttekutt
Nå kan simuleringene inntil videre puttes i skuffen.
Kommentér