Det kan være snakk om dager før et eventuelt salg av Dagbladet til Aller kan være en realitet. Allerede denne uken er det klart for et styremøte i Aller Media Norge, og etter det Kampanje har fått rede på, skal dette skje i København hos danske Aller Media. Flere Kampanje har snakket med og som har kjennskap til prosessen, forteller nå at det forhandles dag og natt for å få til en løsning som vil gi danskene kontroll over Dagbladets papiravis og den mer attraktive nettavisen, Dagbladet.no.
Konsernsjef i Aller Media Norge, Roger Hansen, ønsker ikke å opplyse om Dagbladet-transaksjonen skal opp på styremøtet.
- Jeg kan bekrefte at vi har et ordinært styremøte i dag. Saksliste for våre styremøter er konfidensielle, sier Roger Hansen til Kampanje.
Flere i Aller-ledelsen jobber nå på spreng med Dagbladet-kjøpet. I tillegg til Roger Hansen selv har nestkommanderende, Rolf Hanche-Olsen, fått rollen som den som skal forhandle med Berner Gruppens meglerteam bestående av folk fra finanshuset Pareto. Hanche-Olsen har lang fartstid fra mediebransjen og erfaring med kjøp og salg av medier både fra sin tid i Egmont Hjemmet Mortensen og i Aller Media. Nå skal Hanche-Olsen måle krefter med finanskorpset til Berner Gruppen.
Men også den nye Se og Hør-redaktøren Ellen Arnstad skal være tungt inne i Aller-teamet som jobber med Dagbladet-kjøpet. Men der Hanche-Olsen forhandler pris, er Arnstad den som ser på hvilke operasjonelle og journalistiske muligheter som ligger i et oppkjøp av landets tredje største avis og tredje største nettsted.
Usikre på Heyerdahl
Det var i slutten av mai at Kampanje kunne avsløre at Dagbladet kan bli solgt. Partene skal ha brukt tiden flittig i forhold til forhandlinger siden den gang, men fortsatt skal det være mange skjær i sjøen. En rekke forhold kan fortsatt velte hele transaksjonen, og personer Kampanje har vært i kontakt med, peker først og fremst på hovedaksjonær Jens P. Heyerdahls svært «emosjonelle» forhold til Dagbladet.
Kilder Kampanje har snakket med, sier det er stor usikkerhet rundt Heyerdahls vurderinger av et salg. Industrimannen og den mangeårige konsernsjefen av Orkla har nemlig i mange år vært knyttet til Dagbladet. Det hele begynte med at faren til Heyerdahls nå avdøde kone, altså Jens P. Heyerdahls svigerfar, var Dagblad-aksjonær. Slik ble Heyerdahl trukket inn i avisens eierskap. Kona Mette Heyerdahl arvet posten og i hennes dødsbo lå en post på 10,5 prosent. Så overtok Jens P. Heryerdahl og hans barn posten. Direkte og indirekte økte hans eierskap på 2000-tallet og Heyerdahl-sfæren kontrollerer i dag over 40 prosent av aksjene gjennom selskaper som Hamang Papirfabrik og Furunål Kultur, selskaper der Heyerdahl er sentral. Hamang Papirfabrikk ble startet av Heyerdahls morfar og Jens P. er en av arvingene.
Storaksjonærene og investorene Torstein Tvenge og Ragnar Horn, skal være mer positive til et salg. Dette er to Dagbladet-eiere som Heyerdahl har vært på kollisjonskurs med tidligere.
- Er det full enighet i styret om at man ønsker å selge mediedivisjonene?
- Det kan jeg ikke kommentere, sier styreleder i Berner Gruppen, Anne Lise Meyer til Kampanje.
- Er samtalene med Aller konstruktive?
- Det kan jeg dessverre heller ikke kommentere.
Avslag på 200 mill.
Andre kompliserende faktorer som Kampanje har fått kjennskap til, skal være en løsning rundt aksjeposten til Stiftelsen Dagbladet på rundt ni prosent og stiftelsens eventuelle fremtidige rolle i avisen. Stiftelsen skal i dag ivareta avisens uavhengighet og etter vedtektene skal ansettelse av ansvarlige redaktører godkjennes av stiftelsen. Det kan være problematisk for Aller Media å svelge.
I tillegg forhandles det også om hvor store forpliktelser Aller Media skal ta på seg i forhold til Dagbladet-journalistenes gode pensjonsordninger.
Med sine sterke bånd til LO og Arbeiderpartiet skal også den mektige Dagbladet-eieren Jens P. Heyerdahl ha vært mer positiv til et salg til LO-eide Amedia da det var aktuelt, enn å selge til danske Aller Media. Amedia var aktuell som ny eier for halvannet år siden, da dagens NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen var konsernsjef. Kampanje kan i dag avsløre at prisen Eriksen og A-pressen la på bordet, var på 200 millioner kroner.
Men det var et tilbud som den gang lå langt unna forvetningene til Dagbladet-eierne. Prisforventningene skal den gangen ha ligget på 400 millioner kroner og forhandlingene skal ha strandet. Nå er det mye som tyder på at Dagbladet-aksjonærene kan gå med på en lavere verdifastsettelse og en pris ned mot 300 millioner kroner.
Det sammenfaller også med prisen den forrige interessenten Amedia bladde opp for den digitale katalog- og opplysningstjenesten 1881 nylig, men det var for en nettside som trafikkmessig står langt svakere enn Dagbladet i dag gjør på nett. Mens 1881.no er et nettsted som ikke er blant landets 15 største nettsteder, er Dagbladet på sin side, landets tredje største nettside.
Les også: Amedia kjøper 1881 på nett
Prisfall
Uansett begynner tiden å renne ut for Dagbladet og etter det Kampanje kjenner til, stresser Aller med å få til en løsning. Ikke hagler det med andre kjøpere og flere Kampanje har vært i kontakt med, peker på det faktum at dersom forhandlingene med Aller strander, vil prisen på Dagbladets mediedivisjon falle ytterligere.
- Frykter dere at prisen på Dagbladet vil gå ned ved neste runde, dersom man ikke kommer i havn med Aller nå?
- Det har jeg heller ingen kommentar til, sier styreleder Anne Lise Meyer.
- Jobber man for en løsning før sommeren?
- Det vil jeg ikke uttale meg om, sier Meyer.
- Ved et veiskille
Medierådgiver Lasse Gimnes understreker at han ikke kjenner nok til den strategiske viljen til Berner Gruppen, til å kunne si noe om tidsperspektivet konsernet har på salget av Dagbladet.
- Men det er klart at man står vel snart ved et veiskille i forhold til papiravisen som har falt og falt og falt og var i fjor på et snittopplag på 88.000. Både opplagsinntektene og reklameinntektene faller. Reklamemarkedet har vært særdeles tøft for tabloidene det siste året, sier Gimnes til Kampanje.
Men Gimnes mener Dagbladet som oppkjøpskandidat fortsatt er interessant blant medieinvestorene.
- Jeg kjenner ikke til prisnivået, men det er klart Dagbladet vil være interessant for mange medieinvestorer forutsatt riktig pris. De digitale posisjonene Dagbladet har, vil det alltid være de som er ute etter å kjøpe til en pris de synes er fornuftig, fordi Dagbladet er et spennende mediehus og har kommet såpass langt på mobil og nett.
Kommentér